Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Deus Ex: Human Revolution

O herním světě, příběhu a nelinearitě.

Detailní popis herních mechanismů očekávaného třetího dílu Deus Ex s je již znám a lze jej nalézt ve starším preview. Jak ovšem dopadne příběh Human Revolution? Jak velkou svobodu můžeme očekávat? Nebude svět prequelu technologicky vyspělejší než nanotechnologie v jedničce? Tvůrci ze studia Eidos Montreal naštěstí nemlčí a o hře již odhalili mnoho zajímavých informací. Pojďme se tedy podívat, co nás někdy v letošním roce čeká.

Deus Ex: Human Revolution se odehrává v roce 2027, čili 25 let před prvním dílem. Tedy dva roky před narozením JC Dentona. Svět se teprve setkává s rozvojem technologického vylepšování lidského těla a seznamuje s novými možnostmi. Kvalita augmentací sice stále není na nanoúrovni jako v prvním díle, ale i tak již zahrnuje širokou nabídku od mechanických končetin, po mikročipy implantované v mozku.

Svět budoucnosti byl symbolizován již úvodní scénou v prvním traileru. Samotní autoři přirovnávají příběhové pozadí Human Revolution k mýtu o Ikarovi. Ten dostal darem křídla, ale nebyl pro takový dar připraven. Vyletěl příliš blízko ke slunci, křídla shořela a on se chudák rozmázl o zem. Lidstvo roku 2027 je v podobné situaci. Získalo neuvěřitelné technologické možnosti, které ho posouvají dál. Ale je na nové schopnosti připraveno? Neskončí jeho zatraceně rychlý rozvoj jako Ikarův vzlet?

O tom, jak budoucnost lidstva dopadne, bude muset z velké části rozhodnout hlavní hrdina Adam Jensen. Ten ve svém rodném městě Detroitu pracuje jako bezpečnostní specialista pro korporaci Sarif Industries, kterou vede samotný David Sarif. Na začátku příběhu je Adam obyčejný člověk, kterému nechybí ani nepřebývá žádná přirozená část těla. Ale při jedné z demonstrací odpůrců proti kontroverzním technologiím dojde k útoku na Sarif Industries, které jsou shodou okolností předním vývojářem na poli augmentací. Útok se vyhrotí a vyžádá si mnoho obětí a zraněných. Mezi nimi skončí i Adam...

Aby vůbec přežil, musí prodělat celou řadu těžkých operací a získá mnoho implantátů, o které nikdy nikoho nežádal. Implantáty poskytne anonymní sponzor a Adam se budí v novém těle plném upgradů, z nichž mnohé jsou vojenského charakteru. Kdo byl neznámý dárce? Proč si vybral Adama? Proč mu poskytl předraženou armádní výbavu? Je Adam na nové schopnosti vůbec připraven? Stál o ně vůbec? To vše již budeme muset odhalit sami. Jisté je snad jen to, že za vším se skrývá obří konspirace a v sázce je opět osud celého světa. Slíbena je tak propracovaná historie hlavního hrdiny, kterou budete postupně odkrývat. A vrátí se určitě kyberpunkový vzhled se slunečními brýlemi a vlajícím pláštěm. Autoři se zde netají inspirací původním JC Dentonem a filmy jako Blade Runner.

Ve hře navštívíte pět velkých metropolí. Mezi nimi například Detroit, Šanghaj a Montreal. Většina z nich bude obsahovat centra (otevřený svět jako GTA) s nelineární strukturou obsahující vedlejší uličky, interiéry, střechy, kanalizaci, nepovinné úkoly apod. Tam budete od NPC získávat mise a ty chodit plnit po okolí. Tedy stejné zpracování jako v Hell's Kitchen a Hong Kongu v prvním dílu.

Všechny mise mají mít několik způsobů řešení. A autoři zdůrazňují, že opravdu všechny. Ne jen jednou za čas, aby se bylo čím pochlubit na krabičce. Jejich pořadí má být často nelineární a vaše činy v jedné misi mohou ovlivnit některé události v příštích misích. Hra vás nemá držet za ručičku, ale nabízet svobodu, kdykoliv je to možné. Takže se prý může stát, že v rámci plnění mise zabloudíte a nevědomky splníte cíl některé z budoucích misí. Až později se dozvíte, jak jste si ušetřili práci...

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Deus Ex: Human Revolution

PS3, Xbox 360, PC, Mac

Related topics
About the Author

Agarwel Idiriz

Contributor

Comments