If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Rady pro zlevněný Deus Ex: Human Revolution

Jak zhlédnout všechny konce či nepřijít o nervy kvůli bossům?

Deus Ex: Human Revolution (recenze a videorecenze) je sice postaven tak, že téměř vše naservíruje hráči až pod nos a málokdy lze něco přehlédnout nebo vynechat špatným rozhodnutím. Přesto se v (nyní zlevněné a počeštěné) hře pár takových okamžiků najde. A tak třeba hráčům, kteří s hrou teprve začínají, přijdou vhod naše tipy bez spoilerů.

Všeobecné tipy

- Penězi nešetřete (zejména pokud máte předobjednávkové DLC). Stejně jich nasbíráte tolik, že nebudete vědět, kam s nimi. Takže není důvod nekoupit každý dostupný upgrade zbraně či Praxis Kit v domnění, že časem za nasbírané zlaťáky seženete něco výhodnějšího.

- I uspávací puška může s trochou smůly protivníka zabít. Zejména při headshotu či způsobením nešťastného pádu. Pokud jdete po achievementu za průchod hrou bez jediného zabití, může se vám tato drobnost stát osudnou. Při pokusu o získání tohoto achievementu nepřátele buď obcházejte, nebo pokaždé důkladně kontrolujte jejich status (ikonka lebky či nápis ZZZ při zkoumání těla).

- Vše hackujte. Nalezení a použití nalezeného kódu či hesla paradoxně nepřidá žádné zkušenostní body. Hacknutí daného zařízení ano a často i nějaké bonusy navíc. Opisování kódů se tedy nevyplatí. Tuplem u konzolových verzí, kde naťukání hesla gamepadem trvá často déle, než celé hacknutí.

Jak zhlédnout všechny konce najednou

Human Revolution obsahuje čtyři konce. Což zní hezky, ale podobě jako třeba ve Fable 2, případně originálním Deus Ex, se o konci rozhoduje až v samotném závěru hry. Stačí tedy uložená pozice a máte téměř vyhráno. Tedy pouze napůl.

Dva konce máte na výběr vždy. Ale další dva se odemknou pouze v případě, že při průchodu finální lokací (Panchea před obřím výtahem na dno oceánu) naleznete zabarikádované skupinky přeživších. V jedné ze skupinek musíte promluvit se Sarifem (nachází se v místnosti v úplně spodním patře lokace), a v druhé s Taggartem (na mapě zřetelná slepá ulička s ukazateli na Server Room). Každý tento dialog zpřístupní jeden z dalších možných konců. A mimochodem: po shlédnutí outra nechte dojet titulky do konce!

Jak nepřijít o nervy kvůli bossům

Bossové jsou jednou z mála vad na kráse posledního Deus Ex. Jsou bez nápadu a vyžadují pouhé ustřílení protivníka. Což se snáze řekne, než provede. Bossové mají extrémní množství životů a Adam naopak na pár zásahů padne. Není problém jeden souboj opakovat desetkrát a začít pořádně pěnit. Neházejte však klávesnici do žita. Když víte, jak na ně, nejsou zápasy až tak těžké ani na nejvyšší obtížnost.

Pokud již nevíte, kudy kam, mějte na paměti, že i během soubojů lze hru ukládat. V jiných hrách to většinou možné nebývá, proto je tuto možnost snadné přehlédnout. Lze ji sice považovat za podvádění, ale pokud je boss nad vaše síly, můžete hru uložit pokaždé, když do něj vykropíte zásobník a schováte se za roh. Časem se ke konci prokoušete. A ještě bych zmínil: nezkoušejte na bossy útoky zblízka. Zpravidla jim nic neuděláte, pouze si zavaříte.

1. boss: Lawrence Barrett - dokáže pořádně potrápit, protože jej potkáte relativně v úvodu hry, kdy nemáte mnoho zkušenostních bodů. Proto osobně doporučuji hned ze začátku investovat do Cloakingu a zároveň do rozšíření počtu baterek na energii. Zapnutím neviditelnosti hned v úvodu souboje můžete získat značnou převahu. Kdykoli to půjde, házejte po něm červené výbušné sudy, které se povalují okolo. To právě s neviditelností není nic těžkého a na první dvě obtížnosti ho lze porazit pouze pomocí barelů.

2. boss: Yelena Fedorova - tato slečna by vám tolik potíží dělat neměla. S výjimkou finálního souboje se jedná o nejsnazšího bosse. I když se často zneviditelňuje, tak pořád přitrouble běhá dokola. Dá vám tak docela dost času na léčení a přebíjení. Stačí si držet odstup a jste v pohodě. Ale i tak si život usnadnit lze, pokud máte augmentaci zajišťující imunitu proti elektrickým výbojům. Po vnějších stranách místnosti se nacházejí obří panely s elektronikou. Je-li Yelena poblíž, panel rozstřelte, čímž jí způsobíte velké zranění během krátké chvíle.

3. boss: Jaron Namir - Pokud jste si nechali v Hengshi vyměnit biochip, tak se může jednat o nejtěžší souboj vůbec, protože se musíte obejít bez všech augmentací. Souboj si lze ovšem značně ulehčit drobným trikem. Na úvodním nádvoří lokace Omega Ranch se nachází střílna. Přeprogramujte ji, aby útočila na protivníky. A pokud máte vylepšenou sílu, tak střílnu můžete přenášet. Odneste si ji s sebou až k bossovi. Souboj se stane brnkačkou.

Zbytečné augmentace

Hned v úvodu hry se RPG možnosti mohou zdát bohaté díky hojnému počtu augmentací. Hra sice pravdivě upozorňuje, že všechny najednou se vám odemknout nezadaří, ale mnoho augmentací je spíše do počtu a bez problémů se bez nich obejdete. Pojďme se tedy podívat, za které nevyhazovat cenné zkušenostní body. Pokud se jim vyhnete, není problém mít v druhé polovině hry přístupny všechny důležité schopnosti. Zejména inventář, sílu, hackování, skákání či neviditelnost.

Social Enhancer - hráči ostřílení RPG po této augmentaci nejspíš sáhnou jako po jedné z nejzásadnějších. Vylepšení komunikačních schopností přeci v jiných hrách odemyká nové možnosti. To ovšem v Human Revolution není až tak pravda. Investice bodíků do této schopnosti pouze přidá k zásadním dialogům nápovědu a na pár místech umožní zachránit prohrané přesvědčování. Ale těchto dialogů je ve hře opravdu jen pár. A s trochou snahy je lze vyhrát i bez této augmentace. I když je pravdou, že Social Enhancer je důležitý jen jednou. V jednu chvíli bez něj nelze získat achievement. Nechám na vás, zda jej považujete za důležitý, či bodíky investujete do jiné schopnosti.

Radar - můžete si rozšířit dosah radaru, který na mapce ukazuje pozice nepřátel. Ale úvodní nevylepšený radar funguje natolik spolehlivě a dostatečně, že i s ním nepřehlédnete jediného protivníka. Upgrade, zejména v úvodu hry, ztrácí smysl.

Hacking Analyze - oba upgrady v této skupině jsou na nic a při hackování pouze zobrazují dodatečné informace, které buď vidíte po rozkliknutí datového uzlu tak jako tak anebo nejsou extra důležité.

Smart Vision - možnost vidět nepřátele za zdí může znít lákavě. Ale díky přesné mapce v rohu obrazovky postrádá smysl.

Hyper-Oxygenation - upgrade, který vám umožní delší sprintování. Ve hře zaměřené na stealth je jeho využití minimální. A Adam běhá dostatečně rychle i bez sprintu.

Snadno přehlédnutelné mise

Co se týče vedlejších misí, je Deus Ex poměrně blbuvzdorný. Snad každou vedlejší misi vám ohlásí přítel na telefonu, hra ji označí na mapě a pokud máte zapnuté šipečky, tak vás k ní přímo navede. Ovšem s výjimkou dvou misí, které jsou velmi snadno přehlédnutelné.

První se jmenuje "Cloak and Daggers" a zpřístupní se, jakmile poprvé opustíte policejní stanici. Sice jste na ni upozorněni rozhovorem, ale i tak ji není těžké minout. Pro zahájení této mise oslovte černou prostitutku, která stojí po levé straně, když půjdete ulicí od policejní stanice ke svému apartmá.

Druhou takovou misí je "Talion A.D.", na kterou hra neupozorní nijak. Pokud jste v té chvíli již zvyklí, že vám hra každou misi strká pod nos, lze ji snadno minout. Můžete se k ní dostat při druhé návštěvě Hengshi. Stačí zajít na LIMB kliniku a promluvit s doktorem postávajícím v hlavní hale.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Deus Ex: Human Revolution

PS3, Xbox 360, PC, Mac

Related topics
About the Author

Agarwel Idiriz

Contributor

Comments