Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

DOJMY z Early Access českého DEX

Jaká je zatím směsice cyberpunku, RPG a arkády?

Cyberpunkových her je vskutku pomálu. O to větším překvapením je RPG vznikající u nás. Se sympatickou ultramoderní hrdinkou se díky předběžnému přístupu na Steamu (už s několika většími updaty) můžete seznámit i vy. Ale abyste nemuseli platit nebo ztrácet čas, podívali jsme se modrovlasé kočičce na zoubek za vás.

Od prvních minut Dex připomíná svým pojetím spíš 2D arkádu ze starých časů. Ve futuristickém městě i jeho okolí se pohybuju pěkně po svých zprava doleva a zleva doprava, když dojde na boj, vytáhnu buď nějaký ten kvér, nebo pár jednoduše ovládanými údery a kopy mydlím zlořády hlava nehlava. Ale dojde i na RPG prvky: kecám s různými lidmi, dostávám a plním úkoly... Jen prostě v trochu jiném kabátku, než jsme zvyklí z klasických erpégéček.

V prvních chvílích mi to přišlo zvláštní, ale zvykl jsem si. A vlastně mi i trocha toho arkádového skákání po plošinách nebo bednách přišlo jako fajn zpestření. I když jinak téhle herní činnosti nefandím. Atmosféra je správně ponurá a ukazuje totálně rozdělenou společnost, jak to klasický cyberpunkový žánr káže. Podíval jsem se tak do slumů a industriálních zón i do korporátních čtvrtí a luxusních barů. A potkal stejně rozmanitá NPC: žebráky, šlapky, pouliční delaery, korporátní týpky i spořádané občany. I questy, které předběžná verze nabízí, jsou rozmanité, i když vesměs nepříliš komplexní: od hackování prodejních automatů až po pátrání po nebezpečném fanouškovi stárnoucí pěvecké hvězdy.

Za splněné úkoly a pokořené nepřátele dostáváte zkušenosti a při postupu na vyšší level rozdělujete bodíky do několika skillů - můžete se tak specilaizovat třeba na páčení zámků a boj nablízko, nebo vylepšíte charismu pro širší možnosti v dialozích. Nechybí samozřejmě ani střelba, větší výdrž atd. Vývojový systém dost připomíná původní Deus Ex. To vlastně i samotný název hry.

Hra samozřejmě není hotová, úplně chybí systém hackování, hlavní příběh a asi i větší část lokací. Nedodělaně působí i AI nepřátel (můžete si u nich mimochodem zobrazit výseč jejich pohledu) - když se jim jen trochu schováte, vrátí se z agresivního módu po chvilce zas do klidu, jako kdyby nikdy žádného vetřelce neviděli.

Každopádně i tak mě tenhle kousek zaujal. A dobře se hraje. Prostě to celé pěkně odsýpá, asi i díky svižným arkádovým soubojům, jednoduchému, až (příjemně) naivnímu ručnímu zpracování nebo pohodlnému cestováni mezi lokacemi na globální mapě. Dex má ambici nabídnout zajímavý mix arkády a RPG zasazený do poměrně zanedbávaného cyberpunkového prostředí. A už proto stojí za to držet vývojářům palce.

Watch on YouTube

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Find out how we conduct our reviews by reading our review policy.

In this article

Dex

PS4, Xbox One, PlayStation Vita, Nintendo Wii U, PC, Mac

Related topics
About the Author

Jiří Sládek

Contributor

Comments