If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Maratón v Dragon Age

Jak a o co budou soutěžit národní týmy v Londýně?

Příští týden budou anglické ostrovy hostit událost, která si klade za cíl přiblížit veřejnosti trvanlivost a hloubku chystaného RPG od Bioware, nabídnout divákům zajímavou podívanou a přitom i možnost něco vyhrát. O co v ní půjde?

Výprava strážců, jak se tato akce jmenuje (v originále Wardens’ Quest), je 24-hodinový herní maratón, kde 10 čtyřčlenných týmů hráčů z celého světa bojuje o hlavní cenu 50 000 amerických dolarů. Soutěžící si zahrají Dragon Age přímo v srdci Velké Británie, tedy v Londýně a to ještě předtím, než se hra dostane na pulty obchodů. Každý z nich se ujme role Šedého strážce, stojícího proti nekonečným silám zplozenců temnot, ale zvítězit a stát se tím nejlepším nebude vůbec jednoduché.

Týmy budou mezi sebou vzájemně soupeřit a hráči z celého světa vše budou moci sledovat prostřednictvím živého videostreamu. Show bude navíc prokládána nejrůznějšími vývojářskými deníky, profily týmů, trailery a chybět nebudou ani další zajímavosti okolo. Fanoušci zároveň dostanou možnost podpořit svůj oblíbený tým na oficiálních stránkách Dragon Age na Facebooku a i prostřednictvím Twitteru se dozví, co je nového. Dostupné budou i přehledné žebříčky s aktuálním pořadím.

Celá akce propukne ve středu 28. října v 11 hodin dopoledne. Diváci mohou tipovat, kdo vypadne, dozvědí se něco více o hře samotné a nakonec zjistí i jméno vítěze hlavní ceny. Česko-slovenský tým bude za české weby zastupovat Martin Zavřel z Eurogamer.cz, za slovenské weby Pavol Buday ze Sektor.sk, za papírové magazíny Mikoláš Tuček ze Score a za Dragon Age komunitu Jiří Kuděla.

V žádném případě však nepůjde jen o to prolétnout hrou jako první – body se budou přiřazovat nejen za postup ve hře, ale i za úroveň hlavní postavy, její zkušenosti, počet zabitých nepřátel, procento prozkoumaných oblastí a v neposlední řadě i za množství odkrytých hesel v encyklopedii.

Po zahájení vytvoří první hráč postavu, za níž pak budou ostatní jeho spoluhráči hrát až do konce zápasu. Členové týmu se budou v pravidelných intervalech střídat a v závislosti na výše zmíněných principech jim budou přiřazovány body. Aby se předešlo zásekům a turnaj byl zajímavější, dostanou soutěžící k ruce tři záchrany, jež budou moci kdykoliv využít:

1. Nápověda od diváků – tým poprosí diváky, aby shromáždili rady ohledně dalšího postupu. Tyto strategie budou schované online a lidé doma je budou moci najít a poslat svým týmům.

2. Nápověda od vývojáře – přivolá člena Bioware, který hráči pomůže.

3. Žolík – zdvojnásobí body udělované v daném střídání.

Soutěž bude čas od času přerušována a týmy s nejnižším skóre budou postupně vyřazovány. Tak to bude pokračovat až do úplného finále, kde zůstanou jen dva nejlepší a ty se spolu utkají o hlavní cenu. Odměňováni budou ovšem i bystří diváci, kteří dostanou šanci získat drobné ceny prostřednictvím různých soutěží – vyhrát půjde například knížka The Stolen Throne, trička a spousta dalších věcí.

Eurogamer vám jako mediální partner akce nabídne stream z Londýna a poté také reportéž z této výjimečné události. Doufáme, že i vy budete československému týmu náležitě fandit!

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Dragon Age: Origins

PS3, Xbox 360, PC

Related topics
About the Author

Martin Frey

Contributor

Comments