Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Nejlepší modifikace pro Dragon Age - druhá část

Nová dobrodružství, postavy a předměty.

Pokračujeme tam, kde jsme v minulém článku o nejlepších modifikacích pro Dragon Age: Origins skončili. Tentokrát se zaměříme na nové předměty, postavy a nová dobrodružství.

Nová dobrodružství

Samostatných neoficiálních dobrodružství od fanoušků zatím moc není a i v tom málu je potřeba vybírat, protože mnohé dosahují nevalné kvality. Většina jich navíc není nadabovaných, takže si při jejich hraní docela počtete. Následující čtyři mě však svým způsobem zaujaly – a každý z jiného důvodu. Spouští se buď z menu Ostatní kampaně, nebo se objeví jako nová oblast na mapě.

Alley of Murders – přidává do Denerimu novou oblast, kterou doprovází série questů točících se okolo záhadných vražd. Zajímavé je na tomto dobrodružství hlavně to, že je komplet nadabované, což se jen tak nevidí. Navíc působí celkem kompaktně a je víceméně bez chyb. Příběh je sice docela předvídatelný a lokace designem připomínají Odluku, ale kvůli několika možnostem volby za vyzkoušení rozhodně stojí.

Fragments of Ferelden – od dob, kdy se odehrály poslední Nákazy, již uplynulo mnoho let a templáři jsou nyní už jen skupinkou osamělých hrdinů, kteří se s využitím svých ctností a dovedností snaží zachovat odkaz svých předků. V kůži zbloudilého rytíře budete zataženi do tajemného Labyrintu, kam jsou vtahovány zbytky rozpadlého Fereldenu a je jen na vás, zda se vám podaří úspěšně překonat všechny hrůzy, co se vám postaví do cesty. Fragments of Ferelden má opravdu velmi kvalitně napsaný příběh a přestože modul využívá některých lokací z původní hry a postrádá dabing, je jedním z nejlepších, co si můžete v současné době zahrát.

Kal-Sharok: Crumbling City - neuvěřitelně upovídané dobrodružství, jež vás zavede k branám dřívějšího trpasličího hlavního města spolu se skupinkou obchodníků, průzkumníků, politiků a žoldáků, kteří si chtějí přivlastnit jeho poklady. K ruce dostanete hned čtyři společníky, provedete řadu rozhodnutí, z nichž pro vás vyplynou následky a možná se objeví i nějaký ten enchantment. Zpočátku je sice těžké se do děje dostat, ale pak už to pěkně odsýpá. Netrpělivé hráče, co neradi čtou, však může přílišné množství textu spíše odradit.

Dragon Age Quest - tento příběh mění Dragon Age poněkud netradičně v adventuru, kde je vše nutné řešit pomocí čtyř nových skillů – prozkoumej, vezmi, pohni a použij. Probudíte se nazí v neznámém sklepě a záhy zjistíte, že bez bystrého úsudku a přemýšlení se dál jen tak nedostanete. Podíváte se i na několik animací a byť syntetizované hlasy jistě nejsou to pravé ořechové, jde rozhodně o zajímavý počin.

Další užitečné drobnosti

K dispozici je i pár věcí, bez nichž se sice obejdete, sem tam ale mohou přijít vhod:

Detailed tooltip - rozšiřuje popisky kouzel a schopností o užitečné informace týkající se přesné výše bonusů a postihů, způsobeného zranění či vyléčených životů. Funguje ale pouze v anglické verzi.

FtG UI - zařídí větší a čitelnější fonty, takže si už pak nebudete muset tolik namáhat oči při čtení malých písmenek.

Advanced Quickbar - Dragon Age má v pozdějších fázích hry jeden citelný problém a to nedostatek volných slotů na spodní liště. Zvláště u mágů je tento neduh hodně patrný. Tento doplněk naštěstí přináší řešení a počet dostupných quickbarů rozšiřuje, resp. umožňuje jejich přepínání. V datadisku je zatím ale bohužel nefunkční a je třeba si počkat na jeho upravenou verzi.