Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Nejlepší modifikace pro Dragon Age

Úpravy vzhledu i chování hry k prodloužení zábavy.

Dragon Age má v současné době již velkou základnu fanoušků čítající mnoho desítek tisíc hráčů a mnozí z nich jsou zároveň velmi kreativní a tvořiví. Bioware je v tom navíc oficiálně podporují formou různých editorů a toolsetů, a tak se není čemu divit, když se již nedlouho po vydání začaly objevovat první úpravy hry.

Dnes už je počítáme na stovky a ty opravdu kvalitní jsou občas zastíněny těmi vyloženě špatnými. Dali jsme si proto práci a vybrali pro vás ty nejlepší, abychom vám v nich tu orientaci trochu usnadnili.

Primárním zdrojem pro získávání modů je především sociální stránka Bioware, mnozí však raději využívají web Dragon Age Nexus, který nabízí lepší možnost vyhledávání a prohlížení jednotlivých doplňků. Pro stahování dospělých addonů se tam však musíte zaregistrovat.

Samotné přídavky se instalují jednoduchým způsobem – stačí přetáhnout získaný soubor .dazip na spuštěný daoupdater.exe v adresáři Dragon Age\bin_ship. Existuje ale i komfortnější možnost – program DAO ModManager, s jehož pomocí lze přidané moduly lehce spravovat a následně i během chvilky odinstalovat. Soubory s příponou .override jsou pak dělané přímo pro něj a nejen proto jeho používání osobně doporučuji. Někdy je ovšem nutné rozbalit stažený archív do adresáře BioWare\Dragon Age\packages\core\override v Dokumentech. Konkrétní postup však bývá většinou uveden přímo v popisu.

Během této procedury je třeba mít na paměti, že se některé mody mohou vzájemně ovlivňovat a to může vést k mnohým konfliktům. Pokud tedy něco přestane fungovat tak, jak má, zkuste nejdříve odebrat poslední přidaný doplněk – většinou jej pro kontrolu stačí pouze odškrtnout v menu Vlastní obsah nebo smazat z uvedeného adresáře. Vše je také primárně určeno pro anglickou verzi hry a i když jsem s českou verzí neměl žádný problém, potencionální výjimky se najít mohou. Tolik k teorii, nyní se již pojďme podívat na to, čím vším můžete svůj Dragon Age vylepšit.

Úpravy vzhledu

Největší počet modů je zaměřen převážně na úpravu celkového vzhledu hry. Velká část z nich přitom pozměňuje obličeje hlavních hrdinů, některé k lepšímu, některé k horšímu. Najdou se však mezi nimi i hotové perly. Následující z nich patří mezi ty nejlepší.

Dragon Age Redesigned - souhrnný balíček úprav, které kompletně pozmění tváře všech herních NPC tak, aby byly věrnější a zároveň hezčí. Hodláte-li Dragon Age rozehrát podruhé nebo si jen chcete svůj průchod hrou nějak ozvláštnit, je pro vás tento soubor jako dělaný.

JBTextures - je celkem známá věc, že Dragon Age na některých místech trpí texturami s nízkým rozlišením. Tento mod se vše snaží napravit a zvýšit jejich kvalitu tak, že budou vypadat mnohem lépe, zvlášť v přiblížení. Není však třeba říkat, že to učiní hru o dost hardwarově náročnější. Alternativou může být například HDR Textures Pack, jenž využívá k dosažení stejného efektu jinou metodu, která tolik nezatěžuje procesor.

Cosmetics Package - ultimátní kolekce několika modů, která dramaticky navyšuje možnosti při tvorbě postavy a přidává do hry stovky různých úprav vlasů, očí či tónů kůže, s jejichž pomocí si konečně můžete vytvořit vašeho vysněného hrdinu či hrdinku. Spojuje dohromady poslední verze Bidelle's Makeup Studio, CC Extra Tints & Tones, Chargen Package, Pineappletree's Vibrant Colors a More Hairstyles a dává vám tak do ruky jedinečný nástroj, jenž vám umožní dosáhnout neokoukaného vzhledu. Chcete-li, aby tento balíček fungoval i v Procitnutí a v jiných modulech, otevřete stažený soubor například v RARu a ručně jej rozbalte do adresáře Dokumenty\BioWare\Dragon Age\packages\core\override.

Natural Bodies All-in-One - je balíček kombinující několik addonů, které nahrazují spodní prádlo přirozenou nahotou a částečně upravují proporce jak mužských, tak ženských těl do těch správných rozměrů. Již nikdy tak vaši hrdinové nebudou muset nosit spodky vystřižené z pytle a i v závěrečných scénách romancí budou teď nazí tak, jak je sám Bůh stvořil. S pomocí Modmanageru si navíc můžete sami nakonfigurovat vámi požadovaný defaultní vzhled.

Pretty in pink - obleče postavy do vkusné kolekce lepšího spodního prádla, a to jak muže, tak i ženy. Volit můžete z pěti variant, dle vašich preferencí.

No Helmet Hack – přidává do hry knížku, s jejíž pomocí jdou schovat nebo naopak zobrazit helmy i bez toho, abyste přišli o jejich bonusy. Užitečné, pokud chcete mít obličeje svých společníků neustále na očích.

Morrigan and Leliana Sacred Ashes Faces - upraví vzhled vašich dvou vašich společnic tak, aby vypadaly přesně jako v traileru Sacred Ashes.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Dragon Age: Awakening

PS3, Xbox 360, PC

Dragon Age: Origins

PS3, Xbox 360, PC

Related topics
About the Author

Martin Frey

Contributor

Comments