If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

E3 dojmy ze Sleeping Dogs

Černý čokl roku.

Třetí Saints Row jsou již nějaký ten pátek venku, GTA V je pro změnu stále v nedohlednu, takže možností se nabízí doslova jen pár. Buď si necháte vytetovat kérky, koupíte basebalku a s kufříkem nacpaným bílým práškem zabřednete do českého podsvětí, popř. vstoupíte do politiky..., nebo to ještě chvilku vydržíte a nezřízený život gangstera rozjedete již 17. srpna skrze Sleeping Dogs pro PC, PS3 a X360. Ve svém E3 deníčku o této záležitosti píši jako o černém koni roku a každý fanoušek otevřených městských akcí by měl zbystřit.

Už jen pro tu zdejší exotiku! Asijské kulisy jsou výrazné a jiné na první kukuč, po všech těch "známých" virtuálních výletech do amerických a ruských ilegálních struktur jde o svěží námět. Neony, opráskané paneláky, neony, nudlová bistra, neony, rybí obchody, neony, zářící kantonské znaky, neony, známá auta od neznámých automobilek a v neposlední řadě neony. Tohle je Hongkong.

Macho kérka s odznakem

A v Hongkongu jsou triády, typické čínské gangy, které dělají čím dál větší neplechu a bezradná policie se tudíž rozhodla do jejich řad nasadit skrytého agenta. Agentem budete vy, samozřejmě. Jmenujete se Wei Shen, tělo máte počmárané od hlavy k patám, rádi nosíte tílko s výstřihem a příhodně jste specialistou přes asijská bojová umění, na něž dojde měrou vrchovatou, vrchovatější, než v jakékoliv jiné gangsta hře s otevřeným světem.

Protagonista Wei zvládá údery, kopy, chvaty a protiútoky všeho druhu, přitom ovládání je velice intuitivní a po ani ne minutě hraní jsem již jednoho špata umně strkal do jisté lisovačky a dalšího drtil pod padající mříží (vzpomínáte na Punishera?). Stačí se podívat na prakticky jakýkoliv trailer ze hry, brutálních zakončovacích úderů zde bude nespočet a Sleeping Dogs za to vděčí přesně pro tyto účely stvořenému interaktivnímu prostředí. Interaktivitou zde rozumějte zničitelnost, jak jinak. Nechtěl bych vyčíslovat tu škodu po jisté přestřelce v honosném baru...

Na výbuchy stačí obyčejný sapík

Zdejší rek se s tím prostě nemazlí. Nemá problém zbušit během jedné potyčky desítku oponentů z konkurenčního gangu (občasné zpomalení času bodne), což je ale pořád nic v porovnání s prezentovanou automobilovou honičkou, kde Wei pronásledoval zrádného poslíčka. Nechal řídit kolegu, vylezl půlkou těla ven a pouhým samopalem posílal na letecké dny jedno dotírající auto po druhém. Bylo to naprosto nerealistické, bylo to šílené, ale byla to neskonalá prča a závěr mise v podobě parkourového honu se skákáním šipek skrze okna taktéž velice bavil.

E3 trailer

Ruku v ruce s nadupanou akcí půjde, zdá se, i napnutý příběh. Zhlédl jsem cirka patero cut-scén a nebyla jediná, kde by nenastalo aspoň jedno z následujících: sprška verbálních FUCK bomb (občas s rozkošným čínským přízvukem), nervózní přecházení zleva doprava, vyhrožování, zoufalé vzlykání, vrtání šroubovákem do stehna mučeného apod. Prostě moderní mafiánská záležitost s mladými ambiciózními hochy v hlavní roli, která sbírá varovné odznáčky PEGI jako straka sklíčka.

Je to Saint's Row, není to Saint's Row?

Na základě výše řečeného působila prezentace i vlastní hraní Sleeping Dogs (už druhá "psí" hra na E3!) jako velice příjemný, šikmooký, saintsrow-ovský zážitek. Konkrétně trojku svatoušků mi čoklové připomínali hratelnostně nejvíce (ačkoliv se berou vážněji), zejména jízdním modelem vozidel a arkádovým zpracováním přestřelek, v nichž nepřátelé padají k zemi jako spálené mouchy, které si při své nižší umělé inteligenci o kulku přímo říkají. A když už ne o kulku, tak o brutální kopanec rozhodně, to když se Wei rozeběhne a útočně přeskočí přes překážku.

Honičky a závody

Jednu "drobnost" však tvůrci ještě pořádně neukázali - život ve městě. Mise jsou skvělé, ale zrovna při oné automobilové honičce byly chodníky prázdné. Stále tedy visí otazník nad zdejším zpracováním otevřeného města, kde se, doufám, slušně vyblbneme. Nepotřebuji za každou cenu běhat v rouše Adamově a bafat na kolemjdoucí nebo je mlátit obřím vrtícím se dildem, ale v zábavné vedlejší aktivity, zasazené v uvěřitelných a pamětihodných hongkongských kulisách, rozhodně doufám.

Našlápnuto mají Spící psi každopádně dobře. Hongkongské neony, rychlá auta, balíky peněz, štěkající samopaly, drogy, bojová umění, drsná mluva, bicáky i prdelky..., na první pohled mají Sleeping Dogs vše, co byste od moderní gangsterky čekali. Prozatím tedy: Hěn hǎo!

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Find out how we conduct our reviews by reading our review policy.

In this article

Sleeping Dogs

PS3, Xbox 360, PC

Related topics
About the Author
Milos Bohonek avatar

Milos Bohonek

Contributor

Comments