Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

EA: Hry za 60 dolarů jsou vykořisťováním

Nastal čas na nový obchodní model?

Narozdíl od ostatních výrobců podchytili EA byznys s digitální distribucí, sociálními hrami a mikrotransakcemi včas (viz např. akvizice Playfish před 2 lety) a nyní mohou těžit z dříve nabytých zkušeností. Příkladem za všechny budiž zdarma šířená onlinovka Battlefield Play4Free.

Šéf EA divize Free-to-Play v této souvislosti poskytl rozhovor Rock, Paper Shotgun, v němž nešetřil silnými slovy pro marketingové podpoření své práce, aniž by si naplno uvědomil, že tím tak trochu střílí do řad svých kolegů z ostatních divizí EA.

"Nedovedu si představit větší formu vykořisťování než umístění veškerého obsahu hry za překážku zaplacení 60 dolarů," řekl Ben Cousins z EA v narážce na běžnou cenu velkých áčkových her v USA. Podle něj jde o nevlídný obchodní model vůči zákazníkům.

"S Battlefield Play4Free dovolujeme komukoli zahrát si hru, aby zjistil, jestli se mu líbí. Když ne, může přestat hrát, aniž by na tom něco tratil," zdůraznil šéf EA divize Free-to-Play obecně známý princip onlinovek zdarma vydělávajících na mikrotransakcích. Neměly k tomuto účelu náhodou sloužit dema každé hry?

Trailer za začátku března

Podobný postoj poslední dobou razí i vydavatel THQ, který letos chce s dalším dílem závodů MX vs ATV otestovat nový obchodní model. Základní hra má stát méně než obvykle (např. poloviční částku co normálně), ale také nabídne méně obsahu s tím, že další vozítka nebo tratě si můžete zakoupit v placených přídavcích. THQ se tento model líbí, že snižuje náklady na vývoj her a naopak s nižší prodejní cenou zvyšuje dostupnost pro více koncových hráčů (trochu to připomíná původní záměr s pravidelnými epizodami pro Half-Life 2).

Námitka deroucí se na mysl je zřejmá - nebude náhodou základní MX vs ATV za nějakých 20 dolarů pouhým placeným demem? A kde jsou záruky, že vznikne dost kvalitního přikoupitelného obsahu - nezaplatí se za vše náhodou člověk více než normálně, nehledě na závislost na internetovém připojení?

Read this next