Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

EA: Recenzovat DA2 autorem hry je OK

Nepřijde jim na tom nic divného.

Tak to je poměrně nečekané. V našem dřívějším článku jste se mohli dočíst, jak Bioware ovlivňuje uživatelské recenze na Metacritic tím, že hře Dragon Age 2 dává maximální hodnocení. EA se k tomu vyjádřilo a je to podle nich naprosto v pořádku. A dokonce se to, podle EA, i celkem logicky očekává.

"Je jasné, že lidé, kteří hru vytvořili, ji budou propagovat a budou pro svou vlastní hru hlasovat," řekl serveru Kotaku PR manažer EA. "Tak to funguje na Oscarech i na Grammy a vsadím se, že také Barack Obama během voleb dal hlas sám sobě."

"Tak to prostě funguje," řekl PR manažer. Ovšem, původní hodnocení od zaměstnance Bioware z Metacritic mezitím tiše zmizelo.

Navíc, to s těmi Oscary a Grammy je sice zajímavá logická úvaha, ale jaksi ji nelze aplikovat v případě, kdy zaměstnanec Bioware hodnotí hru, jako by byl obyčejný zákazník, kterému se hra líbí. Tímto svým konáním ovlivňují rozhodování zákazníků, zda si mají hru koupit nebo ne a dokonce existuje takzvaná Federal Trade Commission, která podobné konání zakazuje. V jednom článku této vládní agentury se píše, že "na diskuzních fórech zákazníků by neměl zaměstnanec produktu, o kterém se zákazníci baví, propagovat tento výrobek, aniž by prozradil, že je tu možný konflikt zájmů".

K tomu všemu server Escapist zjistil, že další maximální uživatelské hodnocení 10/10 u Dragon Age 2 od uživatele LupoTheeButcher je ve skutečnosti od Benoita Houleho, projektového manažera Dragon Age 2.

Jak se ovšem zdá, pár maximálních hodnocení od "zákazníků" zase tolik neovlivní výsledek. V době psaní článku bylo průměrné uživatelské hodnocení Dragon Age 2 pouhých 4.2/10.

Read this next