If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

EA Sports Active

Co bolí, to vás posílí.

Už mě to přestává bavit. Proč bych měl jako lehce otylý, v zásadě líný pohovkový povaleč a recenzent videoher hodnotit pomůcku pro cvičení? Dělají snad v časopisech o DVD testy fitness videí jen proto, že se to dá také strčit do přehrávače? A vůbec, dnešní recenze bude asi krátká, protože mě bolí celé tělo. A nemyslete si, že si dělám srandu. EA Sports Active není hra, ale cvičební program a celé tělo mám po měsíci s ním zmordované jako nikdy. Což je na druhou stranu pro EA dobrá vizitka.

Když rozděláte krabici, kromě DVD z ní vypadnou i dvě hráčům nic neříkající propriety. První z nich je pásek určený na stehno. Je z příjemného materiálu a díky své délce velmi dobře nastavovatelný, takže pohodlně obepne nohu jak srnkám, tak hrochům. Do něj budete při většině cviků zasouvat nunchak. Druhým předmětem je cvičící guma. Jde o kus pružného pásu, který má na každém konci držadla a při cvičení na něm stojíte. Jak se guma natahuje, přirozeně zvyšuje odpor. Ve své podstatě je to jen jiný princip činky.

Kvalita obou sportovních náčiní mě mile překvapila, čekal jsem mnohem levněji vypadající čínské zboží. Pravda, u cvičící gumy lze zkazit málo, ale kapsa pro nunchuk vypadá, že se po deseti minutách nerozpadne. EA Śports Active akcentuje cvičení v páru a k tomu potřebujete obě propriety dvakrát. Dle mého názoru se příslušenství mělo v krabici nacházet v páru nebo EA měli nabídnout dvě verze – pro osamělé cvičence a pro páry. Navíc jsem hledal po českých obchodech, ale nikde jsem samostatně prodejný stehení pás ani gumu nenašel.

Moje guma je oranžová a při cvičení se málokdy směju. Spíš lapu po dechu.

Gumu koupíte za pár šupů, ale s držákem na nunchuk je to horší. Jde sice vložit i do kapsy u kalhot. Lze tak provozovat polovinu cviků, například běh, ale při dřepech budete nadávat, jak to, že to zase nefunguje, protože nunchuk není v pozici, v jaké by měl. A to je něco, co potencionální kupce dokáže dopálit tak, že Wii prostě vypne a už se ke cvičení se nevrátí. Mluví ze mě zkušenost, protože EA Sports Active testovala i přítelkyně. Po prvních neúspěšných pokusech jsem ji sice přemluvil, ale kdyby bylo na ní, už by to nikdy nezkusila.

Že je titul cílen na ženy, je jasné už z prvních obrazovek. Při vytváření profilu je vám standardně nabídnut ženský model. Oproti Wii Fit je při aktivitách na obrazovce vidět i vaše virtuální postava. Editor sice neobsahuje tolik možností jako u jiných EA her, přesto je dostatečný. Kromě obličeje si zvolíte i tělesné proporce. Jak můj mužský, tak přítelčin ženský model byly poměrně věrné originálu. Dále v profilu zadáte jméno a váhu. Trochu mě zklamalo nevyužití jinak podporovaného Balance Boardu k převážení. Kilogramy prostě musíte zadat ručně, což mi přijde trochu zbytečné, když k vážení máte připravenou periferii. Celkově je přistup EA k Balance Boardu velmi rezervovaný. Využívat ho sice můžete, ale pro něj upravených cviků není příliš.

Ale zpět ke cvičení. Po zadání profilu se objevíte v menu, kde lze zvolit 30-ti denní výzvu, jednotlivá cvičení, podívat se do žurnálu nebo si nastavit cíle. Ty se podstatně liší od těch ve Wii Fit. Primárně se nepokoušíte zhubnout, ale odcvičit určitý počet dní nebo spálit určitý počet kalorií. Jste motivováni trochu jiným způsobem než ve Wii Fit. Shazovat váhu lze různě a nemusíte kvůli tomu zapínat Wii Fit, kdežto cíle v EA Sports Active vás motivují se ke cvičení vracet.

Kardio boxing - pozor, ať si nerozbijete televizi.

Zapomeňte na zábavné minihry z Wii Fit, protože EA Sports Active není hra, ale osobní trenér. V rámci třicetidenní výzvy jsou pro vás připraveny série cviků, které se každý den soustředí na jiné partie. Když máte chuť jen posilovat nebo se naopak co nejvíce zapotit, stačí si vybrat z předem připravených sérií. To je oproti Wii Fit podstatný rozdíl. Zvolíte si, na co máte chuť nebo čas a je to. U všech připravených sérií vidíte, kolik minut vám jejich provádění zabere. U Wii Fit jsem vloni nechtěl nic zanedbat, a tak jsem nakonec zkysl u cvičení nejméně hodinu a půl, což mě při nedostatku času vůbec nemotivovalo Wii zapínat.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Find out how we conduct our reviews by reading our review policy.

In this article

EA Sports Active

Nintendo Wii

Related topics
About the Author
Pavel Oreški avatar

Pavel Oreški

Redaktor

Čas s hrami už počítám na dekády, neodmítám žádný žánr, zajímá mě hratelnost a originalita.

Comments