If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Recenze všech datadisků pro Fallout: New Vegas

Dead Money, Honest Hearts, Old World Blues, Lonesome Road.

Pokud by rozloha původního Fallout: New Vegas (naše recenze, videorecenze, tipy 1.část a tipy 2.část) náhodou někomu nestačila, vydal Obsidian spolu s Bethesdou dalších šest přídavků. Čtyři velké a dva malé. Jak se hrají a čím vám hru obohatí, to se hodí vědět zvlášť teď, když vyšla výhodná re-edice základní hry se všemi přídavky - Ultimate Edition.

Předně: každý ze čtyř větších DLC navýší maximální level postavy o pět. Se všemi čtyřmi se tedy zvedne laťka na krásných padesát. Což tak akorát vyvažuje rozsah jednotlivých přídavků. Do prvního jsem se zakousl na levelu 15 a čtvrtý dokončil s levelem 40. Herní doba všech přídavků je podobná, každý vezme přibližně pět hodin.

Samozřejmostí jsou i nové perky, které motivují k rozehrání hry od začátku. Díky vyššímu levelu a novým schopnostem se některé doposud užitečné perky stávají zbytečnými a jiné naopak užitečnějšími. Například perk "Educated" se díky 20 novým levelům stává postradatelným. Naopak perky zvyšující počet získaných zkušenostních bodů přijdou silně vhod, protože ke konci již nové levely přibývají hodně pomalu.

Některé přídavky na sebe oficiálně navazují. Nejedná se ovšem o nic zásadního. Pouze se příběhy některých vedlejších postav drobně proplétají. Například v jednom DLC můžete narazit na postavu, o které se v jiném přídavku někdo krátce zmínil. Nemusíte mít ovšem strach, že hraním pouze vybraných přídavků skočíte doprostřed souvislého příběhu. Nebo že zažijete zmatek, pokud se do přídavků vrhnete v nahodilém pořadí. Nic takového nehrozí, hrát je lze, jak je libo.

Dead Money - hodnocení 6/10

V prvním DLC se pokusíte vykrást ostře střežené kasíno Sierra Madre. Podíváte se jak do kasína samotného, tak do opuštěného městečka poblíž. Herní zážitek z těchto lokací se dosti liší od zbytku hry. Je zaměřený na stealth a nebál bych se jej označit za survival žánr.

Do vesničky se dostanete způsobem, kterým přijdete o veškeré vybavení, nových předmětů se v okolí kasína povaluje zoufale málo a musíte tak šetřit každý náboj. Všude se povalují pasti, mnohá místa jsou zamořena jedovatým plynem. Kolem krku máte obojek, který v blízkosti aktivního rádia vybouchne. A některá místa jsou střežena hologramy, kolem nichž se lze pouze proplížit.

Je tedy třeba postupovat obezřetně a vážit každý krok. Často se vyplácí ze soubojů i utéct, než plýtvat cennou municí. Osobně tento přídavek považuji za nejobtížnější a doporučuji nechat na závěr. V ostatních DLC sice naleznete mnohem silnější protivníky, ale díky dostatku munice jsou snazší, než mnohé souboje v Dead Money.

Honest Hearts - hodnocení 7/10

Po herní stránce nabízejí Honest Hearts nejklasičtější falloutí hratelnost, ale v tak trochu jiném prostředí. Podíváte se do vyprahlého údolí Zion, které je po válce stále netknuté civilizací. A i když sem tam narazíte na pozůstatky starého světa, tak obyvatelé jsou na úrovni primitivních křováků. Z příběhového hlediska je hlavním tahákem odhalení detailů o "Spáleném muži", který byl již v původní hře zmíněn mnohokrát.

Výhodou tohoto přídavku je přizpůsobení obtížnosti protivníků vašemu levelu. Do údolí lze tedy vstoupit kdykoliv, klidně na nižších levelech. A proto jej doporučuji jako první DLC, do kterého se pustit. Z hlediska hratelnosti ovšem nenabídne nic výjimečného. Což není myšleno jako zápor.

Old World Blues - hodnocení 8/10

Jednoznačně nejlepší z datadisků. A to především díky příběhu, který je brán s nadsázkou a několikrát jsem se dobře zasmál. Při průzkumu podivného signálu se dostanete do rukou bandě šílených robotů. Ti na vás pokusně provedou pár kontroverzních operací. A je na vás, abyste všechny poztrácené orgány opět našli a dali se zpět do kupy.

Spolu s Honest Hearts se jedná o nejukecanější z přídavků. Ale oproti ostatním je znát, že jednotlivé charaktery byly psány s pečlivostí a láskou. Zatímco mnohá NPC z jiných částí hry snadno zapomenete, šílence z kráteru Big MT si oblíbíte a zapamatujete.

Obtížnost je tak akorát. Někteří nový protivníci dokáží být pořádně tuzí, avšak to je vyváženo pořádnou dávkou nových silných zbraní. Přesto doporučuji vyčkat tak do levelu 20, než se do Big MT vydáte. Za zmínku navíc stojí možnost získat několik nových implantátů a asi nejzajímavější zbroj v celé hře. Sice nemá nejlepší statistiky, ale to plně vynahrazuje ukecanou umělou inteligencí, komentující bojové situace.

Lonesome Road - hodnocení 4/10

Taková drobná piha na kráse celého balíčku přídavků. Jedná se o delší lineární misi založenou čistě na akci. Za celou dobu mluvíte jen se dvěma NPC. Z toho jeden je vaším společníkem, druhý mluví přes vysílačku. Vše ostatní je pouhá akce při cestě z bodu A do bodu B širším koridorem. Ze všech přídavků určitě největší zklamání.

Popis přídavku může sice nalákat na příběh objasňující více z historie hlavního hrdiny hry, ale to se děje tak povrchně a pomocí náznaků, že nic konkrétního a převratného se stejně nedozvíte. Jediné, co mě potěšilo, je finální rozhodnutí, které vypadá, že podstatným způsobem ovlivní některé části původní hry.

Kompilace Fallout: New Vegas - Ultimate Edition pro PC, PS3, X360 u nás vyšla v únoru.

koupit na Xzone

Ale bohužel přiznávám, že u hry tohoto rozsahu nemám sílu zkoumat následky všech možných zakončení. Každopádně musím uznat, že mám sto chutí si zahrát původní New Vegas i přes jeho pochybné kvality v budoucnu znovu a zkusit jej zakončit jinak.

Souboje v tomto DLC patří k tomu nejobtížnějšímu, na co lze ve hře narazit. A i na čtyřicátém levelu si mě někteří protivníci dávali na dvě rány. Proto se spuštěním tohoto přídavku doporučuji vyčkat co nejdéle. I když na rozdíl od ostatních přídavků má tu výhodu, že se můžete kdykoliv vrátit zpět do Mojave.

Recenzovány byly xboxové verze všech datadisků. Krabicová kompilace Ultimate Edition pro PC by podle vyjádření Cenegy měla být v češtině a zde je link na řešení eventuálních problémů s instalací hry kvůli Steamu.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Find out how we conduct our reviews by reading our review policy.

In this article

Fallout: New Vegas

iOS, PS3, Xbox 360, PC

Related topics
About the Author

Agarwel Idiriz

Contributor

Comments