If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

RECENZE Farming Simulator 2015

Jaká je nejprodávanější hra týdne i na Steamu?

Zemědělské simulátory řada lidí za hry vůbec nepovažuje, respektive nechápou, co je na nich zábavného, když jde evidentně o tu nejnudnější činnost, kterou by si člověk chtěl krátit volnou chvíli u počítače. Jenže chyba lávky, fandů podobných her je pěkná spousta, dokonce až tak, že se firmám jako Giants Software s přehledem vyplácí pravidelně vydávat nové díly a dokonce je portovat i na konzole!

Sám patřím k lidem, kteří mají pro simulátory všeho možného docela pochopení. Například nedávno recenzované Spintires jsou toho dobrým důkazem, nicméně za volant traktoru či kombajnu jsem usedl prvně až s touto recenzí.

K prvotnímu rozkoukání jsem vyzkoušel docela obsáhlou výuku, která pěkně představí neznalému hráči alespoň tu nejzákladnější zemědělskou techniku a způsob jejího používání. Druhým dechem je ale potřeba dodat, že vozidel a strojů je ve hře daleko více než ukazuje tutoriál, a proto na řadu funkcí a způsoby užití musí člověk přijít později sám na vlastní pěst. Navíc vám výuka vůbec nic neříká o principech úspěšného zemědělského koloběhu a o ekonomice hry, která je důležitá pro vydělávání peněz.

Farming Simulator 15 nabízí v základu dvě herní mapy pro budování vlastní kariéry. Jedná se Bjornholm, což je hodně rozlehlá a členitá skandinávská oblast, a americký Westbridge Hills. Oblast ve státech nepůsobí tak komplikovaně, ale zase disponuje rozlehlejšími poli pro obdělávání. Kariéra je zcela volná, není zde žádná pevná linie, které by se hráč musel držet. V zásadě se dá říci, že je to jeden obrovský SANDBOX, v němž si každý z vás najde to, co ho nejvíce baví, a na tom se snaží utrhnout nějaký výdělek.

Kromě obligátního obdělávání, setí a sklízení zemědělských plodin lze chovat i dobytek nebo se nově věnovat lesnictví a dřevorubectví. Vzhledem k omezeným startovním financím a prostředkům, je ale stejně nezbytné začít klasicky u obyčejného pole. Mrknul jsem tedy na výkupní ceny surovin a začal svá políčka osívat řepkou olejkou, jejíž cena ve výkupu jasně vedla.

Fajn věc je, že jakmile začnete kultivovat či sít pole, není nutné jezdit do zblbnutí sem tam vlastnoručně, ale lze na to najmout pomocníky. Díky téhle vychytávce dokážete rozjet práce třeba na pěti místech farmy najednou a všechno pěkně odsýpá. Jen uskladňování plodin do sýpky či jejich odvoz do výkupu nelze zautomatizovat, takže tam člověk musí opravdu poctivě sám. Zajímavá je i možnost rozhodnout se kam svůj vypěstovaný náklad odvést. Někdy se vyplatí si zajet dál a prodat za krapet vyšší cenu než má nejbližší výkupní sklad.

Překvapivě dobré zisky jsem zaznamenal u nově zpracovaného dřevorubeckého průmyslu. Začít se dá i v malém. Stačí si koupit motorovou pilu a s tou ručně porážet stromy, nařezat na klády a poté svézt do skladu. Když to stav financí dovolil, nakoupil jsem i těžkou techniku schopnou strom chytnout, podříznout, odvětvit a nařezat na stejně dlouhé klády. Práce s tímto strojem už chce i trochu zručnosti. Párkrát se mi taky stalo, že mi při řezání klády zbytek stromu upadl a stoj už nebyl schopný ho znovu chytit a dál ho zpracovávat, což zrovna nepotěšilo.

Ještě více srandy jsem si užil u návěsu s hydraulickou rukou, kterou jsem se snažil si klády hezky vlastnoručně naložit. Pak už jsem ty vysoké výkupní ceny i chápal, v zásadě je to dobrý motivační prvek, protože tohle už s prstem v nose člověk nedá a pomocníka si najmout nemůže. Mě osobně to ale nakonec bavilo víc než jen prosté zemědělství na poli. Navíc se nemusíte bát, že když všechno na pozemcích vykácíte, že to je konečná. V zahradnictví se normálně dají koupit nové stromky, ty vysadit a později, až dorostou, přijde na řadu další kolo těžby.

Nabídka obchodu, kde si kupujete vybavení, mě docela dostala. Je skutečně široká a jako začátečník jsem strávil desítky minut jen prohlížením, co všechno si jednou budu moci koupit. Není to přitom jen o spoustě traktorů a návěsů. Koupit se dají i normální auta, tirák nebo třeba i větrná elektrárna. Větrník sice stojí přes milion, ale jako investice je to zajímavé, protože jak ho umístíte, tak sám od sebe neustále generuje zisk do vaší kapsy.

Docela jsem se i zasmál nad položkou vysokotlakého čističe Karcher. Jak se ukázalo, je to bezvadná věcička, pokud vás štve, že máte svoje stroje zablácené od pneumatik až po kabiny. Teď stačí chvilku cvičit s hadicí a tryskou a vozidla zase svítí čistotou, jak když poprvé vyjely z fabriky.

Dalším přínosem Farming Simulatoru 15 je oproti minulým dílům viditelně pěknější grafika. Sám jsem obdivně zíral nad detailností jednotlivých modelů ať už traktorů nebo všemožných zemědělských strojů. Třeba takový kombajn na sklízení brambor, to je panečku mašina a kolik má různých hejblátek;) Super je, že všechna vozidla mají i pěkně zpracované vnitřní pohledy z kabin (co bychom za to u Spintires dali), takže v tomto ohledu jednoznačné uznání.

Abych ale jen nechválil. Zrovna u grafiky se mi nelíbilo, že i při maximálních detailech bylo docela vidět neustálé doskakování ostřejších textur a stínů v dálce. Občas se objevily i spíše úsměvné chybky enginu. Třeba mi upadl z hydraulického ramene strom na zem a on se začal na místě točit a nechtěl se zastavit. Jindy jsem vystoupil z traktoru a on se z ničeho nic převrátil na bok, aby se v zápětí hned zase postavil zpátky na kola.

Pro mě osobně je určitým nedostatkem i velmi arkádová fyzika vozidel, se kterou můžete jezdit jakkoli chcete a nikdy se nic nestane. Vzít traktor s plně naloženou vlečkou přes strmou skálu? Žádný problém, i kamzík by jen tiše záviděl. Vlastně jednou se mi podařilo dostat traktor bez vlečky "na boudu", ale ten se okamžitě sám vrátil zpátky do jízdní pozice, takže zas nic.

Farming Simulator 2015 pro PC v češtině vydal Comgad minulý týden v krabicovce s 559 Kč (digitálka na Steamu je o 300 Kč dražší) a pro PS4/PS3/X360/X1 vyjde začátkem 2015.

koupit na Xzone.

Na druhou stranu chápu, že tahle hra má ve svém názvu simulátor ne pro věrný fyzikální model vozidel, ale proto, že jde o simulaci zemědělského života s velmi působivou nabídkou možností s čím na herní mapě pracovat. V tomhle směru je to asi nejlepší hra, co se dá sehnat. Já bych se ještě přimlouval za vylepšení herního světa, aby nepůsobil tak sterilně a kariéru bych obohatil o nějaké složitější úkoly.

VERDIKT: Nový díl Farming Simulatoru rozhodně nezklame své skalní příznivce, pro které je v podstatě povinností, přičemž nejvýraznější novinky jsou v podobě dřevařského průmyslu, vylepšené grafiky a spousty nových strojů. Tahle hra má ale co dát i naprostým začátečníkům. Podmínkou ovšem je, že vás představa virtuálního farmaření alespoň trochu láká si to vyzkoušet. Významným plusem je samozřejmě i česká lokalizace a cena kolem pětistovky!

7 / 10

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Find out how we conduct our reviews by reading our review policy.

In this article

Farming Simulator 15

PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360, PC

Related topics
About the Author

Milan Bergman

Contributor

Comments