Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Recenze Forza Horizon Rally

Ještě více prachu za koly ve velkém DLC či malém datadisku.

Kam originální Forza Horizon jen opatrně nakoukla, tedy do výspy terénního závodění, tam už je její největší přídavek Horizon Rally jako doma. Jeho specializací jsou pouze klasické etapové rally závody proti časomíře, které fungují jako samostatný datadisk. Ostatně, v hlavním menu hry má svoji vlastní oddělenou kolonku a velikostí bych Horizon Rally klidně zaškatulkoval jako malý datadisk, nebo macaté DLC.

Však v balíku 1,1 GB velkém se skrývají nejen ty obyčejné a očekávané věci, jako deset nových achievementů za 250 bodíků či speciální nové rally upgrady pro všechny (i ryze silniční) vozy. Ale hlavně pětice (pro majitele Sezónní vstupenky šestice) zbrusu nových rally aut (i s nimi můžete závodit kdekoli jinde, nejen v datadisku) a solidní dávka sedmi prašných podniků, které celkem nabízejí dvacítku jednotlivých měřených erzet. Což znamená kolem kvarteta jízd na jedno rally, přičemž některé kratší časovky kolem čtyř kilometrů délky zajedete kolem dvou minut, ty pozdější už jsou mnohem delší až do dvanácti kilometrů a není výjimkou jejich zajetí za více než šest minut.

Takže tu najdete jak bleskové etapy na lehké šolíchání, tak i ty náročnější zkoušky, v nichž vás už jediný karambol odsoudí na úplný chvost startovního pole, což tady znamená až padesáté místo a počáteční manko přes tři sta bodů na úplný vrchol. Ostatně právě z té padesáté příčky se v rámci progresu hry chcete dostat na trůn mistra rally festivalu Horizon, byť je celé prašné ježdění striktně oddělené a nenajdete v něm už žádnou mapu Colorada, žádné vedlejší eskapády, ani žádný nástin příběhu. Veškeré mimozávodní aktivity se tak smrskly jen na postup do dalšího rally, případně vylepšování aut.

Vlastně všechny zdejší tratě jsou v originální hře zcela nové, byť jsou umístěny opět do stejné mapy Colorada a vinou se kolikrát opět kolem známých míst a pamětihodností, ovšem nyní po té prašnější straně. Občas se ale mihne i klasická asfaltová vozovka, nicméně k dobru Horizon Rally musím přičíst i nově výraznější profily většiny tratí, včetně mostů (pohledy z nich jsou nádherné!), skokánků, zrádných vraceček a nebezpečných překážek, jako jsou stromy či kameny přímo v jízdní stopě.

Kolikrát jsem se rozsekal přímo před cílem o jediný vyčnívající stromek, který jsem v nastupující tmě přehlédl! Protože i zde platí plynoucí denní doba, zpestřující závody různými světelnými podmínkami od jasného slunka po tmavou noc. To se pak hodí světelné rampy na vozech, byť je mají auta nereálně i v denních erzetách. Kromě nich zažívá v Horizonu premiéru i hlas navigátora, jenž prakticky doplňuje triumvirát navigačních pomůcek k minimapě trati a piktogramům následných zatáček.

Co se ale nezměnilo, to je pouze kosmetické poškození aut, které při další jízdě zmizí, takže nějaké servisní zóny zde netřeba hledat. Mírně stereotypní jsou i vesměs stále stejné povrchy všech etap, kdy se střídá hlína s pískem a asfaltem, ale horší je recyklace erzet, kdy poznáte, že se v různých podnicích jedou ty samé tratě dokola, případně pouze v obráceném gardu, takže unikátních tras tu je tak do desítky. Oproti tomu se naopak důrazně přitopilo na obtížnosti. Ta oproti originálu stoupla opravdu rapidně, což jsem okamžitě poznal na časech soupeřů.

DLC Horizon Rally do hry Forza Horizon vyšlo 18.12. pouze digitálně na Xbox Live za 1600 MS bodů.

Na normální nastavení AI, kdy jsem takto vyhrával v původní forze jak po másle, jsem byl i při mé kvalitnější jízdě rád za třicáté-čtyřicáté místo. To už jsem méně zkušené piloty našel v multiplayeru, kam přibyla nová kolonka rally etap, ovšem offline ani postupně za sebou zde bohužel jezdit nejde, což je velká škoda. Nicméně provázání s oblíbeným online režimem Rivalů tu samozřejmě nechybí.

VERDIKT: Horizon Rally rozšiřuje záběr poslední forzy do napínavých rally podniků, kdy bojujete výhradně s časem, a to na několika zbrusu nových tratích. Byť je datadisk drahý, obsahuje málo aut a část tras jen motá stále dokola, i tak se jedná v rámci Horizonu o zcela nový a příjemný zážitek a další prodloužení životnosti hry.

7 / 10

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Find out how we conduct our reviews by reading our review policy.

In this article

Forza Horizon

Xbox 360

Related topics
About the Author

Michal Jonáš

Contributor

Comments