If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Fotoseriál z Ace Combat: Assault Horizon PC

Nádherná grafika v momentkách premiérové konverze.

Poslední díl série Ace Combat s podtitulem Assault Horizon (naše hodnocení X360 verze 6/10) má ve svém univerzu hned několik prvenství. Předně je to v hlavní sérii jubilejní desátý titul (celkem má Ace Combat na svém kontě již šestnáct her!) a také první díl, který vyšel i na PC. Okrajově je ještě podstatné, že poprvé se jako lokace prezentují skutečné oblasti našeho světa, nikoli jen smyšlené státy, jako v dřívějších dílech.

Ke konci minulého měsíce pak u nás vyšla právě zmíněná premiérová PC verze kompletně v angličtině, využívající platformu Games for Windows Live. I když stále běží jen na DirectX 9.0c, tak dostala o třídu detailnější grafiku ve vysokém rozlišení a s prodlouženým dohledem, která je opravdu přenádherná. Ovládání bylo přenastaveno kromě joypadu i na klávesnici a PC verze dostala do vínku také všechna dříve vyšlá DLC s novými letouny a jejich kamuflážemi.

Pro pohodlné hraní ve FullHD by měl postačovat jakýkoli vícejádrový procesor od 2.0 GHz výše, nejlépe 64bitový operační systém (na Windows XP hra ale také jede), 4 GB RAM a grafická karta od řad GF 8800GT/HD3850 výše. Hra je vcelku výborně optimalizovaná a na příslušných strojích běží dokonce v 60 FPS. Pro připomenutí vydání PC verze jsme připravili velký fotoseriál, který hru představí z vlastních vytípaných obrázků:

Hlavní náplní Assault Horizon jsou jako vždy arkádové a trochu za vlasy přitažené dogfighty, zde úvod jedné mise s MIGem 29 Fulcrum. Však finální boss ve svém stíhači vystřeluje řízené střely po desítkách dopředu i dozadu a udělá přemet na 10 metrech...
Jednou ze skutečných lokací, modelovaných podle satelitních map, je pouštní město Dubaj, které napadnou ruští rebelové. Budete jim čelit i v kokpitu Dassaultu Rafale M, jenž právě minula nepřátelská střela.
Naprostou novinkou v sérii jsou mise v kabině bitevního vrtulníku AH-64 Apache Longbow. Ten využijete např. při kontrole podezřelých plavidel s kontrabandem.
Záhy se podezření potvrdí, a tak v další novince, z pozice palubního střelce vrtulníku UH-60 BlackHawk lodě napadnete. Inspirace tím samým např. z Call of Duty jasná!
I ve zpomalených záběrech se lze kochat zasaženými letouny protivníka, jak ukazuje tento padající SU-25 Frogfoot. Tento starý bitevní letoun nemá proti vašemu modernímu stíhači žádnou šanci.
Hra nabízí i podobná zátiší, která se v reálu hned tak nevidí. Ve skupině před pozemní ztečí na základny rebelů pózují americký bitevník A-10 Thunderbolt II a útočný SU-34 Fullback.
Jednou z mnoha virtuálních pomůcek ve hře je i ASM (Air Strike Mode). Po přepnutí do tohoto režimu vás piktogramy navádějí na zteč pozemních cílů a navíc speciální pohled usnadňuje zaměřování a bombardování cílů. Zde realitu určitě nehledejte.
Pár misí můžete absolvovat i s taktickými bombardéry, jako je tento Northrop B-2 Spirit. Bohužel jako jeden z mála letounů ve hře nemá kokpit.
V singl kampani, která nemá s minulými nic společného, si zalétáte a zastřílíte v sedmnácti misích, umístěných do Severní Ameriky, Jižní Afriky, na Blízký východ a do Ruska. Ty zaberou zhruba 10-12 hodin.
Hangár se postupně rozroste na více než tři desítky letadel a vrtulníků. Letadla a unikátní zbraně už se nemusí kupovat a před misí si můžete zvolit jakýkoli stroj.
Typický obrázek těsně před vstupem do oblasti bojů. Bitva spojenců v NATO a ruských separatistů je v plném proudu nad Dubají.
Volitelnou pomůckou v dogfightech je zase DFM (Dog Fight Mode). Když se přiblížíte k nepříteli a stihnete stisknout správné klávesy, hra pak vaše letadlo částečně sama vede a vy jen zaměřujete cíl do DFM kolečka, načež letoun můžete pohodlněji sestřelit.
U většiny letounů nechybí animované a reálné kokpity. Schválně poznáte, z kterého letadla je tato kabina?
Občas při napadení pomůže vystřelení klamných cílů, jako v tomto případě. Nenechte se zmást, i tento subtilní MIG-21 Fishbed tradičně unese desítky řízených střel a nekonečnou munici do kanonu. A realita dostává na frak i v podobě uzdravování, kdy se vaše letadlo po chvíli letu bez poškození samo opraví.
Další malé zpestření v kampani. Budete mít na povel zbraně v tomto Herculesu AC-130 Spooky.
A to už jsme právě v AC-130. Jenom si říkám, neviděli jsme toto už někdy?
Absolvované mise z kampaně si střihnete v jakémkoli letounu či vrtulníku znovu. Třeba v tomto Kamovu KA-50 Hokum, který se blíží napadnout pevnost rebelů v Africe. Tento externí pohled je ale zhusta nepraktický (další kamery v kokpitu a před nosem).
Ne zcela povedenou hru rapidně povznáší solidní multiplayer, nyní až pro 16 hráčů proti sobě, nebo až trojici v koopu. Nabídku režimů vidíte na obrázku. Splitscreen zde není.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Ace Combat: Assault Horizon

PS3, Xbox 360, PC

Related topics
About the Author

Michal Jonáš

Contributor

Comments