Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

GLOSA: Konzole jako vysavač na peníze

Michal Jonáš o tom, proč po nextgenu nelačnit. Zatím.

Řeknu vám, že to kouzelné dvouslovíčko "nextgen" je vskutku dobře cílený marketingový blábol, protože v něm nic podstatně novogeneračního není. Ano, v jádru věci tu máme opravdu novou generaci konzolí. Ale nějak podvědomě si v tomto kontextu vybavíme nikoli prostého nástupce, ale něco opravdu nového a převratného, na co se musíme zákonitě velmi těšit. Přitom ty nové konzole s tímto razítkem vlastně nenabízí oproti minulosti skoro nic převratného.

Ano, máme tu lepší grafiku a plynulejší chod, který se ale tak nějak dal čekat. A ve výsledku pouze konzole se zpoceným čelíčkem a mokrým ručníkem dohnaly výkon typických počítačů. Ale rozhodně nikoli předehnaly. Však takový čtvrtý Assassins Creed stále vypadá na trochu lepším PC lépe, než na nových konzolích, byť rozdíly oproti minulosti nejsou už tak markantní. Jasně, na cenově srovnatelném počítači tak pěkně hry, jako na nových konzolích, těžko rozjedete, to je fakt. Stejně se mi však zdá, že ty krásné nové stroje pod televize spíše stagnují, než by se někam více posunovaly.

Nepřehrají hudbu, nenačtou cédéčka, jejich podpora aplikací třetích stran je ničemná, vlastně jen předkládají hry, které si ale mohu mnohem laciněji a v lepší kvalitě pořídit jinde. A jestli je ten nextgen dotyková ploška, dva motory v joypadu navíc či jeden chrastící repráček v ovladači? Asi ano, ale z toho si na zadek nesednu. Když to vezmu zkrátka, nové konzole vám nedají revolučního lautr nic. Přitom po nich lační miliony hráčů. Jak je to možné? Je to prosté. Co je nové, to láká. A když se těch pár nových funkcí ještě podá jako převratná věc, plno zákazníků prostě neodolá.

Jistě, později to bude mnohem lepší, to nepopírám, ale pro mne osobně jsou PS4 a Xbox One jedna přefouklá bublina. Zatím. Za krapet lepší grafiku pěknou pálku na ceně her navíc. To je ta nejlepší absurdita. Za zmíněný Black Flag na PS4 dáte ještě polovinu stále hezčí PC verze navrch. A za to nedostanete ale vůbec nic navíc. Obě konzole jsou jako levný vysavač na peníze, ovšem jehož mělké pytlíky stojí majlant. Proto já klidně zatím vysávám tím starým, kde skoro stejně velké pytlíky stojí mnohem méně...

GLOSA je nový formát Eurogameru vycházející pravidelně každý večer ve 22:00 s krátkými osobními názory autorů na aktuální události či k nadčasovým tématům, které nutně nemusejí vyjadřovat postoj redakce. Těšíme se na ohlasy na pilotní provoz během svátků.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Related topics
About the Author

Michal Jonáš

Contributor

Comments