Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

GLOSA: Proč si myslím, že Steam Machines budou propadák

Aleš Harazim se zamýšlí nad konzolemi od Valve.

Valve jde do konzolového boje! Panika! Microsoft a Sony už se třesou strachy! Nebo taky vůbec ne. Steam Machines nejspíš nikdy nebude žádnou konkurencí zavedeným konzolím. Jde pouze o zábavný experiment pro pár šílenců, kteří nemají hluboko do kapsy a milují Valve. Nic víc.

Jen si to vezměte. Na výstavě CES bylo oznámeno několik konfigurací Steam Machines, které se cenově pohybují od 500 dolarů až třeba po 6000 dolarů. To znamená, že nejlevnější Steam Machines, tedy ty s nejhorší konfigurací, u nichž nevíte, zda po roce nebo dvou už nebudou absolutně zastaralé, mají cenu srovnatelnou s Xbox One a vyšší, než má PlayStation 4. Konzole, u nichž se předpokládá, že vám vydrží minimálně dalších pět nebo šest let, možná i osm, pokud udrží cyklus změny generace konzolí.

Už vůbec pak nechápu, proč by si někdo kupoval Steam Machines za 6000 dolarů, v přepočtu více než 120 tisíc korun, když Steam OS je v podstatě Linux a znamená to, že na téhle krabici pod televizi (mnohdy očividně o velikosti klasické PC bedny) si můžete pustit pouze hry, které na Linuxu běží. A může si Valve říkat, že na Steamu je už přes 200 her s podporou Linuxu jak chce, ale pravdou je, že jde převážně o indie tituly. Nového Assassins Creed 4 si na Steam Machine teď prostě nezahrajete.

Pro koho jsou vlastně Steam Machines určeny? Pro PC hráče? Toho, kdo si doma po komponentech staví své vlastní sestavy, které ho vyjdou mnohonásobně levněji? Pro běžného zákazníka, který nakupuje zejména podle ceny a zavedené konzole ho tak vyjdou levněji? Spíše pro hardcore fanoušky Valve, zdá se...

Ovladač, který Valve vytvořili, vypadá senzačně. Koncept hraní her v pohodlí obýváku u televize je také něco, k čemu by měl PC segment spět. Ale Steam Machines jako konkurence konzolí od Sony, Microsoftu nebo Nintenda? Těžko.

Aleš Harazim alias @ChewieDC je novinkářem a recenzentem, filmovým kritikem a zakladatelem a šéfredaktorem JenProMuze.cz. GLOSA je nový formát Eurogameru vycházející obvykle večer, s krátkými osobními názory autorů na aktuální události či poukazující na přehlížená nadčasová témata, které nutně nemusejí vyjadřovat postoj redakce.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Related topics
About the Author

Ales Harazim

Contributor

Comments