Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

GLOSA: Vymřou letos Lets Play videa kvůli politice YouTube?

Pohled Honzy Doskočila na vyhrocenou kauzu o $$$.

"99% herních kanálu na YouTube brzy vymře," šíří paniku autoři Lets Play lobováním v médiích. Cítí se totiž být v ohrožení, že "jejich" obživa založená na nasbírání milionů odběratelů a výdělcích z reklam může vyhasnout (i kvůli novému neodměňování reuploadů oficiálních trailerů). Slovo jejich je v uvozovkách záměrně: Sami se rozhodli být životně závislí na cizí platformě, se kterou přitom nemají smluvní vztah a může si tím pádem měnit svá pravidla, kdykoli se ji zachce a jak potřebuje.

Jasně, je úplný nesmysl, když tvůrcům nezávislých her systém hlásí porušování práv u vlastní hudby. Nebo když houkačku policejního auta na ulici mylně identifikuje jako něčí píseň. Tyhle mušky se ještě musejí vyladit. Na druhou stranu, většina těch copyright claimů např. u populárního recenzenta AngryJoe je dle všeho v pořádku: Skutečně v nich bez povolení použil úryvky cizí hudby.

Namísto afektovaných proslovů zaregovaly herní weby ve světě, včetně sítě EG, rozumněji. Jelikož jdou veškeré žaloby / soudy přímo za nimi (vzhledem k speciálnímu partnerskému statusu po letech složitého vyjednávání s Google), změnily interní směrnice, aby se přizpůsobily nové politice YouTube a nepoužitím cizí hudby se vyvarovaly, pokud možno, jakéhokoli rizika potíží. Ostatně, zahraniční TV stanice raději u her tlumí doprovodnou muziku už déle. Preventivně, ať na ně nikdo nemůže, čímž se např. z GTA 5 vytrácí část atmosféry. Možná to je přitažené za vlasy, tak to ve světě ovládaném právníky chodí. Naštěstí všichni výrobci her krom Nintenda řekli, že do téhle bitvy nejdou, a některé požadavky stáhli.

Také nejásám, když u roadtrip videa Afrikou prudí kvůli písničce Justina Biebera znějící na pozadí v mizerné kvalitě z dodělávajícího autorádia ve 44 stupních na palubní desce. Jenže dobře vím, že YouTube je dominantní hráč na trhu a při objemu videí musí aplikovat přísná plošná pravidla (bez možnosti individuálního řešení), aby se sám chránil. Když na něm chci mít videa (zadarmo), musím se chtě nechtě podřídit. Jednoduché jak facka. Pokud se mi to nelíbí, nikdo přece mně ani autorům herního obsahu (i s početnou fanbází) nebrání v přechodu na některou jinou, zatím "svobodnější" platformu pro videa. Vyhynou tedy maximálně ti, kteří si buď nedělají vrásky z použití čehokoli nebo si nedokáží zajistit právní oporu. Nejvíce vždy křičí ten, komu se sahá na peníze. Mírné pročistění, aby z přeplněného pole zůstali jen ti opravdu nejlepší, nejchytřejší a nejadaptivnější, nikdy není na škodu v jakékoli oblasti.

GLOSA je nový formát Eurogameru vycházející pravidelně každý večer ve 22:00 s krátkými osobními názory autorů na aktuální události či k nadčasovým tématům, které nutně nemusejí vyjadřovat postoj redakce. Těšíme se na ohlasy na pilotní provoz během svátků.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments