Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Dojmy z mechů Hawken a rozdáváme 300 klíčů do bety

Ušpinit si ruce od oleje nikdy nebylo tak zábavné a sexy.

Hawken. Jedna z těch her, co se objeví jako mávnutím kouzelného proutku a člověk se nestačí divit, jak dobře vypadá a k tomu se slušně hraje. Mluvím o hře, která před několika měsíci prvními obrázky musela nadchnout snad každého příznivce člověkem řízených mechů. Ale nenechte se zmást, Hawken není další Mechwarrior.

Kromě pro někoho negativní nálepky free-to-play se Hawken může pyšnit skutečně působivou grafikou. Není to ten případ hry, která na obrázcích vypadá skvěle, ale v reálu už ta čelist k zemi tolik neklesne. V tomhle případě vám klesne a to tak nízko, že jestli bydlíte v šestém patře jako já, tak si dávejte bacha, ať někoho v přízemí neodděláte. Ne, teď vážně. Hawken vypadá v reálu opravdu skvěle a důvodem nejsou jen vyšperkované textury postapokalyptických městských bojišť budoucnosti.

Úžasný je kokpit, animace mechů, efekty výbuchů a kouře či podpora tolik podceňovaného fyzikálního enginu PhysX. Třešničkou na dortu, kterou umí ke svému prospěchu využít překvapivě jen málo her, je zvuková stránka. Na bojišti se pořád něco děje a vy to cítíte. Říká se, že oči bez uší nevidí, respektive člověk bez zvuku nedokáže doopravdy vnímat, co se kolem něj děje. Zde to platí dvojnásob a sluch vám zachraňuje život při každém výstřelu, výbuchu, či pouhém pohybu po mapě.

Váš mech je sice několikatunová mašina na zabíjení, nicméně v Hawken tvůrci vsadili všechny karty na svižný pohyb za pomoci boosterů. To z Hawken dělá nečekaného konkurenta všech klasických FPS her a srovnání s těmi nejznámějšími jako je Call of Duty není od věci. Nicméně jakkoliv je Hawken arkádovou záležitostí, stále má v rukávu některé taktické trumfy. Kromě volby několika typů mechů si je následně můžete za peníze či zkušenosti různě upravovat.

Nabídka komponentů je opravdu široká, jak se ostatně na free-to-play sluší a patří. Od vizuálu až po mechanické součásti vašeho stroje, vše je možné upravovat či vylepšovat. Můžete si tak vytvořit stroj, který přesně vyhovuje vašemu stylu, nebo který se zrovna bude v dané situaci hodit. Prostornou garáž můžete napěchovat vícero kousky a z těch pak libovolně vybírat. Bude vás to ale stát nemálo času či peníze.

Mapy nabízí slušnou rozlohu a především výškovou různorodost. Pokud jste zvyklí stát nohama pevně na zemi, tak tady na to zapomeňte. Budete skákat i padat či dokonce vznášet se. Pohyb je vůbec jedním z njevíce taktických prvků. Svého mecha můžete totiž po přidržení tlačítka opravovat. V opravárenském módu kolem vás krouží drone a v tu chvíli jste extrémně zranitelní. Pokud ale dokážete využívat prostředí ve svůj prospěch, poměrně snadno se svému nepříteli schováte. Samozřejmě záleží na jak dlouho, protože každý správný pilot má jedno oko na bojišti a druhé na radaru.

Speciální schopnosti každého mecha můžete využívat jen v omezeném počtu a jsou pro vaše přežití zásadní. Je libo obrannou věž, kterou můžete postavit na takticky výhodné místo, silnou střelu, EMP výboj, který vyřadí útočné i obranné mechanismy každého v dosahu, obranný kryt či okamžité ochlazení zbraní? No problemo. U poslední fíčury bych se rád zastavil. Váš mech disponuje hlavní a vedlejší zbraní. Může se jednat o raketomet / granátomet / odstřelovací pušku atd. v kombinaci s nějakou rychlopalnou zbraní, která se samozřejmě zahřívá. Je třeba si na to dávat veliký pozor, protože není nic horšího, než přehřátí systému uprostřed přestřelky. Je srandovní říkat přestřelka a při tom v reálu vidět 3. světovou.

Plná verze Hawken by měla na PC vyjít 12. prosince.

Hawken má zkrátka našlápnuto stát se jednou z těch free-to-play her, kterou si prostě jednou začas musíte s kamarády zahrát. Už jen pro ten skvělý pocit z kokpitu, pohlcující atmosféru a celkově přitažlivou hratelnost. Chtěl jsem to napsat a tak to napíšu - Hawken je zkrátka sexy. Pokud ale očekáváte simulaci, pak se běžte podívat k realističtějšímu bratříčkovi, který se také právě klube na svět a nese název Mechwarrior: Online. Pro ostatní, jako jsem já, je Hawken jednou z vítaných alternativ, jak někomu efektně nakopat zadek a to ve velkém stylu. Navíc je to ojedinělý důkaz, že to jde i bez krve. Ušpinit si ruce od oleje nikdy nebylo tak zábavné.

This article contained embedded media which can no longer be displayed.

Eurogamer rozdává 300 klíčů do uzavřené bety Hawken

Pokud vás předešlé dojmy navnadily, sehnali jsme pro vás přímo od vývojářů vstupenky do bety. O svůj unikátní klíč si jako přihlášený uživatel Eurogameru můžete požádat na této stránce. Rozdávání funguje na bázi "kdo dřív přijde". Info k aktivaci klíče pro nadcházející betaverzi Hawken, která se uskuteční ve dnech 20.11. - 6.12.2012:

  • Založte si účet na www.playhawken.com
  • Zadejte obdržený klíč v sekci Redeem.
  • Stáhněte si klienta a nainstalujte.
  • Přihlašte se svými údaji z registrace.
  • Užijte si Hawken betu!

This article contained embedded media which can no longer be displayed.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Find out how we conduct our reviews by reading our review policy.

In this article

Hawken

PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360, PC

Related topics
About the Author

Michal Bayerl

Contributor

Comments