Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Jak moc je L.A. Noire autentické?

Posuzuje ji bývalý detektiv LAPD.

Vývojáři se často chlubí tím, jak jsou jejich hry realistické, autentické a věrné. Málokdy ale máme možnost poslechnout si názor odborníka na danou hru. Většinou tedy nezbývá nic jiného, než autorům her věřit.

V případě L.A. Noire si ale odborníka poslechnout můžeme - hra se snaží být autentickou dobovou detektivkou z Los Angeles. Nakolik ale její mechniky odpovídají realitě a nakolik byly přizpůsobeny kvůli hratelnosti? G4 si pozvali před kameru Skipa Bauchmana, bývalého detektiva z Los Angeles Police Department.

Bauchman pracoval v LAPD jako detektiv od roku 1977 až do roku 2009 a to v oddělení krádeží a vražd. Jako zasloužilý veterán se tedy mohl odborně vyjádřit k L.A. Noire. Co hra dělá dobře a co je naopak úplně mimo?

“Otisky prstů jsou zásadní. Pokud vezmete nějakou věc bez rukavic, zanecháte na ní otisky. Když jste pak u soudu a prezentujete své důkazy, musíte dokázat, že otisky podezřelého na zbrani jsou. Pokud tam bude hromada otisků od různých lidí, opře se do toho obhajoba s tím, že podezřelých může být několik, ne jen jeden,” řekl o manipulování s důkazy ve hře Bauchman.

Nepříliš realistické jsou prý také varovné výstřely. “Když jste policejní důstojník v Los Angeles, musíte každý výstřel odůvodnit okolnostmi a my varovným výstřelům jednoduše nevěříme.”

Na dotaz, zda by bylo reálné si zastavit jako policejní detektiv jakékoliv auto na ulici a zabrat si ho v zájmu vyšetřování odpověděl Bauchman s úsměvem “Hodně štěstí.” Policie na to prý má ve stavu nouze právo, ale údajně se to zřejmě dělo jen kdysi a dnes to vidíme jen ve filmech.

Realita je úplně jinde i během služební jízdy v autě. Pokud prý jedete na vyšetřování, výslech či cokoliv jiného a cestou autem něco škrábnete či robijete (např. lavičku/popelnici...), musíte okamžitě zastavit a udělat zápis. Takto bezohledný policista se ale velmi rychle dostane do problémů. Něco jiného je to prý při honičkách - pokud se jedná o skutečnou honičku v autech a je naprosto očividné, že došlo k nějaké nehodě, tak se to počítá jenom do zápisu o honičce.

Na další zajímavosti a porovnání L.A. Noire s realitou se můžete podívat v tomto videu:

This article contained embedded media which can no longer be displayed.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

LA Noire

PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360, Nintendo Switch

Related topics
About the Author

Adam Homola

Contributor

Comments