Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Kinectimals

Nejroztomilejší hra všech dob.

Kdyby se uděloval titul pro nejroztomilejší hru roku, zcela jistě by jí získali Kinectimals, však zdejší kinektí zvířátka jsou opravdu k zulíbání, a to zvláště, pokud máte jako já rádi kočkovité šelmičky. Jedenáctku zdejších obyvatel totiž tvoří právě výhradně mláďata kočkovitých šelem, jako třeba tygřík, lvíče, nebo panter.

Hra už na první pohled inklinuje k tomu, abyste jí v regálu považovali za jakýsi výchovný a cvičící simulátor zvířátek ve stylu oblíbených Nintendogs na Nintendo DS. Což je samozřejmě tuze správný postřeh, ale je to jen jedna polovina zdejší herní náplně. Kromě drezůry a hraní se zvířaty na vás totiž čeká docela rozsáhlý balíček různých zábavných miniher a skotačin. Je třeba si samozřejmě dopředu uvědomit, že Kinectimals jsou určené hlavně pro děti od tří let, nikoli pro dospělého a náročného hráče, čemuž je hra podřízena svojí náročností a přístupností, takže vše je velice polopatické a nenáročné.

Já se ale klidně přiznám, že jsem jako majitel dvou koček (jeden fotogenický béžáček vám ostatně zpříjemňuje fotografie u mých hardwarových recenzí) byl hrou docela příjemně překvapen a i sám jsem si v ní našel velkou pohodu a takový klídek rozvláčné hratelnosti, jaký jsem již dlouho nezažil. Za to může jistý dobrodružný prvek, protože vy se jako vybraný dobrodruh přenesete na krásně živý a barevný ostrov Lemuria, kterému dříve vládl jeden bodrý kapitán. Na ostrově se někde skrývá velký poklad Feris Aurum, obrovská zlatá kočka, kterou ale ještě nikdo nenašel.

A právě vy máte příležitost spolu se svým vybraným čtyřnohým chlupáčem postupně odkrýt a vyřešit to celé tajemství. Tím kvituji, že jako jedna z mála her pro Kinect nejsou Kinectimals jen hromadou hříček bez ladu a skladu, jako je tomu u ostatních her, ale dovádění s šelmičkami je podkresleno jemnou variací na příběhový režim, i když nějaké velké rozuzlení samozřejmě nemůžete očekávat. Však už jen ono trénování vašeho kamaráda je docela zábavné. Řídí se přitom jednoduchým zákonem, kdy zvíře prostě opakuje různé pohyby po vás, jak tajtrdlíkujete před kamerou Kinectu, a tím se je postupně učí.

Vyskočte, otočte se, lehněte si, válejte sudy... a to samé vzápětí udělá i vás kámoš za obrazovkou, kterou velice rád oslintává, až po ní tečou sliny. Však tato první drezúra je jen začátek. S mládětem si můžete také hrát, hladit ho, čistit kartáčem, ono vám aportuje, při hře různě spolupracuje a sleduje vás, docela podobně jako skuteční psi a kočky. Navíc jsou zdejší tvorové graficky nádherně detailní a skvěle vymodelovaní, včetně reálných pohybů. Krásnější titul na Kinect už asi nemusíte hledat... Snad i tato hra pomůže v tom, aby si děti vybudovaly kladný vztah ke zvířatům a neubližovaly jim, jak se to často děje. Dle mého názoru ale živé kotě hra samozřejmě nahradit nedokáže.

Ostrov je rozdělen do sedmi oblastí s loukami, lesy, potůčky, skalkami apod., z nichž je většina uzamčených. Za splnění miniher, v nichž hrají prim hlavně různé házecí soutěže, kdy máte úkolem shodit a zasáhnout daný počet cílů, dostáváte za odměnu mince a medaile. Za ně se vám pak zpřístupňují další lokace, nové minihry, nebo nové hračky s kterými dovádíte a bavíte svoji šelmičku. Těch máte na konci dokonce doslova přetékající bedýnku. Hra hlavně zpočátku ale není zcela volná, protože vás neúnavně provází takový hybrid mezi vílou, mouchou a lemurem jménem Brumla, jenž vám vždy radí, co právě dělat.

V tom je velká škoda, že kvůli chybějící lokalizaci (český návod nechybí) mu menší děti nebudou vůbec rozumět, takže přítomnost alespoň trochu kovaného angličtináře při hraní je prostě možná nepříjemnou nutností, už i proto, že zvířátka lze komandovat i anglickými hlasovými pokyny. Celou hru pak zpestřují i různé soutěže, při kterých své mládě tolik nepotřebujete, jako jsou jízdy s RC autíčky a zmíněné házecí hříčky. Nebo překážkové dráhy, při nichž šelmičku již navigujete skrze své pohyby, ta je zase po vás opakuje a tím překonává překážky a prolézačky.

Jako malý doplněk cvičení si pak dokonce můžete zvelebovat a zařizovat opuštěný baráček po kapitánovi, pročež nábytek a podobné serepetičky taktéž nakoupíte za obdržené mince v hlavní kampani. Hodně mě oslovil zajímavý nápad, kterak do hry doplňovat nová zvířátka. V prodeji by totiž měly být plyšové hračky, u nichž je přiložen speciální čárový kód zvaný Tag. Ten pak stačí ukázat na kamerku Kinectu a plyšák se rázem přenese jako další hratelná potvůrka také do hry. Přídavných zvířátek je zatím taktéž jedenáct a nejsou to již jen kočkovité šelmy, nýbrž i medvídě, malá žirafa, slůně, nebo opička.

U nás ale zatím v prodeji, co vím, nikde nejsou, zatím se asi prodávají pouze v zámoří, kde se nabízejí k menu u PR partnera, řetězce rychlého občerstvení Burger King a ve vybraných hračkárnách. Snad se tyto vtipné hračky, kdy si s nimi děti mohou hrát doma živě i virtuálně, dostanou i k nám. Otázka je, za jakou cenu. Každopádně to považuji za vtipný nápad nového pojetí přídavků do her.

Pokud máte vedle sebe další kamarády, není nic snazšího, než je pozvat do společné hry a až v kvartetu hráčů se pak můžete pustit do soutěžení právě skrze minihry ze singleplayerové kampaně. Nicméně při dovádění se zvířátky jsem vyzkoušel, že je možné se střídat i s jinými hráči před televizí a hrát si tak na střídačku. Což je dobrý vklad pro déletrvající společné objevování tajemství Lemurie, třeba když máte více dětí, takže se ani jedno nenudí.

Verdikt: Kinectimals je asi momentálně nejlepší dětská hra pro Kinect, která kromě znamenité prezentace a roztomilých tvorů na hraní a cvičení, skoro jako jediná hra nabízí i déletrvající kampaň. Pokud máte rádi zejména kočky a máte doma menšího hráče, tak není co řešit, nicméně živé zvířátko je přece jenom mnohem lepší zkušenost. Pro chvilkové relaxování a odreagování se u Kinectimals ale zabaví i větší hráči, protože roztomilejší nenásilnou hru jen těžko jinde najdete, i když po čase je zdejší dovádění již trochu stereotypní.

7 / 10

Read this next