Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

MAPA, kudy vás vezme Forza Motorsport 5 v Praze

Od Jana Husa k Letenskému zámku, z půlky realita/fikce.

Vlastní zpráva - Jako houby po dešti se rojí pro našince zajímavé dojmy z přímého hraní nové Forzy Motorsport 5, která se na E3 v hratelném demu prezentuje stále jen na tom jediném přiznaném okruhu ve staré Praze, kterou vyzdvihuje i v xboxové reklamě. Kolegové z amerického IGN natočili a okomentovali své jedno kolečko, z čehož lze usuzovat, že pražská trať zabere kolem dvou a půl minut času na jedno kolo.

Ovšem nepočítejte s nějakou stoprocentní realitou, protože Staré Město je zde zkomponováno jednak ze skutečných míst a jednak ze smyšlených lokací, kudy se okruh vine. Start má trasa přímo v Kaprově ulici směrem k Rudolfinu, kde se napojíte na Mánesův most a pokocháte se výhledem na Pražský hrad. Minete Klárov se stanicí metra Malostranská, abyste ihned zabočili vpravo na Nábřeží Edvarda Beneše (úřad Vlády ve Strakově akademii je zde posunutý na druhou stranu silnice), které už je zčásti fantaskní a přišlo o ty pravé tunely pod mosty.

Přibližná mapa profilu pražské trati

Dále už je trať čirá smyšlenina, když v táhlém okruhu stoupá vlevo někam za Letenské sady jakoby k Letenskému zámečku a virtuální travnatou Letnou se vrací v oválu zpátky ke starému městu. Z Letné se tak rázem objevíte zpět ve skutečnosti na vrcholu Chotkovy ulice, která vás nehodí zpět na Malostranské náměstí, ale dříve vpravo skrze smyšlenou verzi Valdštejnské. A dále přes Malostranské náměstí s chrámem svatého Mikuláše s navazující Mosteckou ulicí rovnou na Karlův most se zvětšenými sochami, jenž má nový asfaltový povrch...

Tvůrci také kolem Klementina důkladně rozšířili a napřímili Karlovu ulici, která vás po pár zatáčkách dovede na Staroměstské náměstí. Zde prachem ohodíte Jana Husa na pomníku a dokončíte kolo opět v Kaprovce, takže tento okruh by mohl z fleku žádat o zařazení na listinu památek Unesco. Přitom našince potěší pěkné detaily, jako např. diváky obležená tramvaj Tatra T3 u silnice (kdyby tvůrci tušili, že to byla ve své době nejrozšířenější električka na světě!), správné české nápisy se znaménky nad obchody i na značkách, či časté domácí vlajky v rukách stále spíše statických diváků.

Sestřih opakovaček z pražského okruhu

Ostatně tvůrci Prahu přímo navštívili, prý byli dokonale okouzleni její krásou a nafotili tady stovky fotografií, podle kterých (a místních map od Kartografie Praha a Žaketu) pak okruh s přihlédnutím k závodnímu zážitku modelovali. Vozů v jednom závodě jsem zatím napočítal jen osm (určitě to ale ve finálce bude více), nicméně hra běží v režimu 1080p a v 60 FPS včetně HDR zcela bez zakuckání. Hrající si nakonec pochvalují zejména parádní dohlednost zcela bez mantinelů a prakticky identické řízení a jízdní projev k nerozeznání od Forzy 4 - další informace o Forza 5 se dozvíte z tohoto článku.

Read this next