Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Wolfenstein odstraněn z obchodů

Naštěstí jen v Německu, kvůli svastikám.

Activision má obavu z perzekucí a tak urychleně stahuje z německého trhu svou hru Wolfenstein. A to nejen ze skladů, ale i z pultů obchodů. Důvodem je, že je v německé verzi patrná svastika na jednom z plakátů, na což jsou Němci hodně citliví (asi se stydí za historii... což je na druhou stranu možná dobře).

"Ačkoliv není svastika zcela patrná, raději jsme se rozhodli hru z německého trhu ihned stáhnout," píše se v německém vyjádření vydavatele.

Podle poválečné německé ústavy je zobrazování svastik v Německu zakázané a důsledky šéfa společnosti, která by toto nařízení nerespektovala, mohou být opravdu vážné. Při opakovaném porušení tohoto nařízení by mohlo hrozit dokonce i vězení.

Je zajímavé, že nacistické symboly mohou být v Německu použity v historickém nebo uměleckém kontextu, ale platí to jen pro televizní pořady a pro filmovou tvorbu. Videohry mají smůlu.

Pokud Němci doufají, že se na jejich trh vrátí cenzurovaná verze Wolfensteina, může to být poněkud obtížné. Vývojářské studio Endrant Studios bylo rozpuštěno po vydání hry, hodně lidí bylo odejito i z Raven Software.

Read this next