Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

L.A. Noire

Dříve či později každý skončí jako zlý polda.

Jestli jste v mládí někdy zahořeli láskou k románům Dashiela Hammetta nebo Raymonda Chandlera a k celé té staré škole tzv. hardboiled detektivek, L.A. Noire na vás bude působit jako zjevení. Zapomeňte ale na to, že byste v autentickém modelu Los Angeles roku 1947 stáli výhradně na straně spravedlnosti, protože podobně jako doboví poldové budete často rozhodovat o lidských osudech na základě jen velmi mála důkazů. Vzpomenete si na všechny ty filmy o nevinných trestancích? Ať chcete nebo ne, v L.A. Noire se dříve či později stanete právě tím zlým poldou, který za mříže občas pošle i úplné neviňátko.

Protože dnešní badatelské metody a detektivní pomůcky byly v roce 1947 teprve v plenkách, musíte se spolehnout na přímočařejší způsoby vyšetřování. Ze seznamu dostupných otázek si při konfrontaci podezřelého jednu vyberte a pak důkladně pozorujte mimiku obličeje; díky detailním modelům tváří a pokročilému systému animace se totiž brzy naučíte rozlišovat, kdy lidé lžou a něco skrývají.

Do jisté míry je to samozřejmě sázka do loterie. Když ze lži obviníte někoho nevinného, často tím ztratíte jeho důvěru a v nejhorším případě si navždy zavřete dvířka k tomu, abyste se dozvěděli pravdu. Jeden zpackaný případ naštěstí ještě neznamená, že by vás LAPD pustila od válu nebo že budete muset restartovat celou kapitolu - o to víc práce ale budete mít se škrtáním podezřelých na seznamu a spojováním nalezených důkazů, jak to po vás dříve či později budou vyžadovat nadřízení. Teprve na konci případu vás hra odmění skrze skóre a prozradí vám, kolik z vašich rozhodnutí bylo skutečně správných.

Během vyslýchání podezřelých budete moci hrát hodného nebo zlého policajta a na základě toho, jak si povedete, vás hra případně odmění vyšším rankem a získáním tzv. Intuition Points (IP). Ty naopak budete moci použít na místě činu ve chvílích, kdy si nebudete vědět rady: výměnou za jeden IP vám hra automaticky zvýrazní a podtrhne všechny důkazy, které na místě činu jsou. Stejně tak budete moci IP použít během vyšetřování a zbavit se tak v dialogu jedné špatné otázky - problém je v tom, že v každé scéně lze utratit vždy nanejvýš 1 IP.

Do vyšetřování jednotlivých případů zasahuje také, zda si vsadíte na svoji intuici. Sotva co v roli detektiva Colea Philpse nahradíte někdejšího policejního veterána Floyda Rose, který očividně odchází za nějakých nevysvětlených okolností, ve městě znovu udeří slavný vrah řečený Vlkodlak a společně s Roseovým starým parťákem Rustym ihned zamíříte na místo činu. Kolem mrtvé, znetvořené a nahé Hispánky, jejíž tělo policejní hlídka ráno objevila u radnice, se to jen hemží reportéry a tak jste okamžitě pod tlakem, ještě než cokoliv začnete řešit.

Zkoumání probíhá stejně jako ve skutečnosti: ohledáváte tělo, dokud vás něco nezaujme a nerozhodnete se to prohlédnout zblízka. Někdo si třeba všimne, že Hispánce vrah strhl svatební prsten, že opodál leží obálka s nějakou adresou anebo že krvavé fleky na chodníku vás přivedou až k zapomenuté, pohozené kartičce do městské knihovny. Teprve ověřením totožnosti zjistíte, jak se zavražděná jmenovala.

Tady hra do jisté míry nabírá na stereotypu, protože je třeba navštívit všechny rodinné příslušníky a známé, od majitele jejího bytu až po manžela. V dlouhých rozhovorech si musíte dávat pozor a pamatovat si každý střípek informace, protože i ten nejdrobnější přeřek může odkrýt řešení k celému případu. Po půl hodině rozhovorů zjistíte, že zavražděná se měla rozvádět se svým manželem, který na noc vraždy navíc nemá moc věrohodné alibi.

Tady se asi většina lidí zastaví a půjde dotyčného rovnou zabásnout. Ale ouvej, to by byla chyba! Skutečnost je mnohem prostší a točí se kolem skoro absurdní teorie, že s vraždou souvisela návštěva Hispánky u zelináře, kam si šla zavolat taxík. Teprve když v zelinářově obchodě najdete zakrvavený skalpel a prodavač před vámi začne prchat v adrenalinové automobilové honičce napříč celým městem, pochopíte, že na L.A. Noire si musíte své instinkty vycvičit - jako správný detektiv.

L.A. Noire vyjde 20. května pro Xbox 360 a PlayStation 3.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

LA Noire

PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360, Nintendo Switch

Related topics
About the Author

Levis

Contributor

Comments