Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Masivní únik o Grand Theft Auto 5

Vyhozený zaměstnanec se rozpovídal. Věřit nebo ne?

Klidně to může být pravda, stejně jako jeden velký podvrh. To zjistíme, až Rockstar řekne něco oficiálního. Nicméně ze všech dosavadních "zaručených" informací působí tyto nejvěrohdoněji. Do fóra GameSpotu je napsal údajný přítel vyhozeného zaměstnance z Rockstaru a moderátoři je rychle zprovodily ze světa, ale dochovaly se díky cache Google.

Hrdina GTA V má být jen jeden, jménem Albert de Silva, poloviční Hispánec, který se v traileru mihl jen párkrát, když řídil Audi R8 nebo dodávku při přepadení klenotnictví. Tento bohatý muž kdysi byl součástí zločinecké rodiny ve Vice City, ale rozhodl se se svým synem Kevinem usadit v Los Santos. To má zabrat zhruba půlku herní mapy, která bude celkově 5x větší než ta v Grand Theft Auto IV a klasicky rozdělena do tří sekcí, v nichž půjde i létat s letadly.

Rádia ve hře mají nově hlásit zprávy o dopravních zácpách, které odpovídají skutečnému stavu ve městě, podle čehož (i mobilu) se můžete zařídit. Třeba při honičkách s policií, které mají být mnohem drsnější, kdy vytasí štíty používané při pouličních nepokojích, oslepující granáty nebo pasti na vozovce. Když dosáhnete 4. úroveň hledanosti, dokonce o sobě uslyšíte i v rádiích, při 5. úrovni budou pátrat 48 herních hodin po někom, kdo se vám podobá, což dočasně znepřístupní některé mise, a konečně na maximální 6. úroveň povolají vojenskou techniku.

Hlavní postava GTA V ale prý nebude moci zemřít, na rozdíl od minulých dvou her Rockstaru. Může se posilnit drogami, ale po kouření trávy na chodníku se ocitnete na 1. úrovni hledanosti policií, kdy se vás pokusí zatknout ještě bez sirén. V rámci fungující ekonomiky podsvětí půjde drogy nakoupit i prodávat, stejně jako zbraně a ukradená vozidla. Avšak když se v některém nabouráte ve vysoké rychlosti, sebere vám to část zdraví.

Přestřelky mají být realističtější, čímž se rozumí složitější míření při vyklonění z okénka auta v závislosti na tom, jak rychle jede. Multiplayer prý umožní hru až 32 lidí a stejně jako v Red Dead Redemption půjde vytvořit gangy, které ale už nejsou ocejchovány získanými zkušenostmi, nýbrž reputací. Vůdce gangu má mít větší kontrolu nad jeho členy, může jim přiřadit specifické úkoly nebo odměny, přičemž každý gang má v Los Santos své teritorium. Jako příklad úkolů v online hře se uvádí přepadení prádelny nebo vloupání se do vojenské základny s odcizením speciální výzbroje.

GTA V má podle tohoto úniku vyjít pro PS3 a X360 v květnu 2013, ale do budoucna se prý počítá i s PC verzí. Věřit nebo nevěřit?

Read this next