Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Mass Effect 3 nevyjde v největším britském obchodě

Řetězec GAME přestává naskladňovat hry od EA.

Když se to v minulých týdnech týkalo některých nedůležitých her, bylo to pouze znepokojující, nejen pro šéfa EA. Dnes se však celá finanční krize britského řetězce GAME přesunula do velmi vážné roviny, která stoprocentně bude mít dopad na celý herní průmysl i se může projevit na počtu prodaných kusů.

Jak Eurogamer dnes ráno anonymně upozornili zaměstnanci obchodu, v GAME si vůbec nepůjde koupit Mass Effect 3. Patrně nejdůležitější hru 1. čtvrtletí největší specializovaný obchod s hrami ve Velké Británii příští týden nenaskladní, namísto toho pro ní lidé budou muset jít do supermarketů, HMV či jinam. Poslední hrou od EA, kterou GAME bude prodávat, se stane tento pátek SSX, ty březnové jako FIFA Street, Tiger Woods 12 či datadisk pro The Sims 3 byste tam hledali marně, stejně jako Mario Party 9 od Nintenda.

Mluvčí britského GAME po pár hodinách vše oficiálně potvrdil, aniž by vysvětlil příčinu. "Řešíme problémy se zásobováním, takže obchody GAME a GameStation nebudou schopny naplnit předobjednávky Mass Effect 3. Abychom odškodnili zákazníky, nabízíme jim vedle vrácení zálohy ještě odměnu v hodnotě 5 liber pro nákup jiných her v březnu."

Podle uniklého interního dopisu od ředitele GAME prodavačům (viz fotka níže) šlo o složité rozhodnutí, které bylo potřeba učinit pro dlouhodobé finanční zdraví firmy a v souvislosti s požadavky i podmínkami dodavatelů zásobujících je novými hrami. EA doporučují raději jít ME3 nakoupit na Amazon, Play, Zavvi či ShopTo, kteří hru skladem normálně mít budou.

Je zjevné, že pověst GAME neprodejem Mass Effect 3 značně utrpí - ostatně hodnota akcií poklesla kvůli této kauze o 15%. Vypadá to, že tyto potíže pramení z příliš vysokého počtu předobjednávek (hra je prý žádanější než druhý díl i díky masivní kampani a souběžnému uvedení na PS3), za jejichž odběr by obchod musel dopředu uhradit dodavateli velmi vysokou částku, na kterou pravděpodobně nemá hotovost a nesehnal někoho, kdo by mu v jeho nedobré kondici půjčil.

Britský trh s krabicovými hrami zažívá pokles a potíže GAME trvají už měsíc.

TV reklama na Mass Effect 3

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Mass Effect 3

PS3, Xbox 360, Nintendo Wii U, PC

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments