If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Mass Effect 3

Shepard jde přes mrtvoly. Sjednotí celou galaxii?

I když jsou následující řádky pečlivě napsány tak, aby neprozradily nějaký zásadnější spoiler, tak nemůžeme zaručit, že v nich fanda Mass Effectu nenajde něco, co by podle jeho názoru nemusel znát. Pokud se dopředu o náplni ME3 nechcete vůbec nic dozvědět, raději článek nečtěte. Navazuje na první informace z pátku a nabízí ucelenější pohled na hlavní vlastnosti hry.

Že akční RPG Mass Effect 3 patří k nejočekávanějším peckám letoška a že se jím definitivně uzavře jeden z největších příběhů současných videoher, to se rozumí samosebou. Až doposud tato série představovala ojedinělý způsob, jak mohou hráči ovlivňovat vývoj příběhu a skrze svá rozhodnutí také obsah dalšího dílu. To všechno se s trojkou zásadně změní: teď už nebudete muset uvažovat nad tím, jak se zachovat takticky a připravit si dobrou výsadní pozici na příště.

Ve světle děsivých událostí a nové galaktické války je třeba se pochlapit a přijmout zodpovědnost za všechny činy, které jste v tomhle světě doposud učinili. Že kvůli nim někdo zemřel nebo teprve zemře, že vám teď bude chybět klíčový spojenec, a že právě kvůli vašim rozmarům je v sázce existence celého lidstva? Koho to zajímá! Chcete přece zachránit galaxii, nebo ne?

Od sebevražedné mise na základnu Collectorů uplynulo několik měsíců a velitel Shepard se na Zemi právě zodpovídá Alianci za události z přídavku Mass Effect 2: Arrival. Varování o blížícím se útoku Reaperů lidé ani ostatní rasy neberou vážně, většina je totiž stále považuje jen za neškodnou starou legendu. To všechno se změní, když Reapeři s velkým haló vpadnou do naší galaxie, během rekordně krátké doby si de facto podrobí celou Zemi a jeden po druhém začnou dobývat i okolní světy.

Na začátku hry vás působivý filmeček seznámí s tím, jak útok Reaperů proběhl v New Yorku, v Londýně a v Japonsku. Brutalita a výkonnost invazních vojsk předčí i ta nejhorší očekávání a od začátku je jasné, že lidé proti takhle silnému nepříteli nikdy neobstojí. Vždyť jen na zničení samotného Sovereigna na konci jedničky se podílela celá flotila, která navíc musela provést extrémně koordinovaný zásah!

Velitel Shepard si proto rychle uvědomí, že je Země ztracená, uteče a téměř okamžitě začne hledat podporu pro svou zoufalou záchrannou misi. Narozdíl od jedničky a dvojky tentokrát neexistuje zjevný způsob, jak Zemi dobýt zpět - nevíte, kam se máte vydat, a ani kudy vede cesta k úspěchu. Nejdříve musíte zjistit, co je potřeba udělat a výjimkou nebudou ani falešné stopy. Navíc čas ubíhá a každá ztracená chvilka znamená o jednu planetu víc pro Reapery. Jako by to nestačilo, tajemný Illusive Man si navíc vyžádal Shepardovu hlavu a snaží se velitele se svojí paravojenskou skupinou Cerberus ulovit.

Při prvním návratu na svoji loď Normandy asi budete překvapeni, proč že tu přibylo několik místností a odkud se vzaly všechny ty nové součástky. Skutečnost je taková, že kvůli soudnímu slyšení s Shepardem připadla celá loď Alianci a ta se rozhodla, že Normandy rozebere do posledního kousku a podrobí důslednému zkoumání. Což je pěkné pro ozvláštnění, ale co si budeme povídat - důležité je hlavně to, že Normandy v Mass Effectu 3 bude.

Cestování, nabírání nových členů do party a plnění questů tentokrát k úspěchu stačit nebude. Ačkoliv nikdo v galaxii si nepřeje, aby Reapeři zvítězili, jednotlivé mocnosti jsou příliš rozdrobené a zápasí o vlastní integritu, takže na jakousi intergalaktickou vojenskou koaliaci nemají ani pomyšlení.

Tohle si uvědomíte hned zkraje hry po návštěvě Salarianů, kde vrcholí jejich konflikt s Krogany, rozehraný už v prvním díle. A velmi podobně jsou na tom třeba Quariané, kteří se stále snaží dobýt zpět svoji planetu, jíž před stovkami let převzali Gethové. Jak to jenom zařídit, aby si všichni podali ruce a vytáhli do společného tažení proti Reaperům?

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Mass Effect 3

PS3, Xbox 360, Nintendo Wii U, PC

Related topics
About the Author

Levis

Contributor

Comments