If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Na Battle.netu už jen skutečná jména

Blizzard ruší anonymitu.

Krátce před vydáním StarCraftu 2 má být spuštěna nová komunitní stránka a mají být také značně přepracovány oficiální fóra Battle.netu. Jednou z nejvýraznějších změn je povinnost používat své skutečné jméno pro jakékoliv psaní či odpovídání na fórech Battle.netu.

Blizzard tento krok obhajuje dvěma základními argumenty. První je upevnění komunity a vytvoření lepší sociální sítě kolem svých her. Tím druhým je nepřekvapivě snaha omezit „flamování, trolling a další nepříjemnosti.“

Hráči budou mít možnost nechat si u svého jména na fórech zobrazit i jméno jedné postavy z World of WarCraft, avšak nebude žádná možnost nechat si zobrazovat pouze přezdívku. Povinnost vystupovat na fórech pod svým pravým jménem bude platit pro všechny, včetně zaměstnanců Blizzardu.

Celá tato iniciativa jde ruku v ruce se systémem Real ID, který Blizzard představil pro StarCraft 2 a nyní již funguje ve World of WarCraft. Jedná se o součást nového Battle.netu, kdy si budete moci volitelně nechat zobrazit své pravé jméno. Společně s dalšími hráči, kteří budou využívat Real ID a budou vašimi přáteli, budete moci chatovat nezávisle na realmu, frakci, či hře. Hráči World of WarCraft tak budou moci chatovat skrze Battle.net s hráči StarCraftu 2. Tyto funkce ale platí pouze pro případ, kdy oba hráči využívají Real ID.

Problém ve hře nastává v momentě, kdy si začnete přidávat nové přátele. Všichni přátelé vašich přátel totiž uvidí vaše Real ID informace. Podobně jako je tomu na Facebooku. A již nyní, po pár dnech Real ID v provozu se prý objevují případy internetové šikany, výhružných telefonátů a podobné nepříjemnosti.

V hrách bude Real ID volitelné, zatímco na fórech Battle.netu se využití svého skutečného jména nevyhnete. S tímto rozhodnutím vyvstává několik otázek, především co se týká bezpečnosti. Odkud si vezme Blizzard údaje o jménu, pokud mu jej hráči neposkytnou dobrovolně? Z údajů kreditní karty, která je přiřazena danému účtu. Co ale v případě, kdy například rodič platí dvěma dětem WoW účet pomocí jeho kreditní karty? Nebo používání různých dárkových kuponů, předplacených karet apod.? Stejně tak nevíme, jak bude řešen případ stejných jmen. Mezi těmi 11 miliony hráčů se jistě najde spousta jmenovců.

Možnosti, jak nezobrazovat své skutečné jméno na fórech Battle.netu jsou tři. Nejjednodušší je na fóra nepřispívat. Další možností je založit si účet, který pojmenujete cizím/fiktivním jménem. A třetí možností je prý aktivace rodičovské ochrany na Battle.netu, kde lze Real ID deaktivovat. Jestli to ale platí pouze pro World of Warcraft, nebo to umožňuje i anonymní komentáře na fórech Battle.netu zatím nevíme. Případnou čtvrtou možností je přesun na jiná, neoficiální fóra.

Pokud se tedy neúčastníte diskuzí na oficiálních fórech Battle.netu, nemusíte se bát odhalení své identity. V hrách bude možnost využít Real ID volitelná.