Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Některé norské obchody stáhly násilné hry

Reagovaly tím na útoky v Oslu a Utøya.

Norský obchodní řetězec Coop stáhnul dočasně ze svých obchodů 51 produktů, které mají připomínat zbraň, nebo tak fungují. Mezi těmito 51 produkty pak můžeme nalézt i osm videoher, s jejichž seznamem přišel dánský web Gamers Globe. Jedná se o: Homefront, Sniper: Ghost Warrior, Counter-Strike: Source, Call of Duty (Modern Warfare, World at War, Modern Warfare 2, Black Ops) a World of WarCraft.

Rozhodnutí Coopu přišlo z vedení firmy (nikoliv tedy například na nátlak vlády), která tímto krokem reagovala na nedávné nešťastné události v Oslu a na ostrově Utøya. Mezi ryze akčními a vojenskými tituly může podivně působit World of WarCraft, jemuž udělila evropská ratingová organizace PEGI věkové hodnocení 12+. Na World of WarCraft střelec Anders Behring Breivik odkazoval ve svém manifestu coby na dobrý nástroj pro výmluvu přátelům, na rozdíl od Modern Warfare 2, který si Breivik pochvaloval jako simulátor a trénink pro jím způsobený masakr právě na ostrově Utøya (informovali jsme ve zvláštním článku).

Mluvčí řetězce Coop řekl, že rozhodnutí stáhnout několik desítek "násilných" produktů padlo ve chvíli, kdy si společnost uvědomila rozsah útoku. "V současné době je vhodné tyto produkty stáhnout. Nedivil bych se, kdyby druzí udělali to stejné," řekl zástupce Coopu, jak reportují norské noviny Rogalands Avis. Kdy se všech 51 produktů vrátí zpátky na pulty obchodů, zatím jasné není: "O zpětném zařazení tohoto zboží do oběhu musíme velmi důkladně přemýšlet. Ekonomika v tomto případě nehraje roli," dodal mluvčí Coopu. Příklad Coopu následoval další norský řetězec Platekompaniet, jak reportuje web iTavisen. Seznam her, které hry se rozhodl Platekompaniet stáhnout z prodeje ovšem zveřejněn nebyl.

Pro norské hráče, ani pro Coop, to nic zásadního neznamená. Řetězec Coop totiž prodává primárně potraviny a další běžné zboží do domácnosti, v některých svých pobočkách hry vůbec neprodává, nebo nabízí pouze staré hry pro PlayStation 2. Hry tak tvoří zanedbatelnou a minoritní část portfolia Coopu, který tímto rozhodnutím o velké tržby nepřijde. Podle reakcí norských hráčů z různých diskuzních fór jsou hry v Coopu předražené, ceny her tam téměř nepadají a v pobočkách, kde jsou hry k dispozici, je velmi malý výběr. Na rozdíl od všestranného Coopu se Platekompaniet zaměřuje pouze na filmy, hudbu a hry, tudíž jejich finance zasáhne toto rozhodnutí podstatně více, než Coop.

Další norský řetězec Spaceworld se nechal slyšet, že násilné hry prodávat nepřestane. Spaceworld se zaměřuje primárně na elektroniku, hry a filmy. "Nevidíme žádné spojení mezi tragédií, která se stala a faktem, že prodáváme hry. Nikdy jsme neviděli žádnou studii, která by dokázala, že tyto hry vedou k podobným incidentům," řekl marketingový manažer Spaceworldu Carl Haakon Klafstad, jak reportuje norský web vg.no.

V Norsku prý hernímu trhu s krabicovými verzemi dominují mezinárodní řetězce GAME a GameStop, které žádné násilné hry ze své nabídky nestáhly - pro ně by to mělo větší finanční dopad, než pro převážně potravinový Coop. Kromě klasických kamenných obchodů v Norsku fungují samozřejmě i eshopy, objednávky her ze zahraničí a v neposlední řadě také digitální distribuce.