Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Recenze NHL 13

Přibruslila s nebývalou silou a i jako 21. ročník překvapí.

NHL 13 k nám evidentně přichází z alternativní reality. Z reality, ve které může i jednadvacáté pokračování zavedené herní série být zase výrazně lepší a překvapit. V tomhle paralelním vesmíru mají vývojáři pořád nějaké trumfy v rukávu a nové nápady. Na prakticky neexistující konkurenci nehledí a nerozhází je ani fakt, že stávající generace konzolí pomalu končí. Zastaralý hardware, natož pak nedostatek času, je absolutně netrápí. Oni si prostě jedou pořád to svoje a zajímá je pouze jediné, totiž vytvořit v dané chvíli tu nejlepší možnou hru.

A tak se i stalo. Vše vyřčené pro NHL 13 platí, raději nepátrejme jak se dostala do našeho světa a buďme rádi, že ji máme. Už dvanáctka byla skvělá, ovšem s příchodem nového ročníku jsou její dny sečteny. Proč? Třináctka prakticky redefinuje žánr hokejových her, speciálně kvůli přepracovanému systému bruslení. Toť zásadní informace na úvod a víc vlastně ani vědět nepotřebujete. NHL 13 je jednoduše nejlepším hokejem v historii, nejen od EA Sports, se čtením se vůbec nezdržujte a rovnou utíkejte pro svou kopii.

Po dvaceti sezónách v NHL umím konečně bruslit

Mírnit nadšení z NHL 13 je vážně těžké. Slibovaná revoluce totiž skutečně proběhla a virtuální hokej se opravdu posunul na zcela novou úroveň. Především díky technologii True Performance Skating, s jejíž pomocí se hráči pohybují po ledové ploše takřka dokonale a realisticky. Nejenže to skvěle vypadá a na všechny ty obloučky, zasekávačky, otočky a bruslení pozadu je radost pohledět, ale ono to taky výtečně funguje. O tisícovce nových motion-capture animací, realistické fyzikální odezvě a ještě větších rozdílech mezi "průměrnými hráči" a "rakeťáky typu Ovečkina a spol." už byla řeč v prvních dojmech.

Vyhlášené bruslaře a rychlíky teď ve hře mnohem lépe poznáte a jakmile naberou rychlost, či se jen vysmeknou a utrhnou svému strážci, stávají se většinou nepolapitelnými. Při pohybu po hrací ploše doslova cítíte váhu hráčů, stejně jako setrvačnost a zemskou přitažlivost. Nikdo tu nenabere maximální rychlost lusknutím prstu, nikdo se neotočí na pětníku a nikoho nezastavíte na fleku, všechno si žádá chvilku času, stejně jako prostá drobná změna směru jízdy. Najednou začnete při hře skutečně uvažovat i o takových drobnostech, jako kudy vjet do pásma. Má-li cenu ztratit rychlost, najet si až k mantinelu a zkusit se protáhnout tam, nebo pokračovat středem a proskočit na modré mezi obránci.

Hraj to na Jardu!

Nové bruslení letošní hokej dramaticky mění, ale pokud čekáte obligátní nutnost si vše zažít, natrénovat a přizpůsobit se přepracovanému systému, čekáte marně. Každému bude na aklimatizaci určitě stačit sotva jeden-dva zápasy, tak intuitivně a přirozeně to působí. Stačí zkrátka začít hrát NHL 13 jako opravdový hokej, dívat se kdo je v pohybu, kdo si kde najíždí do šance a podle toho volit přihrávky i rozjíždět akce. Házet puk někomu, kdo stojí a teprve se bude muset otáčet a nabírat rychlost, je nesmysl. Věřte, že by o něj brzo přišel. Je mnohem lepší přihrát to támhle na pravé křídlo, Jarda už má našlápnuto a beci se teprve začínají stahovat.

Jezdit po ledě v NHL 13 je jedním slovem radost. A než o tom básnit a líčit zážitky z akcí, které True Performance Skating skýtá, to si raději nový hokej zkuste zahrát. Tohle se prostě musí vidět, když ne rovnou otestovat. Ostatně byly zaznamenány případy, kdy hráči dlouhé desítky minut jen volně bruslili po prázdném hřišti, zcela fascinováni prácí bruslí, novými pohyby, či takzvanou kreativitou. Při níž se nohy hokejisty pohybují takřka nezávisle na horní polovině těla a obě části má pod palcem jiný analog. Žádná z předchozích NHL her nedokázala zprostředkovat tak efektní pohyb třeba při přesilovkách, potažmo smrtící výpady rychlých útočníků. Kdy už s vysláním přihrávky tušíte, že pakliže ji spoluhráč ve středním pásmu zpracuje, nikdo jej už nechytí a bude z toho parádní brejk.

Umělá inteligence přestává být umělá

Vývojáři naštěstí hodně zapracovali také na umělé inteligenci, takže dostat se do šance není jen tak a přinejhorším všechno vzadu jistí spolehlivý brankář. Že je AI zase o něco bystřejší, každý hráč teď sleduje všechny ostatní na ledě a lépe, rychleji a chytřeji reaguje i vyhodnocuje situace, už víme. V praxi se to projevuje především tím, že se všichni snaží jít po puku, potažmo hlídat si soupeře a daný prostor. K vidění je tak množství zachycených kotoučů a vůbec nepřesných a zkažených přihrávek. Mnohem lépe se brání a dochází k častějšímu blokování střel. Přechod do pásma už není tak hladký a ve střední třetině je snadné o puk přijít, všelijakého vypichování a máchání čepelí hole, kdykoliv to jen jde, je spousta.

Já začal docela využívat častější nahazování puků na zadní mantinel, potažmo nastřelování kotoučů do pásma po hrazení, kde o ně druhé křídlo svádělo tuhé souboje. Však jsme v NHL. Můj řekněme evropský styl si s tužší obranou moc nerozuměl. Hodně nicméně záleží na nastavení a strategii. Jako vždy, i NHL 13 si lze vyladit přesně podle vlastních preferencí, díky posuvníkům si z ní můžete udělat obyčejnou rychlou arkádu, i simulací vonící, pomalý a náročný hokej. A svou roli hraje i systém, jaký mužstvo používá. Vzhledem k možné detailní editaci strategií (pro každou pětku zvlášť!) si teď navolíte i takové drobnosti jako forčeking, četnost zavážení a nastřelování puků, tempo hry a tak dál.

Moje případná výtka, na až příliš rychlá křídla a jejich přechod do útočného pásma (viděl jsem spoustu ofsajdů a naopak neviděl loňskou snahu udržet brusli na modré za každou cenu, jen aby útok nebyl zastaven) je tak vlastně zbytečná. Vždyť já jsem hráč i trenér zároveň a vše si mohu upravit na míru. Editovatelné herní styly, kde si poručíte četnost střel i přihrávek, jestli budou útočníci chodit clonit před branku a obránci raději pálit od modré, nebo dál rozdávat puky, jak se bude napadat ve středním pásmu, která pětka bude agresivní a která spíš pošetří síly, jsou jednoduše velmi mocné. Tak podrobná nastavení herních strategií jsme u EA Sports ještě neviděli.

To byl zákrok, na to se rád podívám ještě jednou

Brankáře jsem už nepřímo pochválil, také jejich AI zaznamenala proměnu. Vyniká speciálně snaha o lepší čtení hry a odhad, už se zkrátka nedají oklamat tak snadno jako dřív. Takže stejně jako ve skutečnosti, ani ukázková střela z první, či brejk dva na jednoho, neznamenají jasný gól. Nejednou jsem žasnul, jaký zákrok dokázali vytáhnout a po jaké střele skočit a kotouč zlikvidovat, což ostatně hned rozebírali i oba komentátoři. A poté rovněž režie, vylepšená televizní prezentace NHL 13 skutečně správně rozpoznává to zajímavé. Hru už vlastně ani nemusíte pauzovat a prohlížet si povedené okamžiky v opakovačkách, režisér přenosu je totiž servíruje automaticky, z několika kamer a úhlů.

Gólmani jsou letos opravdu dobří, zároveň ale ne robotičtí a nepřekonatelní. O pestřejší škále pohybů a rozpohybovaných (a na sobě nezávislých) končetinách básnili vývojáři již na prezentaci. A vy to máte načtené z prvních dojmů. Přesto asi budete při pohledu na některé zákroky žasnout. Práce s vyrážečkou a puky odkloněné mimo prostor svatyně, vymrštěné betony a kotouče zastavené jen kousek před brankovou čárou, rozkleky a množství oněch "zoufalých zásahů", kdy gólman skutečně v poslední chvíli, ležící, klečící, otáčející se a takřka hranou lapačky likvidující... něco takového jsme doposud znali vážně jen z reálných NHL klipů. Odteď to ale dokáže i hra a náležitě vám to prodá, ať už prostřednictvím kamery na stropě nad brankovištěm, či té umístěné přímo v bráně.

Je to jako v televizi

Atmosféra zápasů je vůbec skvělá, v EA Sports totiž konečně překopali léta opomíjenou prezentaci a zpracování televizních přenosů, vše ve jménu větší uvěřitelnosti a reálnosti. Kromě nových kamer kolem branky je zde i speciální True Broadcast Camera, takřka věrně simulující snímání hokejového zápasu. K samotnému hraní asi není příliš použitelná (znáte ve svém okolí někoho, kdo by využíval pohledu z boku?), ale o to víc jí oceníte v manažerském režimu, potažmo v sestřizích a replayích. Mimochodem rozbory důležitých okamžiků zápasu nabízí NHL 13 průběžně a nemusí jít nutně pouze o famózní zásahy brankářů.

Režisér se v přerušení často vrací i ke střelcům gólů, případně velkým šancím a povedeným hitům, když vystřihne málem hráčský klip. Dotyčného si najde na střídačce a představí jakousi jeho vizitku z utkání, včetně sestřihu toho podstatného. Lepší je i dění v přerušení hry, léta stejné skriptované sekvence po odpískání konečně někdo vyházel a místo nich zabírají kamery skutečný pohyb hráčů, přesně v těch situacích a místech, kde je hvizd zanechal. Přípravu na vhazování je zas možno nově sledovat mnohdy přímo z hlediště, tak jako při skutečném TV přenosu a komu nevyhovoval pohled na trestná střílení, jistě využije vyšší a přehlednější záběr.

Dominik Hašek se vrací do NHL

Ve reálu už se mu to asi nepovede, ale EA Sports s ním stále počítají. Minimálně v rámci módu Be a Legend. Tahle "veteránská" modifikace Be a Pro měla premiéru vloni, pročež v NHL 13 nabízí dalších pár hvězd. Prodloužit si kariéru můžete například v kůži Maria Lemieuxe, Douga Gilmoura či Jari Kurriho. Poprvé jsou k dispozici též dvě slavné hokejistky, nicméně našincům patrně budou jména Hayley Wickenheiser a Angela Ruggiero upřímně ukradená, stejně jako dva zdejší hvězdné výběry, ve kterých hrají. Zachována však naštěstí zůstala i mužstva červených a modrých, respektive Team Chára a Team Alfredsson z letošní All-Star Game.

Vrací se rovněž další velká sláva, totiž NHL Winter Classic, aneb novoroční zápas pod širým nebem. NHL 13 rekonstruuje lednový souboj Philadelphie Flyers s New York Rangers, který (na rozdíl od rok starého derby mezi Capitals a Penguins) tentokrát vývojáři skutečně nabízejí za bílého dne a pod jasnou oblohou. Rozdíl je patrný na první pohled - ostatně loňská pittsburghská chumelenice je ve hře také, pro přímé srovnání - přičemž hlavní devizou zůstává znovu skvělá atmosféra a nádech nostalgie. Nejen díky retro dresům, trenérům v kloboucích a dobových bundách, a stíhačkám přelétávajícím stadion současně s koncem hymny. Zážitek z zimního odpoledne navrch umocňuje i vylepšená grafika, nové nasvícení a sluneční paprsky vážně nemají chybu.

Přepište dějiny! Klidně i bez Roberta Záruby

Slušným lákadlem jsou pro hráče též NHL Moments Live. Tedy nový režim se scénáři, ve kterých nastupujete do rozehraných zápasů, s cílem potvrdit či naopak přepsat historii. V nabídce jsou převážně utkání uplynulé sezóny, přičemž dominují klíčové situace z play-off. Ale najde se i pár historických milníků a významných rekordů, na nichž můžete participovat. EA Sports navíc v menu už předem anoncují přísun nových stahovatelných výzev, z nadcházející sezóny 2012-13, pokud se tedy vůbec začne hrát. Scénáře jsou mimochodem týmového i sólo ražení, vyzkoušíte si tudíž nejen otáčení zápasů v rámci kolektivu, ale i rekordní zápisy některých hvězd.

Startovní trailer

Na jednu stranu je to fajn, když můžete třeba s Hašanem vychytat důležité vítězství a přestát drtivý závěrečný nápor soupeře. Nebo zopakovat s božským Máriem počet bodů dosažených v jednom zápase. Přesto mám dvě drobné hnidopišské připomínky. Pokud jde o retro výzvu, je vždy situována do loňské sezóny. Lemieux tudíž hraje za Tučňáky společně s Crosbym, Malkinem, Fleurym... a touhle partou. Soupisky jsou zkrátka čerstvé. Uznejte sami, že s historickými rostery, neřku-li omšelým dobovým obrazovým filtrem, by to bylo zase trochu něco jiného. A druhá věc, prezentace výzev není tak hvězdná jako v nedávném demu. Jestli jste čekali, že každou událost představí speciální klip, komentátor vás uvede do děje a dramaticky vylíčí tíhu okamžiku, tak... jste se spletli. V plné hře nám musí stačit jen stručný textový popis.

Co se dalších herních módů týče, vyčnívá asi už jen novinka v podobě GM Connected. Ve které bude možné odehrát vlastně online dynastii a kompletní sezónu, proti devětadvaceti dalším "živým" generálním manažerům. Všechno ostatní je již osvědčená klasika, rychlé zápasy, tréninky, sezóna, play-off, turnaj, Be a Pro, kartičkový Hockey Ultimate Team..., nic důležitého nechybí. Oficiální licence pochopitelně zajistila (kromě NHL) znovu i řadu nižších amerických lig a několik vybraných evropských soutěží, včetně domácí Extraligy. Na KHL se opětovně nedostalo a navždy asi zůstane jen úletem NHL 09. A také národní týmy jsou znovu spíš do počtu, složené z hráčů co jsou k dispozici a s imaginárními dresy. Ale na to jsme už zvyklí, že.

Že by konzole ještě neřekly poslední slovo?

Skoro to tak vypadá. Přes lehce ironický tón nadpisu zůstává faktem, že vizuální stránka hry se neměnila prakticky od NHL 07. Za ta léta se objevilo jen pár nových efektů, tady přidali několik světel, támhle nějaké lasery a trochu pyrotechniky. NHL 13 však předvádí malou revoluci i v tomhle směru. Třeba ono nasvícení, je opravdu kouzelné a to nejen v případě Winter Classic utkání. Engine teď používá HDR a řeší jinak stínování, počítá se údajně každý zdroj světla, zvlášť pro každé prostředí. Počet stínů, jejich intenzita a směr by se tak měly lišit i podle haly, na kterých mimochodem modeláři rovněž zapracovali.

NHL 13 pro PS3 a X360 s českými titulky vychází tento týden za zvýšenou cenu 1499 Kč.

rezervovat na Xzone

Do mistrovství kolegů z 2K Sports je sice stále daleko, nicméně EA Sports konečně zachytili alespoň specifika jednotlivých arén. Ožily také panely z LED diod v ochozech. Prstence jsou animované a dění na nich koresponduje se zápasem. Pestřejší je i dění na střídačkách, hráči na lavičce už se nechovají jako ovce - někteří stojí, další sedí na mantinelu, připraveni naskočit do hry. V přerušení si fandové jistě vychutnají i detailněji vymodelované tváře, přestože vždycky hodně záleží na použité zdrojové fotografii. Třeba Kurriho jsem nepoznal. ;)

Společně s novým nasvícením ožily též barvy, jsou jasnější a vyniknou i propracovanější odrazy. Nejen přilby a plexiskla parádně zrcadlí snad všechna stropní světla. Některé kamery používají pro větší efekt motion blur a efektní ledová tříšť nyní od bruslí odlétává striktně na základě fyziky. Podle rychlosti a směru jakým se nůž pohybuje. Drobně vylepšen byl znovu komentář (kromě častějších rozborů a hodnocení zápasu, řeší Thorne s Clementem mnohdy i nasazení a vstup týmů do utkání), solidní soundtrack už je takřka samozřejmostí. A po vzoru série FIFA opět (staro)nově fandíme, když je možné vybrat si oblíbený tým. Jehož logo, a tváře největších hvězd, poté zdobí všechna herní menu. Naposled to bylo tuším k vidění u NHL 2004.

VERDIKT: Nejlepší hokejová videohra v historii. Je to možná ohraná písnička, vždyť už NHL 12 byla skvělá, ale třináctka je ještě výrazně lepší, především díky novému systému bruslení. Slíbená revoluce skutečně proběhla a NHL 13 se navždy zapíše jako "ta která přinesla True Performance Skating, naprosto realistický pohyb na ledě". A kromě toho také lepší umělou inteligenci, schopnější brankáře, hrstku nových herních módů, hezčí grafiku, autentičtější televizní přenosy..., opravdu by někdo po tom všem ještě hrál loňskou verzi? Královna je mrtvá, ať žije nová královna.

9 / 10

Read this next