Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Nový formát DVD na X360 zatočí s piráty

1 GB navíc na disku ztíží kopírování.

Někomu konečně docvaklo, že časté aktualizace firmware na X360 asi nejsou tím pravým ořechovým, co by zlikvidovalo pirátství. Naopak to pouze obtěžuje všechny hráče, kteří musejí čekat na stáhnutí nového firmwaru, i když to není tak hrozné jako poslední dobou na PS3. Microsoft proto chce přijít s novým krokem, který má zatočit s pirátstvím na jeho konzoli. Oficiálně se tomu samozřejmě říká "vylepšení Xboxu 360".

Zdroje blízké Microsoftu potvrdily kolegům z britského Eurogameru, že momentálně se prý již betatestuje nový update dashboardu, který umožní přidání přibližně 1 GB prostoru na DVD disky s chystanými hrami pro Xbox 360. Má jít o změnu formátu disku ze současného XGD (Xbox Game Disc 2) na nový XGD3.

Tato novinka prý přidá na DVD speciální partition hlavně za účelem zamezení, nebo alespoň ztížení kopírování xboxových her. Prázdné DVD disky s tímto formátem nejsou běžně na trhu k dostání, což znamená, že pro piráty bude složitější vytvořit image disku s tímto novým formátem a vměstnat (nakopírovat) ho pak na běžné prodávané dvouvrstvé DVD disky trochu jiného formátu.

Aby Microsoft tuto novinku otestoval, že funguje na všech různých značkách (Hitachi, Samsung, Benq, Liteon) jeho DVD mechanik a že to nemá špatný vliv na výkon, např. ve snížení rychlost načítání dat, pořádá nyní pro Američany speciální akci v rámci programu Xbox 360 System Update Preview. Každý, kdo bude od MS vybrán, dostane zdarma plnou hru Halo: Reach - zřejmě již s novým formátem DVD disku, aby proběhl zátěžový test na široké populaci.

Na dosavadních DVD discích mohli vývojáři xboxových her využít pro svá herní data jen 6,8 GB prostoru. Jak vysvětlují kolegové z britského Eurogameru, zbytek do celkových 7,95 GB na dvouvrstvém DVD je v současnosti rezervován pro DVD-Video partition, kde se nacházejí např. i bezpečnostních sektory, které měly zabránit kopírování (nepovedlo se).

Zdá se, že Microsoft tento v podstatě zbytečný 1 GB navic na každém DVD dísku asi nějak zmenší, aby ho mohl využít ke svým protipirátským účelům. Nebo aby ho eventuálně obsadily i samotné hry na X360. To by jejich autorům velmi pomohlo, když na PS3 mají na Blu-ray disku k dispozici mnohonásobně vyšší kapacitu a nemusí se tam tak krotit, což obzvlášť u rozsáhlých her s otevřeným světem způsobuje nemalé problémy. Oficiální informace na toto téma však zatím nemáme, vše je pouze v rovině tu více, tu méně zasvěcených spekulací.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments