Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Ořezaný World of Warcraft je odteď napořád zadarmo

Blizzard překopal fungování náborové verze.

Ne, Blizzard úplně nezešílel, aby se dobrovolně připravil o zaručené měsíční příjmy od více než deseti milionu předplatitelů. Pouze přehodnotil svou politiku pro nábor nových hráčů do World of Warcraft, aby tím oživil zájem o hru a reagoval na změny na trhu onlinovek, kde se F2P (Free to Play) model rozšiřuje čím dál více. A udělal to chytře, aby tímto krokem nepřišel o stávající platící hráče.

Dosud jste mohli WoW hrát po dobu 14 dnů zdarma ve zkušební trial verzi. Nyní Blizzard toto časové omezení zrušil a namísto toho nabízí na svém online shopu tzv. World of Warcraft Starter Edition. Ta se dá hrát, jak dlouho chcete, pouze je limitována na dosažení 20. levelu postavy. Až se tak stane, hra vás nevykopne, můžete ji hrát klidně dál, ale už nebudete získávat žádné další zkušenosti, takže to v podstatě ztrácí smysl.

Obsahově tato Starter Editiion neodpovídá plné prodávané verzi WoW, protože je ořezaná i v řadě jiných ohledů. A není jich málo. Dovednost obchodování je limitována na 100, gold cap jen na 10, nedá se obchodovat v aukčním domě ani napřímo mezi hráči, nelze používat hlasovou komunikaci, Real ID, nedá se připojit k guildám ani ke skupinám s hráči na vyšším levelu než 20, pozvat ostatní hráče do své skupiny nebo vytvořit veřejný chatovací kanál.

Přesto nová ořezaná verze World of Warcraft může někomu bohatě stačit. Podobně jako ArmA II: Free dobře poslouží jako takové větší, časově neomezené demo, po němž se každý svobodně rozhodne, jestli do této MMO půjde a zaplatí si plnou verzi.

Tohle zvažování by měla usnadnit nová nabídka Blizzardu, v níž je základní hra spolu s prvním datadiskem The Burning Crusade k dostání jen za 20 dolarů. A pokud už někdo původní WoW vlastní, má nově nárok na obsah prvního datadisku zcela zdarma.

Read this next