If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

5 teorií o tajemné hře BioWare

Měníme se v detektivní a sázkovou kancelář.

Od včerejšího teaseru žije herní internet spekulacemi, co by asi mohla být zač ta nová hra od BioWare. Různých náznaků existuje nespočet a orientovat se v často protichůdných tvrzeních není snadné.

Pojďme si na chvíli zahrát na detektivní a sázkovou kancelář zároveň a vypsat šance na úspěch každé z propíraných možností:

1) Regulérní třetí díl Mass Effect - pravděpodobnost 5%. Ne, to není ono. Kvůli něčemu, o čem se dávno ví a sami autoři otevřeně hovoří, by ani ten největší marketingový maniak nerozpoutával takové haló. Také tady vůbec nesedí například oblečení vojáka, s nímž by při vší úctě na nehostinných planetách vesmíru Mass Effect zřejmě neuspěl.

2) Prequel série Mass Effect - pravděpodobnost 15%. Pro tuhle variantu by hrálo časové zasazení a zejména design odstřelovací zbraně z teaseru, která se velmi podobá té z Mass Effect 2. I když to může být vysvětleno jednoduše tím, že zbraň navrhl ten samý, možná trochu opotřebený nebo jen unavený vývojář z BioWare? Proti svědčí, že Mass Effect bylo opakovaně prohlášeno "jen" za příběhovou trilogii.

3) Multiplayerová odnož/odbočka Mass Effect - pravděpodobnost 30% - EA se už nemohli dívat na popularitu každého dílu Halo v online žebříčcích na Xbox Live a řekli si: proč vlastně nevytvořit něco podobného? Současně si ale při snaze o konkurování Halo (nebo té nové MMOFPS od Bungie pro Activision) netroufají na úplně novou značku a raději vsadí na jistotu i usnadnění práce při vývoji, při možnosti částečně čerpat z již existujícího univerza (viz třeba ta zbraň). Uspokojilo by to všechny, kdo volali po "přenesení dosavadního singleplayerového zážitku do online hraní", jak ostatně zněl text dřívějšího inzerátu montrealského studia BioWare při náboru pracovníků. Něco jako takový Metal Gear Online, jednodušší multiplayerová střílečka (žádné složité MMO) by mohla ubrat část hráčů Call of Duty a to je pro EA vždy správné, že? A v neposlední řadě: k této variantě se přiklání našeptávání od důvěryhodného zdroje Eurogamer.cz.

Ten tajemný teaser na novou hru BioWare

4) Oživení Shattered Steel - pravděpodobnost 10%. S tímhle přišel server RPS po dekódování čárového kódu z Twitteru BioWare, který značil atomovou váhu ocele, čili anglicky "steel". Ale hra Shattered Steel z dílny BioWare rozhodně nebyla něčím, co by se zapsalo do historických análů zlatým písmem a k čemu by se někdo chtěl vracet (to už je určitě výhodnější vytvořit novou značku). A když už si ji z roku 1996 někdo pamatuje, asi ji má asociovanou s mechy, kteří však dneska nejsou v módě (trh je snese leda tak jako krátkou minihru např. ve F.E.A.R.).

5) Úplně nová herní značka - pravděpodobnost 40%. Tady se nashromáždilo podpůrných argumentů asi nejvíce. Zaprvé zářijový inzerát BioWare o hledání designéra a výtvarníka pro "vojenský žánr". Zadruhé způsob vedení virální kampaně: když se v teaseru píše "od tvůrců Mass Effect a Dragon Age", obvykle se takovými referencemi vábí na něco jiného než jmenované hry. Kdo jiný než právě jedno z nejpopulárnějších studií by si v těžké době mělo dovolit vyrukovat s novou značkou? Zatřetí moment z videa, v němž voják shlíží z letadla na jakési moderní město v ruinách (viz obrázek vpravo), což by utvrzovalo v zasazení hry do blízké postapokalyptické budoucnosti. To teď velmi frčí (třeba Ghost Recon Future Soldier) a nahrává mu i druhá indicie z Twitteru BioWare rozluštěná do -128 stupně Fahrenheitu, což je nejnižší zaznamenaná teplota, konkrétně na Antarktidě. Že by se na Zemi přihodilo něco nehezkého?

A jako bonus zvláštnost: v závěru pitvaného teaseru se na zlomek vteřiny objevuje ten samý záběr jako v traileru na Fallout New Vegas - srovnejte si je sami. Jde o pouhou chybu střihače nebo do očí bijící nápovědu ve stylu: mohlo by jít o podobnou vojenskou first-person střílečku s RPG prvky, ve zdevastovaném postapokalyptickém světě, jak vystřiženém z pera spisovatele Toma Clancyho?

Na kterou možnost sázíte vy? Záhadu rozluštíme nejpozději 11. prosince při oficiálním oznámení a Eurogamer bude samozřejmě u toho.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Mass Effect 3

PS3, Xbox 360, Nintendo Wii U, PC

About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments