If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Playman spustil digitální distribuci

Teď výhodná se zaváděcími slevami.

Královohradecký Playman dnes jako první český vydavatel oficiálně spustil svou vlastní digitální distribuci her. O této významné události pro celou domácí scénu se se vědělo od dubna. Jmenuje se Playman Digital a naleznete ji na této adrese. Funguje samozřejmě stejně jako kterékoli jiné pooobné služby - tzn. z pohodlí vašeho domova si můžete hru koupit a stáhnout do svého PC, aniž byste museli chodit do obchodu nebo čekat na poštu.

To hlavní, co vás asi zajímá, jsou ceny takto digitálně distribuovaných her. V tuto chvíli jsou výhodnější než ceny běžných krabicovek díky zaváděcím slevám na Playman Digital. Později a obecně by však u této služby mělo podle informací Eurogameru platit, že stahovatelné hry tam budou naceněny stejně nebo jen s minimálními rozdíly co dosavadní vylisované verze na DVD. Důvod je zřejmý a stejný jako třeba na Steamu: vydavatel ani jeho zahraniční partner zjevně nechce (nebo kvůli výši marže a smlouvám nemůže) natrvalo masivně zvýhodňovat digitální distribuci nad krabicovkami, protože je tím pohřbil (i zahubil kamenné obchody) a to není v jeho dlouhodobém zájmu.

Pojďme si cenotvorbu ukázat na názorném příkladu: Jedna z aktuálně zlevněných her na Playman Digital, rok stará PC verze Assassins Creed 2 v češtině, otamtud nyní v rámci zaváděcí promo-akce lze stáhnout za výhodných 399 Kč. Oproti tomu v běžných kamenných obchodech nebo online-shopech teď ta samá krabicová hra Assassins Creed 2 PC na DVD ještě stojí 699 Kč, než i tam bude v brzké době zlevněna na shodnou cenovou hladinu, co už je teď na digitální distribuci.

Politika Playmana je v tomto směru jasná i logická - aby upoutal zákazníky na svou novou službu, s předstihem tam zlevnil asi deset her. Jen za 399 Kč jsou nyní nabízeny k downloadu Prince of Persia: Zapomenuté písky, Shaun White Skateboarding, Splinter Cell: Conviction a slevy na 799 Kč se na Playman Digital dočkala strategie R.U.S.E. či letadla H.A.W.X. 2., které na DVD standardně stojí 899-999 Kč, než Playman sníží cenu i krabicovek všech jmenovaných her.

Eurogamer dále zjistil, že až časem nastane moment, kdy krabicové/DVD verze budou smět zlevnit i kamenné nebo online obchody, pak by na Playman Digital měly být ceny už jen o přibližně 50 Kč nižší (neboli 10% sleva). Například poslední díl Assassins Creed Bratrstvo stojí 1079 Kč, čímž tam je paradoxně dražší než krabicovka v ostatních obchodech za 999 Kč. Nicméně jinou výhodou služby se má stát bonusový obsah přikládaný dodatečně k digitálním verzím (pokud existuje) - konkrétně u Assassina třeba soundtrack (z Deluxe edice) a u skateboardů zase kódy odemykající bonusy.

Co se týče technického řešení, hry se stahují přes vlastní download manager v Javě a jedná se o jejich identické verze jako na DVD. Takže pokud Playman lokalizoval do češtiny krabicovku, bude na tom stejně i digitální verze. Ale nejsou opatřeny aktuálním patchem či přídavky, ty se vždy ještě musí stahovat separátně. "Samotný download souborů je samozřejmě zabezpečen pomocí protokolu HTTPS a navíc je i plně šifrován," uvádí Playman.

Velkým lákadlem může být fakt, že zakoupenou hru budete moci téměř okamžitě začít stahovat (resp. hrát), pokud se rozhodnete pro platbu prostřednictvím PayPalu, kde jde využít i platební karty. Provize za její užití je jako standardně na straně provozovatele, takže pro vás žádné navýšení ceny. Možnost úhrady her přes jednoduchou a zabezpečenou bránu od České spořitelny, která je hojně rozšířena na domácích obchodech, slibuje Playman zprovoznit v červnu. Podpora řešení dalších bank se zatím neplánuje.

Jak velí současné trendy, v nadcházejících měsících se očekává spuštění vlastních digitálních distribucí od dalších českých vydavatelů nebo obchodů.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Assassin's Creed II

PS3, Xbox 360, PC, Mac

Prince of Persia: The Forgotten Sands

PS3, Xbox 360, Nintendo Wii, PSP, PC, Nintendo DS

See 2 more

Shaun White Skateboarding

PS3, Xbox 360, Nintendo Wii, PC

Splinter Cell: Conviction

iOS, Xbox 360, PC

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments