Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Představení Uncharted: Golden Abyss

Série Uncharted se stěhuje na Sony NGP.

Stejně jako Sony rozšířilo své známé značky na handheld zařízení u God of War, Resistance nebo Killzone, na řadě je teď Uncharted.

Uncharted: Golden Abyss, jak se bude jmenovat hra pro NGP - tedy nové handheld zařízení od Sony (dojmy) - není přímo dílem Naughty Dog, kteří mají moc práce s Uncharted 3. Na hře pracovalo studio Sony Bend, které stálo například za Resistance: Retribution pro PSP.

V Londýně proběhla krátká prezentace hry a hned na začátku vývojáři upozorňovali na to, že Uncharted: Golden Abyss nebude žádným prequelem, jak se v médiích tradovalo, ale nový originální příběh. Prý to dokonce ani prequel být nemůže, protože vydané hry nemají žádnou kontinuitu. Přesto, představte si, se hra odehrává před Drake's Fortune. Tedy před prvním Uncharted. A pak se v tom vyznejte.

Sony Bend také upozornili, že na hře velice úzce spolupracovali s Naughty Dog a měla by mít úplně všechno, co mají fanoušci série Uncharted tak rádi.

Stejně jako Uncharted 2: Among Thieves ukazovalo, co všechno graficky dokáže PlayStation 3 zvládnout, totéž má ukázat Golden Abyss na NGP zařízení. V Sony Bend se hodně soustředili na kvalitu a detailnosti prostředí. Když se to dá dohromady s dynamickým osvětlením, vypadá hra vážně úžasně. Dokonce mysleli i na takové detaily, jako že když Drake vyleze z vody, postupně jeho oblečení usychá. Chybět nebudou také příběhové animace vytvářené pomocí stejné motion capture technologie jako v PS3 dílech. Animací má být ve hře celkem dvě hodiny.

Hráč se může rozhodnout hru hrát klasicky pomocí tlačítek jako s DualShockem 3, ale Uncharted: Golden Abyss nabízí i jiný způsob hry - to vše díky dotykové obrazovce na NGP. Dotykové ovládání lze používat pouze v některých momentech, například když se chcete nenápadně přiblížit k nepříteli. Prostě se prstem dotknete protivníka, kterého chcete tiše sejmout a Nathan už to udělá za vás. V jiných situacích se například můžete dotknout prstem místa, kam má Nathan skočit.

S těmito možnostmi je sice hra jednodušší, ale jde o alternativu, kterou během hraní vůbec nemusíte používat.

Novináři zatím měli možnost vidět pouze krátký úsek hry odehrávající se v džungli, který velice rámcově ukázal, jak by měla hra vypadat. Více se možná dozvíme na E3.

Určitě se podívejte na první oficiální obrázky ze hry výše. Zajímavé je, že nám od Sony přišly v rozlišení 1920x1080. Znamená to snad, že bude Sony NGP podporovat Full HD rozlišení a nativně v něm poběží také hry? Pokud ano, znamenalo by to, že hry na tomto zařízení budou mít větší rozlišení, než má věštšina her v současnosti na PlayStation 3.

Read this next