If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Dead Space 3 představeno, zatím neoficiálně

Důraz na kooperaci, lidští nepřátelé a krytí se za objekty.

Do výstavy E3 zbývá jen pár týdnů a pilní vydavatelé už jistě mají všechny předváděčky připravené, takže k úniku může dojít raz dva. IGN se takto zmocnilo tolika detailů o Dead Space 3, že se to v podstatě dá považovat za představení hry, jen prozatím postrádající punc oficiality od EA. Potvrzuje dřívější spekulace se zasazením do nového prostředí pusté planety Tau Volantis pokryté sněhem, který teď je v módě - viz Company of Heroes 2, Assassins Creed 3 či Lost Planet 3.

Největším tahákem se má stát kooperativní režim ve dvou lidech, že vlastně půjde o dvě obdobné hry v jedné. Váš živý přítel se prý bude moci do hry kdykoli připojit či odpojit, neboť co-op zrcadlí singleplayerovou kampaň. Až na drobné rozdíly: některé traumatické události z příběhového singlu se v co-opu nepřihodí, pokud máte po boku parťáka, jiné jsou shodné, jen se v nich ocitnete osamoceni, což není špatný nápad.

Ilustrační artworky

Oba živí hráči budou donuceni ke spolupráci, například s použitím telekineze (tentokrát i s rotací předmětů) při interakci s prostředím během řešení hádanek. Mohou si mezi sebou předávat náboje a dokonce také sdílet zdraví. Ale když jeden padne, znamená to konečnou bez možnosti oživení, vysvobozením bude jedině návrat k poslednímu checkpointu.

Dead Space 3 se má lehce přiblížit Gears of War 3 tím, že Isaac Clark se nově dokáže skrčit, aby se ukryl za menšími objekty. Vedle toho umí provádět úhybné výpady do stran, zkrátka bude celkově hbitější. A bude se to hodit, protože poprvé v sérii se vedle Nekromorfů, vyrostlých dětí (Pack) či torz těl utká i s lidskými nepřáteli. Konkrétně s ozbrojenými vojáky vybavenými granáty a zbraněmi, jejichž sekundární režimy prošly renovací a budou se chovat odlišně než minule (např. plazma střílí nikoli horizontálně, nýbrž vertikálně).

Podle IGN půjde o otevřená zmrzlá prostranství, rozdělená jen kovovými stěnami, kde vás mohou přepadnout z kteréhokoli úhlu, včetně míst vysoko nad vámi. Jedním z bossů se stane pavouk, který hrdinu sní k večeři, pokud se k němu přiblíží příliš blízko, ale dá se na útěk, pokud odhalíte jeho slabé místo, a pak ho potkáte opakovaně. Jindy si to rozdáte s obřím červem, který vyleze z prasklého ledového útesu.

EA zatím na tento masivní únik o Dead Space 3 nereagovali, jen včera oznámili jeho vydání nejpozději do března 2013, pravděpodobně opět na všechny platformy.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Dead Space 3

PS3, Xbox 360, PC

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments