Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

PREVIEW Call of Duty: Advanced Warfare

Další detaily o náplni i vietnamském nedonošenci.

Noční odhalení v časopisu Game Informer tentokrát nemělo takovou váhu jako jindy, protože o hře jsme toho věděli poměrně dost už od minulého týdne. Nebudeme zde proto opakovat ty již známé věci, které jste už určitě četli, a vyzobáváme jen ty opravdu nové informace.

Příběh Call of Duty: Advanced Warfare začne v roce 2054 zásadní katastrofickou událostí, která prý připomíná 11. září, jen v globálním měřítku. Metropole na různých kontinentech světa jsou naráz zasaženy nějakými odpornými teroristickými činy, které připravila teroristická organizace s názvem KVA.

Hrajete za vojína Mitchella, kterého pouze v cutscénách (nikoli při samotném hraní) namluvil dost profláklý herec Troy Baker. Nedávno jste jeho hlas mohli slyšet od Joela v The Last of Us, od Bookera v BioShock Infinite nebo od Jokera v Batman: Arkham Origins. Na rozdíl od předešlých dílů CoD se Mitchell stane jediným protagonistou.

Poznáte ho nejprve v roli mariňáka, který se kamarádí s Willem Ironsem, synem šéfa soukromé vojenské společnosti Atlas Corporation (zde jak víme ztvárněné hercem Kevinem Spaceyem, mimochodem prý nadšeným po oslovení pro podílení se na Call of Duty). Jakmile si oba hoši splní své úkoly, tento syn se optá Mitchella, jestli by nechtěl jít pracovat do tátovy firmy, on na to kývne a za odměnu je vybaven speciálním EXO oblečkem.

Tento oblek připomínající nanosuit z Crysis můžete po každé misi o něco vylepšit získanými body za splnění. Jak už bylo patrné z traileru, EXO vás obdaruje speciálními schopnostmi, jako je lezení po zdech za pomoci magnetických rukavic, vysoké výskoky do vyšších pater, zrychlené úskoky k nejbližšímu krytu, vznášení se ve vzduchu nebo použít optickou kamufláž pro zneviditelnění se. Jindy zase budete řídit vozidlo Pitbull založené na existujícím vehiklu Mine-Resistant Ambush Protected (MRAP).

Do vaší výbavy budou nově patřit tzv. proměnlivé granáty, které mohou být přepnuty ze standardní třaskaviny do hozeného detektoru nebezpečí, který vám odkryje nepřátelovu lokaci a další údaje prostřednictvím systému augmentované reality, kterou vidíte ve vašem výhledu. Možná si teď říkáte, že to je až příliš sci-fi, ale tvůrci ujišťují, že veškerý arzenál čerpá ze skutečného výzkumu či vojenských prototypů konzultovaných s odborníky a vědci, aby vytvořili uvěřitelný svět budoucnosti.

Call of Duty: Advanced Warfare pro PC, PS4, X1 a také pro PS3/X360 od jiného studia vyjde 4. listopadu 2014.

rezervovat na Xzone.

Lidé podepsaní pod sérií Dead Space a vypomáhající minule s Modern Warfare 3 zatím nechtějí hovořit o multiplayeru, jen říkají, že hodlají podporovat progaming a že jsou nadšeni ze spousty nových možností, které se otevřou použitím prvků ze singleplayeru do onlinu. Součástí hry bude i blíže neupřesněný kooperativní režim. O hudbu se postará veterén Harry Gregson-Williams známý díky Metal Gear Solid. Jak jsme už psali, hra má běžet na novém grafickém enginu.

Odhalovací trailer z pátku

Studio Sledgehammer také v Game Informeru prozradilo, že po 6-8 měsíců původně dělalo na úplně jiném, third-person dílu Call of Duty, který se měl odehrávat za vietnamské války i v Kambodži a Laosu. Prý strávilo moře času výzkumem historie a bylo fascinováno tisici kilometry podzemních tunelů, v nichž chtělo přijít s lekačkami podobnými jako v Dead Space a nabídnout tak nový úhel pohledu na události ve Vietnamu i vnést do série Call of Duty novou perspektivu pohledem z třetí osoby. Nicméně po vytvoření čtvrthodinového hratelného dema bylo rozhodnuto tento projekt zastavit a věnovat se jen Advanced Warfare, které bude tradiční first-person střílečkou.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Call of Duty: Advanced Warfare

PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360, PC

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments