Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Příběh o tom, jak unikla kopie Black Ops

Nejprve úniku zabránili, pak to nevyšlo.

Víte, jak se dostávají očekávané hry na internet v pirátských verzích dřív, než se začnou prodávat? Vlastně docela jednoduše - někdo je odněkud ukradne. Docela zajímavé je zákulisí příběhu toho, jak se na internet dostalo o týden dřív Call of Duty: Black Ops.

V polovině října byla ukradena jedna kopie Black Ops z lisovny v americké Alabamě a komunitní manažer Josh Olin se ji tedy snažil vystopovat. A povedlo se mu to. Alespoň na první pokus.

Někdo, kdo kopii hry z lisovny získal, ji nabídl internetové identitě známé jako Ungodly Leaker, který stál i za zveřejněním Halo: Reach. Hru bylo třeba od zloděje zakoupit, požadoval za ní 450 dolarů. Na nejmenovaném pirátském fóru tedy začala sbírka a potřebné peníze se sehnaly. Pak už stačilo jen si pro hru dojet. V tom se ale na fóru objevil sám John Olin (jeho identitu potvrdila IP adresa), který trošku pohrozil - všem, kteří se na koupení hry podíleli. Získal i jejich telefonní čísla a pohrozil jim, aby hru nedávali na internet. Zalekli se. Tahle hra neunikla. Unikla úplně jiná.

Člověka s přezdívkou T.P. začalo týden nato kontaktovat několik jeho zdrojů, že budou mít Black Ops k dispozici. 30. října už měl několik možností, jak hru získat, ale vlezl do toho víkend a hru by fyzicky dostal až 2. listopadu. Kontaktoval ho ale jeden člověk, který udělal z Black Ops digitální ISO. Za pouhých 50 dolarů mu ho nahrál na weby pro ukládání souborů v několika zabalených a zaheslovaných archivech (každý měl jiné heslo) a T.P. pak využil své kontakty na pirátskou scénu, aby se vydání rozšířilo. A tak vzniklo první vydání hry - Call.of.Duty.Black.Ops.XBOX360-T.P.

"Být prvním, kdo hru vydal, je skvělá motivace, protože vám to udělá velkou reputaci. Lidé mi neustále děkují za mou práci," řekl sám T.P. pro server TorrentFreak. Call of Duty: Black Ops bylo nakonec staženo více než půl milionkrát! A to jenom na torrentech!

Read this next