If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Proč není Skyrim dostupný na Steamu z ČR?

Cenega to neblokuje, dělá jen 2% ze všech prodejů.

The Elder Scrolls: Skyrim patří mezi to minimum her, které dokáží přimět k impulsivnímu nákupu. Stačí shlédnout nějaká videa z hraní nebo přečíst recenze a člověk si řekne, že tuhle hru hned - třeba o půlnoci - musí mít. Jaké pak je jeho zklamání, když zjistí, že na Steamu ani z žádné jiné digitální distribuce není možné Skyrim zakoupit z počítače s IP adresou z České republiky.

Protože se to samé týká i jiných her, např. RAGE rovněž od Bethesdy, množila se podezření, zdá v tom náhodou nemá prsty domácí distributor, resp. jestli se nebojí Steamu, aby mu neukrajoval prodeje krabicovek. Cenega Czech však včera na popud Eurogameru tato nařčení na svém Facebooku odmítla:

"Plně chápeme nesouhlas a rozhořčení, ale můžeme vás ujistit, že Cenega nemá s tímto nic společného. Fungujeme pouze jako distributor pro lokální trhy, zajišťujeme produktům marketing, lokalizaci a následnou podporu, ovšem nastavení produktu na STEAMu jde mimo naše kompetence." Čili má jít o rozhodnutí Bethesdy.

Zajímavé je, že podle Cenegy tvoří prodeje i těch nejlepších her na Steamu marginální podíl jen okolo 2% z odbytu dané hry v ČR. Dle svých slov "nemá vůbec žádný důvod toto blokovat".

Je to v podstatě logické - kdo by si také na Steamu kupoval novou hru za plnou cenu, která je při nevýhodném přepočtu z eur běžně o několik stovek dražší než krabicovka nabízená v domácích obchodech navíc s řadou bonusů? Jiná situace však může panovat při započítání i podílu pozdějších slevových akcí na Steamu, které jsou dle našeho zjištění Čechy mnohem využívanější než nákupy novinek za plnou cenu.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

The Elder Scrolls V: Skyrim

PS3, Xbox 360, PC

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments