If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Proč se nechali id Software prodat?

John Carmack nebyl u Activision spokojený.

Když se objevila zpráva o tom, že id Software bylo odkoupeno společností ZeniMax vlastnící například i Bethesdu, John Romero, otec Dooma, na svém účtu na Twitteru napsal: „ZENIMAX??? Nechutný!“. Pak ještě dodal „Fallout 3 koupil DOOM. Whoow.“ Víc výstižný jeho názor být nemohl. I když se pak následně za něj omlouval jako za unáhlený.

John Carmack je ale přesvědčen, že to byl krok správným směrem. „Kdysi dávno jsme byli u Activision oddělení, které se staralo o veškeré FPS střílečky. To byly skvělé časy,“ říká. „Jenže pak začali zakládat svá interní studia a peníze dávali spíše na své projekty, než pro studia pro externí spolupráci. Měli pocit, že tak když vydávají peníze, dávají je pořád do toho svého. Postupem let to bylo očividnější a očividnější a naše rozpočty se neustále zmenšovaly.“

Activision začal cpát peníze do Treyarch a Infinity Ward, tvůrců Call of Duty a Modern Warfare, a Carmack se cítil být v id Software odstrčený. Proto věří, že pod ZeniMaxem o ně bude mnohem lépe postaráno. Zatímco Bethesda si bude dělat stále svoje RPG, na id Software bude veškerá FPS produkce, včetně Doom 4 (jejich Wolfensteina bude ještě distribuovat Activision a Rage bude distribuovat EA).

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article
Awaiting cover image

DOOM 4

PS4, Xbox One, PC

Related topics
About the Author

Ales Harazim

Contributor

Comments