If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Proč u nás oficiálně nevyšly hry Konami?

Prospěl PES 2011 a Castlevanii dovoz?

Možná jste si všimli, že o PES 2011 se u nás mluví mnohem méně než v minulých letech ani není tolik jeho recenzí. Stejně tak kvalitní Castlevanii: Lords of Shadow se nedostalo adekvátní pozornosti v médiích, jak by si zasloužila.

Je to tím, že japonský vydavatel Konami letos přestal mít přímé zastoupení v České republice. Zeptali jsme se proto na důvod Comgadu, od kterého se očekávala návaznost, když měl toto na starosti CDP.

"Ano, v minulých letech jsme jako CD Projekt Czech zajišťovali oficiální distribuci her Konami v ČR (a CDP PL v Polsku). Tento rok je to jiné, po osamostatnění jsme pochopitelně oslovili Konami stejně jako ostatní naše dřívější partnery. Bohužel samotný český trh je pro Konami tak malý, že jim nestálo za to s námi jednat o distribuci jejich her," vysvětlil Eurogameru šéf Comgadu Milan Czarnowski.

Neznamená to, že byste PES 2011 či Castlevanii v České republice standardně nesehnali, pouze je obchody musejí brát z dovozu. Co to znamená pro koncové hráče? Lokalizace nebyla ani dříve, takže v tom nic nového. Ale za absenci českého distributora (mezičlánku v distribučním řetězci) paradoxně mohou být rádi. Např. PES 2011 pro PC je takto vyjde levněji (899-999 Kč), zatímco dříve aktuální ročník PES stával 1199-1299 Kč (MOC).

A jaký vliv má tato změna na odbyt? Podle Martina Schovance z Xzone nyní prodej série klesl. "Rozdíl v prodejích PES 2011 PC oproti minulým dílům PES je výrazný. Bez žádné podpory PES takto sklidila plno zájmu FIFA 11, kde měli EA masivní marketing (i cenovou kampaň) a na PES 2011 už mezi hráči nezbylo moc prostoru," řekl Eurogameru zástupce obchodu.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Lords of Shadow

PS3, Xbox 360, PC

Awaiting cover image

PES 2011

Android, PS3, Xbox 360, PS2, Nintendo Wii, PSP, PC, Windows Phone

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments