Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Prodeje videoher v USA klesly

Prosinec byl díky Kinectu a PS Move silný.

Nedávno vydané statistiky prodejů videoher v USA za rok 2010 ukazují, že oproti roku 2009 celkový odbyt titulů klesl zhruba o šest procent. Jak ale upozorňují analytici, vzhledem k ekonomické recesi nejde o nikterak strašlivé číslo. Podobný pokles ostatně postihl i jiná odvětví showbyznysu, jmenovitě např. hollywoodskou filmovou produkci.

Za rok 2009 se v USA prodalo her celkem za 19,7 miliard dolarů, kdežto v roce 2010 to bylo "pouze" 18,6 miliard. Michael Gallagher, analytik z ESA, upozorňuje ale třeba na nebývale vysoké prodeje v prosinci 2010, který prý představoval jeden z historicky vůbec nejsilnějších měsíců. To především díky kombinaci předvánočního trhu se silnými áčkovými tituly a především stále čerstvým Kinectem a PlayStation Move.

Nejprodávanější krabicovou hrou roku ve Spojených státech se dle očekávání stalo multiplatformní Call of Duty: Black Ops, na druhém místě se umístil Madden NFL 11, třetí skončilo Halo: Reach. První pětici doplňuje ještě New Super Mario Bros. Wii a Red Dead Redemption, byť údaje jsou mírně zkreslené absencí statistik z digitálního prodeje.

Hardwarové prodeje v USA vloni klesly asi o 13 procent, naopak díky pohybovým ovladačům o stejné procento vzrostl prodej herního příslušenství. Celkové statistiky odbytého softwaru oproti roku 2009 pak klesly pouze o jediné procento. UbiSoft se ihned po zveřejnění statistik nechal slyšet, že jeho portfolio her pro Kinect z něj zatím dělá jedničku na trhu s pohybovými hrami.

Nintendo zase v reakci na uvolněná čísla vydalo prohlášení, v němž se označilo za nejúspěšnějšího prodejce herních konzolí v první dekádě 21. století. "Z dvou set padesáti milionů konzolí prodaných v USA za posledních deset let prodalo Nintendo více než půlku," píše se v tiskové zprávě. Připomeňme, že Wii má na kontě zatím okolo 34 milionů, kdežto nejrůznější verze Nintendo DS se sedmačtyřiceti miliony už překonaly i konzoli PlayStation 2.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

PlayStation Move

PS3

Related topics
About the Author

Levis

Contributor

Comments