If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Rage dojmy z rozehrání

Jaké dojmy jsme si odnesli z úvodních hodin?

Začíná to samozřejmě ve vesmíru. V detailním záběru se na Zemi rychlostí tisíce mil za vteřinu řítí obrovitý meteor a i když už je jasné, že za okamžik rozdrtí civilizaci na padrť a zabije miliardy lidí, přesto vypadá nebývale pokojně, jak cestuje skrz prstence Saturnu a odráží se na bledém povrchu Měsíce.

Až o sto šest let později začne postapokalyptická střílečka Rage od id Software, tenhle pocit rozhodně mít nebudete. Proberete se z kryogenického spánku kvůli řevu sirén mezi mrtvolami, které bezpečnostní systém včas nevzbudil, a hekticky vyběhnete nahoru na zemský povrch.

První setkání s oslepujícím, horkým světlem exteriéru jako by z oka vypadlo Falloutu, a když se ze své jeskyňky ve skále rozhlížíte po zpustošeném, kdysi snad industriálním kraji pod sebou, hned také narazíte na první potíže s frameratem. Vzhledem k tomu, že Rage hrajeme na jedné z oficiálních sestav a jeho vydání je vzdálené měsíc, je třeba zvednout varovný prst. S texturami přeskakujícími sem a tam v hektičtějších pasážích se totiž setkáváme po celou dobu prezentace.

Sotva se rozkoukáte, zapletete se do šarvátky mezi místnimi bandity a chlápkem jmenem Dan Hagar, který vás v poslední chvíli strčí do své pouštní buginy a zřejmě zachrání od jisté smrti. Proč to udělal se lze jen dohadovat, nicméně Hagar vás ochotně veze ke staré benzince a autodílně, kterou provozuje s několika dalšími přeživšími.

Po několika kilometrech budete pravidelně narážet na checkpointy s bandity, kteří v dálce tu a tam někoho popraví nebo střílí do vzduchu, a Hagar zpoza svých zelených, sci-fi slunečních brýlích mezitím vypráví o banditech a uzurpátorské moci jménem Authority, která za přeživší vylezlé z kryogenických komor platí velké peníze. Ještě jste ani nic neudělali a už je na vaší hlavu vypsaná odměna. Bezva.

Oplátkou za záchranu vám Hagar půjčuje svoje ATV, se kterým máte zajet do nedaleké základny banditů a zabránit jim, aby Hagarovi a jeho přátelům vypálili obchod. Oprejskaná čtyřkolka na obrazovce nahodí užitečnou minimapu a docela rychle naviguje k cíili, ačkoliv jinak se řídí obtížně a na příkazy vůz reaguje se zpožděním. Zajimavé je, že ani o půldruhou hodinu později, kdy už jste se projeli velkou částí světa Rage a narazili na první vesničku jménem Wellspring, pořádně nevíte, co je v téhle hře vaším úkolem.

Do pořádné pouštní buginy vás Hagar nechá vsednout až o pár misí později, a právě v tomhle vozidle se ve Wellspringu můžete zapsat k prvním závodům. S kulometem na zádi, plejádou dostupných zbraní a upgradů ovšem můžete také jen volně popojíždět po okolí a terorizovat mizerně vyzbrojené skupinky banditů, případně ničit jejich vozidla výměnou za pár dolarů od místních usedlíků. Ano, přátelé, v Rage se ještě pořád platí starými dobrými americkými dolary!

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Find out how we conduct our reviews by reading our review policy.

In this article

Rage

PS3, Xbox 360, PC, Mac

Related topics
About the Author

Levis

Contributor

Comments