If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Recenze Farming Simulator 2013 CZ

Další vskutku svérázný simulátor zemědělce.

Když jsem byl letos v létě na kolovém výletě v Rakousku a Německu, poznal jsem, že snad úplně každá vesnička má vždy dvě věci. Jednak alegorickou hasičárnu a druhak i statek či farmu. Zemědělství je na sousední západ od nás zkrátka velmi důležité, takže se ani nedivím další ze záplavy traktorově-jézéďáckých zábav, jakou je vedle nedávného falešného Traktor Simulátoru 3 i velmi podobný Farming Simulator 2013.

Je ale pravda, že srovnáním s trojkovými traktory bych mu krapet ubližoval, protože Farming Simulator je trochu lepší kalibr, nicméně výhradně v rámci těchto JZD her. V aktuálním stavu dnešních titulů je to stále spíše nedodělaná šílenost pro vybranou sortu lidí, která klasy cumlá i ve spaní. Já měl možná jen tu smůlu, že jsem farmářskými hrami už docela přesycený, takže Farming Simulator jen zazdil ten poslední hřebíček do rakve.

Velký, ale bezduchý svět

Jakkoli jsem od něj čekal oproti traktorům mnohem lepší zážitek, tak jsem byl stejně ve výsledku zklamaný. Hru lze totiž charakterizovat pouhými dvěma slovy: OTEVŘENÁ NUDA, a o titulu víte vše. Tady se prostě vzala docela velká mapa klasické vesnické krajiny německého typu, nachlámalo se do ní hafo farmářských stavení, služeb a strojů, ...a tím to všechno skončilo. Hra vás totiž vyplivne s nějakým obnosem v kapse a nemilým úvěrem v bance na silnici, a co bude dál, s tím se už nijak nezabývá.

Prostě se předpokládá, že po těch tolika dílech a variantách od milionu bavorských studií s manuálem před nosem už jasně víte, co máte dělat, jak se starat o pole, jak pěstovat domácí zvířata a jak celkově vydělat peníze. Z pohledu první osoby tak bloumáte krajinou za zpěvu ptáčků, procházíte ikonkami důležitých prvků a stavení, a sami si nějak sumírujete, čím vlastně začít - ale přijít na to nemůžete - tedy pokud nejste v tomto žánru kovaní.

Ale najednou vysvitne slunko a před vámi se objeví první úkol! Ha, konečně alespoň záblesk nějakého průvodce, příběhu, motivace, prostě pomocné ruky, takže odkliknout a jedéém. Ale co to, požadovaný stroj nemáme na dvorku a na nový ještě není vyděláno. Hmmm, takže nic, časový limit projde, peníze jsou fuč, a my zase stojíme mezi poli, které si zatím také nemůžeme koupit, jako opuštěný a nepotřebný strašák.

Tak neva, příště přijde třeba už konečně splnitelná zakázka, kterou se nastartujeme, ale ouha, podruhé, potřetí, počtvrté nám posílají stále to samé a stále pro ten samý nedostupný stroj! Ne ne, tady se tvůrci s kariérou prostě absolutně nezahazovali, takže tu nic nenavazuje a nic nedává smysl. Chápu to, prostě je hra tak skvěle otevřená, svobodná a volná, že si tady, a to teď není ironie, můžete sami zvolit, kdy a kde co dělat. Což je na papíře skvělé, ale přímo ve hře to znamená tak akorát nebetyčnou nudu.

Všemu farmaření nejenže chybí to potřebné postrkování a nějaký průvodce, ale hlavně cíl. Tady není žádná konečná, farmařit si tu můžete do aleluja, snad za vidinou rozšiřování svého JZD, plnění trofejí či nadouvání bankovního konta? Možná, ale to je pro mě strašně málo, když zde platí to zlaté pořekadlo, že když můžete mnoho, nakonec nemůžete nic. Přitom by stačilo do hry vložit alespoň obyčejný posloupný textový tutoriál, který by vás provedl prvními kroky za velebením své farmy a ukázal směr, když ta malá nápověda v telefonní budce není moc praktická.

Ani jedenáctka samostatných výukových misí mimo kampaň vás také nevytrhne, protože sice ukazuje jak osít každé ze 42 políček, ale o zdejší veledůležité ekonomické stránce (nezapomeňte, máte prázdné kapsy a v bance velký úvěr) vám neřekne ani popel, což je špatně. Díky tomu vždy zpočátku trvá velmi dlouho, než ze sklizených plodin a vedlejších misí na jedno brdo něco získáte a dostanete se do pořádných černých čísel. A pokud to první políčko sami za sebe neobděláte, tak můžete ve hře stát na dvorku třeba tisíc let a vůbec nic se nestane. Dobrá, za ty čtyři stovky si v češtině alespoň volně zadrandíte s traktory a dalšími stroji, jenže už první výlet do blízkého městečka patřil opravdu k zapamatování hodným.

Chodci - duchové a zajímavé kolize

Krajina je skoro mrtvá, a když narazíte na nějakého chodce, tak ten projde vaším strojem jako duch a vesele si vykračuje dál. Hmmm, to je moc zajímavé pojetí, jak snížit věkovou dostupnost... Naštěstí také sporadický okolní provoz už nabourat můžete, byť se tak děje zcela bez jakéhokoli zvuku(!) a bez jakékoli i hloupé fyziky, emulace hmotnosti a poškození, takže po všem prostě vyjedete nahoru, nebo se vozidla překulí zpět na kola a jede se dál. Případně se budete dlouhé minuty snažit o vyproštění dvou zaklesnutých vozidel, přičemž kolikrát stačí jen rychle nešikovně přijet k přípojnému nástroji a máte skoro dokonalý hlavolam.

Musí se ale nechat, že obsah hry je hodně napěchovaný, však rozloha kraje s denní dobou i počasím a s městečky, loukami a políčky není malá, licencovaných značek zemědělských strojů tu je na dvě desítky (Zetor ale nikoli) a přípojných nástrojů dokonce ke stovce. K zahození nejsou ani volně stahovatelné modely dalších strojů a prostředků. Zcela nově tu můžete chovat krávy, slepice a ovce, stejně jako obhospodařovat brambory a řepu. To jsou naprosto zásadní novinky, které vám lecjaká AAA hra vůbec nenabídne, že?

Jenže ta plejáda nástrojů je ledabyle popsána, takže zase tápete, jaké jsou odlišnosti jednoho od druhého, a nevíte pořádně, který vybrat či zakoupit. Zdá se mi tak, že tvůrci prostě nahustili hru vším možným, což na první pohled vypadá znamenitě, ale už to všechno zapomněli smysluplně propojit, takže mi připadalo, jako bych hrál sice bohatou hru plnou možností a volnosti, ale zase zcela bez duše. Přitom věřím, že zapálený virtuální zemědělec se tady skvěle vyřádí, však absolventi hnojárny tu budou jako doma a nějaký tutoriál či průvodce je asi nemusí vůbec zajímat.

Představovací trailer

Dobrá hra pro specifickou cílovku

Ostatně podle plných lobby je vidět, že se Farming Simulator hraje celkem hodně i na internetu. Otevřených seancí až pro hromadné farmaření deseti zemědělců na jednom písečku bylo habaděj, nicméně zalíbení jsem v nich nenašel. To spíše pochopil, že nekonečné obdělávání některé hráče prostě baví, protože je hra do ničeho nenutí, nikam nepostrkuje a vše je jen na nich. To je na druhou stranu pro někoho určitě cenná deviza, že mu ani nevadí, když do nastavení a praktického přehledu ovládání nelze vlézt z rozehrané kariéry, což je také pěkný políček pro nováčky.

Farming Simulator 2013 vyšel na PC s českými titulky a manuálem za doporučenou cenu 399,-.

koupit na Xzone.

VERDIKT: Pokud nemáte problém se svérázným pojetím a podivnou kvalitou těchto her, nový ročník farmaření nemusí být špatný, protože se vlastně více blíží reálnému a těžkému životu zemědělce, než virtuální a zábavnější hře. V tom jako pravý agro simulátor dokonale přesvědčil na výbornou. Jenže pro všechny ostatní to bude jen další z mnoha polovičatých nudností, jež za našláplý obsah schovávají tunu nedodělků, úsměvných klopýtnutí a prázdnoty, kterou v normálních dnešních hrách jen těžko zažijete.

5 / 10

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Find out how we conduct our reviews by reading our review policy.

In this article
Related topics
PC
About the Author

Michal Jonáš

Contributor

Comments