If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

RECENZE WRC Powerslide

Rošťácké rallye Micro Machines s Loebem i Monte Carlem.

Nový díl řady WRC trochu klame tělem. Je to totiž rychlá závodní arkádička, inspirovaná Micro Machines a spol., jež vtipně dojí plnou WRC licenci. Tady se tedy musíte oprostit od hlasu navigátora, servisních zón, manuálního řazení a volitelných kamer, pročež místo toho na vás vybafne smečka čtyř závodních aut, kterým koukáte na střechy z vysoko umístěné kamery, a k tomu slušná sbírka power-upů. Jakkoli to zní možná šíleně, Powerslide je naopak velmi příjemně osvěžující blbinka, která se do ranku menších stahovatelných her skvěle hodí.

Italští tvůrci prostě okopírovali dnes hlavně na mobilech tolik populární závody z ptačího pohledu a docela vtipně je naroubovali na svět prestižních rally. Což ve výsledku znamená jak plně licencované automobily (těch tu je celkem 53 od 9 značek), tak i reálné jezdce (ani náš Martin Prokop nechybí), či snůšku 8 světových rallye, počínaje Monte Carlem a konče britskou rally ve Walesu. Každý podnik sestává ze 3 super speciálek vždy se čtyřmi auty na trati, což dává solidní počet 24 erzet.

Jenže v rámci každé rally se jedou třikrát veskrze velmi podobné úseky jediné trasy, popř. jen v obráceném gardu, takže opravdu unikátních cest tu mnoho není. Nicméně vybrané soutěže prezentují celou škálu různých povrchů a stylů, od sněhu a extrémně točivých erzet, až po rychlé zkoušky, kde se stále šlape na doraz. Jakkoli tratě nejsou přesné, kolikrát obsahují úseky podle skutečných lokací, tak např. na Col de Turini v Monaku najdete nejen charakteristické silniční terasy, ale i neméně proslulý akvadukt, po němž se zde ovšem nejezdí. A to všechno ve velmi pohledné grafice.

Líbí se mi zdejší velká živelnost závodů, protože i díky znamenitému poškozování (ovšem bez vlivu na jízdu) je strkanice ve čtyřech na úzkých vozovkách velká mela, kterou ještě zahušťují power-upy, pravidelně rozmístěné na trase a dostupné pro celou smečku vozů. Těchto udělátek je ve hře 6 a nabízí známě variace na blesk, bouřkový mrak, mlhu či nitro. Prostě vás buď zpomalí, nebo naopak popoženou. Vézt se ale dá vždy jen jediná zbraň, ovšem takovéto šlápnutí do fantastična ke hře docela dobře sedí.

WRC Powerslide vyšla jako stahovatelná hra (velikost 1,1 GB) na Xbox Live Arcade za 1200 MS bodů a na Playstation Network za 270 Kč.

Je ovšem dovoleno si kolize a power-upy zcela vypnout, ale je škoda, že to nelze odděleně, protože nechat kolize bez zbraní by mohlo být také zajímavé. Ostatně, jízdní vlastnosti mi přijdou na takovouto hříčku parádní, když se arkádový projev s hbitým řízením snoubí s krásnými smyky a prokluzy, však ručka je zde kolikrát v permanenci. Jakkoli tu jsou vozidla tří výkonových tříd (WRC, S2000 a produkční N), tak mezi nimi moc rozdílů není. Jsou tu spíše pro 100% dokončení hry, kdy musíte zajet podniky se všemi třídami, což při 72 závodech zabere docela dost času.

Trailer představující použití power-upů.

Singl tak má slušnou trvanlivost, ale je obrovská škoda, že tvůrci rezignovali na nějakou formu offline multiplayeru, protože třeba systém, který ukázal Trials: Evolution, by byl myslím schůdný i pro Powerslide. Navíc je online multiplayer dosti ošizený, když si zde nemůžete založit či vybrat nic konkrétního a např. vlastní volba závodu stále vyhazovala chyby a nešla použít. Bohužel se online skoro nejezdí, hra mi našla většinou jen jednu, dvě seance, a to ještě rozjeté, kdy ani nevidíte, jak dlouho se ještě pojede. Přitom nastolený koncept by se dal ještě nápadněji rozvést, třeba skrze časovky bez ostatních aut či větší online turnaje, kteréžto všechno zde chybí.

VERDIKT: Možná je hra tak trochu nevyužitá, ale za ty tři stovky se jí dá ledacos odpustit. Jinak totiž nabízí zábavné a odlehčené závody v jedné hromadě, ještě s třešinkou na dortu v podobě plně licencovaných jezdců, vozů i podniků. Powerslide jsou tak docela vtipné a hratelné závody na odlehčené notě, které do konceptu nenáročných arkádových her dobře zapadají.

7 / 10

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Find out how we conduct our reviews by reading our review policy.

In this article

WRC Powerslide

PS3, Xbox 360, PC

Related topics
About the Author

Michal Jonáš

Contributor

Comments