If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Revoluční Natal nefunguje s černochy?

Microsoft má velký problém.

Když byl na E3 představován Natal, zařízení, se kterým můžete hrát hry, aniž byste byli nuceni držet nějaký ovladač, protože ovladačem je vaše tělo, všichni mluvili o revoluci v herním průmyslu. Kdyby Microsoft na své konferenci představil jen toto zařízení a nic jiného, stejně by celé E3 vyhrál. Jenže až postupem času se ukazuje, že vysněný Natal nejspíš nebude bez problémů. Zatímco pohybový senzor od Sony by měl jít do prodeje už někdy v roce 2010, rok, kdy se začne Natal vyrábět a masově prodávat, je zatím otázkou daleké budoucnosti. Stejně je otázkou daleké budoucnosti, kdy na Natal budou první hry. A to nejsou nejspíš jediné problémy, se kterými si musí technici v Microsoftu poradit. Jak se totiž zdá, Natal možná nereaguje na lidi s černou barvou pleti.

Nikdo si toho příliš nevšiml, ale docela nepatrná zmínka v testu Natalu na serveru bitmob.com se zmiňuje o tom, že na předělané verzi Burnout Paradise, kdy jste prostě mohli otáčet rukama ve vzduchu a tím řídit své vozidlo, nefungoval Natal tak úplně u všech lidí. Například točit s volantem nedokázal bývalý zaměstnanec Newsweeku N'Gai Croal. Jediné, co fungovalo, je imaginární šlapání na plyn. Na nohách měl boty. Ruce měl holé. N'Gai Croal je černoch.

Pak už jen stačí se trošku ponořit do technické specifikace Natalu a snadno zjistíte, že pro snímání člověka využívá takzvanou technologii "Near-Infrared Spectroscopy", čili blízkou infračervenou spektroskopii. Potom stačí ještě trošku se pošťourat na internetu a najdete řadu vědeckých prací na téma - blízká infračervená spektroskopie a lidé s tmavou pigmentací (například zde). A už je vám asi jasné, kde je problém. Pokud na tohle lidé v Microsoftu nepomysleli, mohl by se snadno Natal stát jedním z největších průserů v herní historii.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Related topics
About the Author

Ales Harazim

Contributor

Comments