Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Rady a tipy pro Risen 2

Jak přežít na dřevěné noze a s hákem místo ruky.

Risen 2: Dark Waters (recenze) nepředstavuje takovou výzvu, jako jeho duchovní předchůdci, přesto se jedná o relativně náročné RPG, které může nejednoho hráče vyděsit. Zvlášť, pokud nemá zkušenosti se sérií Gothic od stejného vývojářské studia. Proto přijde vhod naše příručka, která vám poradí, jak přežít s velice slabým hrdinou, jak nemít neustále vymetenou peněženku, nebo do čeho investovat zkušenostní body. Nutno podotknout, že rady jsou založeny na hraní na vysokou obtížnost, takže kdo zvolil cestu lehkou, některých možná ani nevyužije.

A ještě jedna poznámka - jelikož jde o soubor tipů a rad, jehož formát občas koketuje s návodem, je třeba počítat s občasnými spoilery.

Krátký život sólisty

Nemusíte mít v oblibě týmové sporty ani týmové questy v RPG hrách, ale máte-li v oblibě své (žijící) pirátské alter-ego, měli byste v Risen 2 vždy cestovat s parťákem. Souputníci jsou silní a hlavně umně odlákávají pozornost nepřátel, jejichž záda jsou rázem nekrytá. Zároveň se nemusíte bát o zdraví svých kámošů - i když padnou, hned po ukončení bitky vyskočí jako rybičky.

Později ve hře, konkrétně po opuštění Mečového pobřeží (Sword Coast), již budete mít na lodi vlastní partu, z níž lze vždy vytáhnout jednoho kámoše a přibrat si jej na cesty (vyjma pasivního Hawkinse). Výjimkou je Ostrov mrtvých.

Rada v nadpisu je nejpřínosnější na úvodním ostrově Tacarigua a na Mečovém pobřeží, kde ještě žádný tým nemáte. Na Tacarize začnete s Patty a důrazně radím, abyste s ní po dosažení pirátského doupě NEvstupovali na loď jejího otce, kapitána Ocelovousu. V ten moment se totiž Patty odpojí a vy budete sami, najednou bezmocní, neb Patty je v úvodu dobře dvakrát silnější. Proto zvesela plňte úplně všechny ostatní questy a za pirátským kapitánem jděte až v momentě, kdy nebudete mít do čeho dalšího píchnout. Tacarigua mimochdem skýtá ještě jednoho parťáka, který váš tým dočasně rozšíří na tři hlavy - když v Puerto Sacaricu osvobodíte piráta Larga, můžete mu říct, že do pirátského doupěte půjdete spolu s ním a v takto silném složení již v klidu přeběhnete celý ostrov a vypořádáte se tak i s jinak nebezpečnou trojicí agresivních domorodců, za jejichž hlavy vám guvernér Di Fuego dá až 600 zlatých.

Podobnou taktiku volte i na Mečovém pobřeží, ačkoliv tam se souputníky celý ostrov proběhat nelze. Jen co se vylodíte, připojí se k vám kromě Patty i silný Ocelovous, takže namísto jeho původního nápadu jít doleva nahoru na maják, jděte nejprve doprava a prozkoumejte vše, co jde.

Ostrov mrtvých vás nezajímá!

Tedy, vyjma posledních pár hodin hraní. Jinak ale na Ostrov mrtvých ani nemyslete, třebaže díky voodoo "pricezně" Chani na něj lze zajet relativně brzo. Tento pochmurný ostrov je totiž pln ghúlů, zombie válečníků a ještě silnějších strážců, jejichž kyj vás pošle do věčných lovišť dříve, než stihnete říct "smrdíš jak pirát". Nemluvě o tom, že si sem nemůžete přizvat parťáka, což veškeré souboje zásadně ztěžuje.

Každopádně až sem přeci jen pojedete, ujistěte se, že máte rumu, grogu a potravin jako na plavbu kolem světa. Budete je potřebovat. Alespoň já osobně jsem zde zkonzumoval více "ozdravných lektvarů", než za celou hru dohromady.

Prodávejte, co se dá

Znáte to - inventář narvaný tunou harampádí, u nějž zpravidla nevíte, k čemu vůbec slouží, "ale co kdyby se to jednou hodilo...". V Risen 2 navíc nemáte nikterak omezenou nosnost virtuálního batohu, což tím spíše svádí k syslení. Z velké části je však zbytečné.

Jakmile naleznete (nebo štípnete) svícen, zlatý talíř, pohár, perlu, drahý šutr nebo pradávnou bustu z chrámu, neváhejte a kořist hned střelte kterémukoliv obchodníkovi (výkupní ceny mají všichni totožné, stejně tak mají všichni bezednou šrajtofli). Prakticky žádný z těchto předmětů již nebudete potřebovat a kdyby náhodou bylo třebo klenotu pro voodoo magii, dá se bez problémů koupit u voodoo obchodnice.

Vlastnosti se zlepší v menu, schopnosti naučí trenéři

Kdo je zvyklý na klasické levelování, bude v Risen 2 možná trochu tápat. Žádné tradiční šplhání po úrovních, prostě jenom sbíráte zkušenostní body (zde nazvané "Sláva/Glory") a až naakumulujete určitý počet, budete si moci plošně vylepšit jednu z pěti vlastností, které vždy zastřešují ještě trojici dalších schopností.

Mějte na paměti, že není možné vyhnat až na 10. úroveň více jak dvě oblasti vlastností a i v tom případě je nutné se na ně zaměřit od samého začátku a prakticky neinvestovat nikam jinam. Já osobně jsem své první dohrání dokončil s osmičkou u čepelí, lstivosti a výdrže, přičemž voodoo i střelné zbraně jsem zcela opomíjel. Pro slušný průchod hrou nebyly vůbec třeba, chladné zbraně postačily a hra byla příliš krátká i malá na to, abych naakumuloval dostatečné množství slávy a mohl se tak věnovat i dalším způsobům boje.

Každou z pěti vlastností však lze vylepšit celou plejádou různých skillů, které vás za, vpravdě tučný poplatek, naučí trenéři roztroušení po celém světě. Pro lepší orientaci si jejich pozici můžete nechat zvýraznit na mapě skrze deník.

Čemu se přiučit?

Místo tradiční investice do síly útoků (čepele) a odolnosti (výdrž) se mi v Risen 2 vyplatilo zprvu investovat do lstivosti, kterou jsem ještě rozvíjel skillem zlodějina u osvobozeného Larga. Díky tomu totiž brzy vypáčíte všechny truhly (většina truhel je zde zamčených, takže vám ani nic jiného nezbude).

Kdybych měl být ještě konkrétnější, doporučuji hned na samotném začátku, na Caldeře, ještě v uniformě Inkvizice, prohledat svůj pokojíček a těch několik set zlatých ihned dát na nádvoří vězněnému Largovi, který vás na oplátku přiučí plížení. Což je jedna z nejužitečnějších schopností vůbec, protože:

Kdo nekrade, není pirát!

Na rozdíl od takového Skyrimu je zde zlodějina až trapně jednoduchá. Skoro všechna NPC postávají dobré dva metry před vchodem do svého baráku. Stačí postavit se mezi ně a futra, zapnout plížení a interiér domu je bezpečně váš. Jen co dorabujete, klidně se normálně postavte a vyběhněte. NPC sice zařve něco ve stylu "Až tady něco bude chybět, vím, za kým jít!", ale ve skutečnosti ví prd. Komické.

Díky plížení a extrémně triviálnímu systému kradení si tak přijdete na velice slušné peníze. Dobře si lze vydělat i kapsářstvím, které se naučte, jen co to půjde. Za každou vybranou kapsu totiž, po vzoru Gothic II: Night of the Raven, obdržíte kromě zlaťáků i zkušenosti. Ti největší frajeři pak oberou i šamana gnomů Kaana, jinak nejvyhlášenější čórku v celých Jižních mořích. Odměna je tučná.

Jak na Obří kraby a Hrobové pavouky?

Boje s netvory vyžadují jiný přístup, neboť jejich útoky není dost dobře možné blokovat. Zatímco bitky s lidskými protivníky nejlépe vyřešíte spolehlivým (ale zdlouhavým) obranným postojem, občas obohaceným nečekanými výpady nebo výstřely z pistolí a brokovnic, u silných potvor je vše trochu náročnější a chce to hýbat se. I když střelba se hodí i zde, o tom žádná!

Masivní korýš se ještě docela dá. Tedy za předpokladu, že umíte špinavý trik "kopání" (naučí pirát v doupěti na Tacarize, postává mezi hospodou a kovářství). Krab se totiž často kryje ve svém krunýři, což jej dělá nezranitelným - do momentu, kdy jej kopem převalíte na záda. Mimochodem, čutání se defaultně provádí podržením pravého myšítka a následným stiskem mezerníku.

Mnohem horší, než krabi, jsou obří pavouci, kteří výjimečně vyskočí v jeskyni. Jedna taková je na severu Tacarigy, dalších pár v jihozápadním jeskynním komplexu na Maracai. Základem je mít s sebou parťáka, jako vždy, který odláká pavoukovu pozornost. Následně do osminožce párkrát důrazně sekněte a až se k vám otočí, vezměte nohy na ramena. On po chvíli svou pozornost upne opět na vašeho souputníka, vy opět párkrát důrazně sekněte... a opakujte, až do smrti. Jeho, nebo vaší.

Nebojte se utrácet za lepší vybavení

Ačkoliv nehrozí, že byste se po pár hodinách rochnili ve zlatě, nemá cenu v ruce překlápět každou grešli. Párkrát za hru obchodníci obnoví své zásoby, naberou lepší zbraně a brnění, v kteréžto momenty byste k nim měli naklusat a skupovat, protože šance, že pouhým lootováním naleznete lepší vybavení, je marginální.

Jestli se nepletu, nejlepší nádobíčko jsem si nakoupil na Caldeře, poté, co se otevře zbytek pevnosti. Švec Pantaleo, bydlící v penzionu paní Lucie na náměstí, ponouká černý pirátský plášť (odolnost 20), s nímž jsem vydržel až do konce hry. Possodino, kovář přes ulici, zase nabízí nejlepší chladné zbraně. Mimochodem, sečné kvéry mi přišly nejlepší; následované bodnými a nakonec vrhacími, jejichž smysl mi už trochu unikal. Avšak každý svého štěstí strůjce. Jo a magie? Ta je při soubojích prakticky k ničemu.

Ukládejte

Ukládejte, co to dá. Klidně po každém souboji. Risen 2 není lehký a na automatické ukládání se nedá spolehnout, sic budete opakovat klidně čtvrthodinové úseky. Netřeba dodávat nic dalšího. Snad jen: každý quick save (F5) vytvoří vlastní nový slot, nebojte se tudíž, že si jím přemažete předchozí uložené pozice. A proto: ukládejte, co do tá.

Nefunguje vám čeština?

Je možné, že po aktivaci na Steamu vám hra poběží v angličtině. Jste-li majiteli v ČR zakoupené verze, na mateřský jazyk lze přepnout jednoduše skrze Steam - ve virtuální knihovně klikněte na Risen 2 pravým myšítkem, zvolte Vlastnosti (Properties), záložku Jazyk a vyberte rodný jazyk.

Kdyby se z nějakého důvodu nedařilo, hraní v češtině dosáhnete též přepsáním konfiguračního souboru. Cesta k němu je defaultně takováto: \Steam\SteamApps\common\risen 2\data\ini\ConfigDefault.xml. ConfigDefault.xml otevřete v poznámkovém bloku, pomocí CTRL+F jednoduše najděte SubtitleLanguage="English" a za "English" dosaďte "Czech". Soubor uložte a hurá do hry. (Za tip díky El Kamilovi.)

Pokračování příště...

Příští víkend si povíme něco o zvířecích pomocnících, doktorovi či permanentním navýšení zdraví. Rozebereme přínos jednotlivých parťáků a také pomůžeme s řešením několika zákysových questů.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Risen 2: Dark Waters

PS3, Xbox 360, PC

Related topics
About the Author
Milos Bohonek avatar

Milos Bohonek

Contributor

Comments