If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Druhá část rad a tipů pro Risen 2

Jak přežít na dřevěné noze a s hákem místo ruky?

První část tipů čtěte zde.

Risen 2: Dark Waters (recenze) nepředstavuje takovou výzvu, jako jeho duchovní předchůdci, přesto se jedná o relativně náročné RPG, které může nejednoho hráče vyděsit. Zvlášť, pokud nemá zkušenosti se sérií Gothic od stejného vývojářské studia. Proto přijde vhod naše příručka, která vám poradí, jak přežít s velice slabým hrdinou, jak nemít neustále vymetenou peněženku, nebo do čeho investovat zkušenostní body. Nutno podotknout, že rady jsou založeny na hraní na vysokou obtížnost, takže kdo zvolil cestu lehkou, některých možná ani nevyužije.

Koho s sebou?

Ačkoliv se vaše parta postupně rozšíří o řadu individuí, nejefektivnější mi přišla stará dobrá pirátka Patty. Z možných nabízených má nejlepší bojové schopnosti, jejichž přínos je citelnější, než speciální schopnosti jiných potenciálních souputníků. Tedy, pirát Hawkins by měl být papírově také silný, ale na výpravy přibrat nelze.

Gnom Jaffar za vás sebere loot z padlých nepřátel, ale to stejně děláte instinktivně. Domorodá šamanka Chani vás zase umí uzdravovat, ale aspoň u mě tak činila vždy až po soubojích, kdy mi to bylo prd platné. Bonese v bitkách neužijete, zato ducha Steelbearda ke konci hry ano. A těch dalších pět volných slotů pro další parťáky? Zřejmě postavy z DLC (které mimochodem jde aktivovat už v základní hře).

Legendární věcičky, musí do pirátovy kapsičky

Čas od času narazíte na knihu či stojan se čtivem, který trochu záhadně mluví o nějakém legendárním předmětu. V celé hře jich je 21 a mají veliký význam, neb permanentně zvyšují některé vaše statistiky - a to mírou nemalou! Najít je jen tak na základě vágního popisku není vůbec lehké (zkuste třeba severozápadní pohřebiště na Mečovém pobřeží), avšak občas s některými obchodují vybraní dealeři. Jakmile tedy u obchodníka uvidíte zdánlivě obskurní předmět za 2000 zlatých, neváhejte a kupujte, nehledě na nekřesťanskou cenovku. Namátkou zmíním třeba zrcátko u hospodského Booze v Pirátském doupěti, nebo alchymistku Emmu s její voodoo dýkou na ostrově Antigua.

Když už jsem u těch příhodných investic, rozhodně skupujte i mapy pokladů nebo vůbec čiňte vše nezbytné, aby se k takové mapě dostali. Ať už je totiž vstupní poplatek jakýkoliv, výdělek jej vždy několikanásobně předčí. A ještě obdržíte extra zkušenostní body.

Fanstránka Risen.cz dala dohromady popis cesty ke všem legendárním zbraním a také soupis rad pro nejtěžší souboje ve hře. Jak je zvykem, fígly spočívají ve využívání občasných bugů a nešťastné umělé inteligence.

K čemu je opice a papoušek?

Upřímně řečeno, prakticky k ničemu. Opička umí vyskákat na bedny nebo prolézt malými otvory a nakrást tamní předměty, ovšem takovýchto opičích míst byste v celé hře napočítali na prstech jedné ruky. Zkuste třeba chrámy domorodých předků na Mečovém pobřeží. A papoušek? Ten se považuje za bojového asistenta, lze jej vypustit během bitky a on pak otravuje nepřátele. O kdovíjaké efektivitě však nemůže být řeč.

Kdyby vás drobní zvířecí kumpáni přesto lákali, postup k jejich získání je následující: Vydejte se na ostrov Antigua, seběhněte z lodi a na molu se držte vpravo, až doběhnete do přímořské jeskyně, kde u táboráku sedí pirát Quinn, učitel zvířecích triků. Anebo zajděte za Flanniganem, obývající horní barák v pirátském doupěti na Tacarize. Vězte však, že nároky na chovatele jsou docela vysoké - na opičku musíte mít Lstivost na 6. úrovni, pro papoucha dokonce na úrovni 8. Pokud nestačíte, přesto aspoň za lapkou Quinnem zajděte a kupte si aspoň mapu pokladů a klíč do zamčené místnosti nad místním hostincem.

A PETA padá do mdlob...

Svět Risen 2 je drsný, takže si vyberte. Buď vy, nebo bezbranná zvířátka (nebo hraní na nižší obtížnost). Každý setnutý krocan nebo opičák vám přihodí několik desítek "slavnostních" (rozuměj zkušenostních) bodů, a vzhledem k tomu, že krocanů i opičáků jsou po světě Risen 2 roztroušeny desítky a desítky... odměny za všechny jejich skalpy rázem nejsou zanedbatelné.

Neomezené cestování

Že jste na Mečovém pobřeží nebyli dostatečně dobří, abyste úspěšně vypáčili všechny truhly a vybrali všechny kapsi, ale už není jak schopnosti zlepšit a vy neradi opouštíte rozdělanou práci? Klidně jí opusťte, zhruba po první třetině hry získáte vlastní pirátskou loď a na každý z předchozích ostrovů se budete moci vrátit, kolikrát chcete.

Doktora!

Kromě tradičních trenérů bych zde měl tip na jednoho netradičního kouče. Jmenuje se Bones, potkáte jej v domorodé vesničce na Maracai a je schizofrenikem jak poleno. Všechny otravuje svým apokalyptickým vyřváváním, ale je možné jej přemluvit, aby se k vám přidal. Z blázna se vyklube nadaný doktor, který vás naučí užitečným schopnostem, které výrazně posílí vaše zdraví (o 20, resp. 50 bodů). Bones dokonce ovládá umění regenerace. A jak že ho překecat? Buď přesvědčovacím skillem (jeho hodnota musí být aspoň na 90) nebo když mu dáte napít chilli nápoje od domorodé kuchařky Jamily.

Je libo modifikací? Risen Mod Starter se vrací.

Řešení několika zákysových questů

Sabotáž kanonů v Puerto Isabella - Abyste s Patty ukradli loď, musíte mj. sabotovat čtveřici děl mířících na otevřené moře. Jeden na věži jde bez problémů, tam jen občas projde hlídka. Trojici dalších však ve dne v noci pozoruje hlídač, sedící na lavičce před skladem, neustále zírající přímo na děla. Ani když pomocí voodoo panenky posednete vrchního velitele, nemáte dialogovou možnost hlídače odvolat a vzhledem k tomu, že on nikdy neodejde, vyšlo mi jen jedno řešení. Počkat si na noc, kdy po městě chodí méně lidí, strážníka napadnout a nalákat do lesa u pláže, aby bitka nevzbuzovala velkou pozornost. I tak je však třeba počítat s účastí klidně dvou dalších vojáků, takže souboj bude náročný. Až je všechny zbušíte, nechte je ležet na zemi a upalujte dokončit sabotáž, než se proberou. Žádné odplaty se naštěstí nedočkáte, svět Risen 2 moc uvěřitelně nefunguje, takže klid.

Souboj s Granne Gozzo na Ostrově zlodějů - Jedná se o obří asi-žábu a jde o pravděpodobně nejodolnější stvůru v celém Risen 2. Padesátkrát do ní vystřelíte a stejně je dost možné, že bude nadále dýchat a nadále vám jediným úderem ubírat poctivou třetinu hitpointů. Upižlat mečem také dost dobře nejde, neb vám jej brzy jazykem vyrve z rukou. Její obžerství však bude i její zhoubou - místo konvenčních zbraní vezměte do pravé ruky dělovou kouli, zaměřte a Granne Grozzo vám jí sebere, což už však docela počechrá její vnitřek. Toto opakujte jednou dvakrát a je vymalováno. Mimochodem, kdybyste náhodou dělobuchy neměli, vlevo od žáby má bestie hnízdečko s truhlou, která několik výbušnin obsahuje.

Černočerné kulaté "něco" pro Nuriho na Ostrově zlodějů - S žádným questem jsem nestrávil více času, několikrát jsem kvůli němu hru vypínal a už už psal do Piranha Bytes, co že to tam nechali za děsný bug, kvůli kterému se nedá pokračovat... Abyste získali všechny košile na stavbu vorové plachty, musíte provést směnný obchod s gnomem Nurim, který, jak vám vysvětlí náčelník, touží po sytě černém, kulatém předmětu. V batohu sice možná budete mít černou perlu nebo dělovou kouli, ani jedno však nefunguje. Nuri chce černočernou perlu a tu získáte jedině od gnoma Ulviho, skoro neviditelně schovaného v jeho noře. (Před tím ještě musíte Ulvimu dát pírko, které získáte záchranou gnoma před agresivními kraby na pobřeží, ale tam už se není kde zaseknout.)

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Risen 2: Dark Waters

PS3, Xbox 360, PC

Related topics
About the Author
Milos Bohonek avatar

Milos Bohonek

Contributor

Comments