Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

ROZDÍLOVÁ RECENZE Far Cry Primal na PC

Jak šlape česká verze pro počítače?

Na internetu se šíří zvěsti o chybách Far Cry Primal (Alza.cz) způsobených použitou ochranou Denuvo, ale z mých zkušeností vyplývá, že se není čeho bát. Instalace ze dvou DVD disků proběhla během 24 minut, kdy si hra do svého adresáře nakopírovala 16,3 GB dat.

Samozřejmě je nutné a trochu otravné mít v počítači nainstalovanou službu UbiSoft UPlay, případně se sama z disku nainstaluje. Jakmile se po dokončení kopírování do UPlaye přihlásíte, nabídne se stažení Day One patche, jenž vyšel na všechny platformy (PC, PS4, XONE), přičemž na PC vyžaduje stažení 866 MB dat. Je sympatické, že ke stažení vás služba UPlay nenutí, lze jej přeskočit, hrát offline a záplatu si stáhnout někdy jindy.

Patch hru (recenze konzolové verze) povýší na verzi 1.1.0 a kromě několika oprav na poslední chvíli taktéž přidá čtvrtou nejvyšší obtížnost Expert Mode, kdy se zostří AI i výdrž nepřátel, zcela se vypnou asistence při míření a hlavnímu hrdinovi Takkarovi se sníží zdraví a jeho odolnost. No, nevím, asi nic pro mne, mám rád plynulý průchod bez průtahů.

Dříve se mluvilo o nemožnosti přeskočení úvodních log, zřejmě s patchem to již jde a tak spuštění hry není žádným dlouhým martýriem čekání na konec otravných značek. Hru jsem spustil na přednastavené vysoké nastavení grafiky, nic jsem v nastavení neměnil. Far Cry Primal obsahuje praktický benchmark, tak jsem jej hned spustil, abych se přesvědčil, jestli hru můj starý dobrý strojek ještě utáhne.

Výsledek vidíte v prvním zdejším obrázku. Snímkování mi nikdy neklesá pod 30 FPS (bez synchronizace), maximum dává 42 FPS a průměrně se drží kolem 36. Navíc, a to je velmi dobré, vůbec nelaguje myš, ovládání je velmi přesné a taktéž akcelerace funguje naprosto bezchybně.

Když jsem pak stáhl čerstvě uvedený nový ovladač GeForce ForceWare 362.00 uzpůsobený právě pro Far Cry Primal, jedinou změnu jsem zaregistroval v průměrném snímkování, které se zvedlo o jeden snímek na 37 FPS. V reálu tak hraji naprosto plynule (myš i případně připojený joypad, pokud někdo preferuje, fungují oba najednou) kolem 37-41 FPS, což je myslím dobrá ukázka znamenité optimalizace, protože i na mém starším počítači hra vypadá a běží parádně.

Já na tu mojí grafárnu nVidia GeForce GTX-660 od MSI prostě nedám dopustit. Dnes je to vlastně skoro 5 let stará kartička a i když trochu víc hučí, stále naprosto pohodlně stačí pro plynulé hraní na vyšší až nejvyšší nastavení grafik ve hrách s menším vyhlazováním ve Full HD (1920 x 1080 bodů). Rozhodně ji ještě nějaký ten pátek měnit nebudu.

I když jsem se dost bál, jak mi hra pojede a zdali bude bez velkých technických chyb, nakonec jsem velmi mile překvapen. Dokonce bych řekl, že Far Cry Primal je ještě lépe optimalizovaná hra než její předchůdce Far Cry 4, jenž mi běžel na krapet nižší snímkování při stejných detailech a také v něm citelně lagovala myška.

Far Cry Primal pro PS4/X1 vyšlo minulý týden a PC verze v češtině následovala 1. března - koupit na Alza.cz a dostat dárek zdarma.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Find out how we conduct our reviews by reading our review policy.

In this article

Far Cry Primal

PS4, Xbox One, PC

Related topics
About the Author

Michal Jonáš

Contributor

Comments