Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Rozhovor o restartu herního pořadu GamePage

S producentem Ondrou Broukalem o změnách a cílech.

Krátce před zveřejněním pilotního dílu (je zde) nové podoby nejstaršího domácího herního pořadu GamePage, který vloni v létě náhle skončil na České televizi, jsme si povídali s jeho dlouholetým producentem Ondrou Broukalem o nastalých změnách a záměrech do budoucna se zatím internetovým pořadem vysílaným na YouTube. Otázky do déle zamýšleného rozhovoru jsme mu poslali v pátek večer ve 23:23 a zpět jsme je od něj obdrželi vyplněné v sobotu ráno ve 2:24, což mluví samo za sebe.

Eurogamer: Mohl bys prosím stručně popsat základní vizi, na které chce nová GamePage stavět? Jaká bude obsahová struktura (co novinky a konzole/handheldy?), resp. co všechno nového přinese oproti své staré podobě? Jak to teď vlastně bude s aktuálností, kolik dnů před vysíláním bude vaše uzávěrka?

Ondra Broukal, GamePage: Stavíme na tom, že jsme seriózní multiplatformní pořad o hrách bez zbytečné vaty. Obsahová struktura bude víceméně klasická, tedy recenze, preview, newsky apod. s tím, že už nebude žádné striktní dělení na PC díly a díl konzolový. Hlavními novinkami jsou přitom zbrusu nový moderní design, podstatně svižnější tempo, absence scének a zdlouhavých moderátorských vstupů a po najetí na pravidelnou výrobu i aktuálnost, neboť nás už nikdo nenutí předtáčet na měsíc dopředu. Nicméně pravidelná výroba ještě není na pořadu dne. Pilotním ukázkovým dílem teprve testujeme, zda bude vůbec o novou podobu GP zájem. Pokud se ukáže, že ano, pak nebude problém do pořadu dostat info staré klidně jeden, maximálně dva dny. Většinu prací na pořadu stejně obstarávám já sám, uzávěrka může být tudíž značně flexibilní.

Jak se ty osobně jako asi nejzkušenější videorecenzent v ČR díváš na nynější přesycenost trhu s miliony uživatelských videí na YouTube a až přehnaně moc oficiálních trailerů - neztratily kvůli tomu herní pořady jako takové trochu na atraktivitě oproti době před, řekněme, pěti lety, a mají běžnému divákovi co dát?

Nemyslím. Výhodou herního pořadu je, že může v atraktivní formě a na relativně malém prostoru profesionálně informovat diváky o řadě věcí v herním světě. Uživatelských videí je velká spousta, ale jen malé procento je skutečně kvalitních, trailery zase ukazují pouze hru a už k nim není připojen nezávislý názor herního odborníka.

Budou v nové GamePage nějaké živé vstupy, reportáže a vtipné scénky, nebo jen záběry z her, doprovodná infografika? Co nějaké tématické speciály, hosti, exkluzivity nebo živá vysílání pro významné události?

Zpočátku počítáme pouze se záběry z her v kombinaci s grafikou, v sekci novinek budeme každopádně zařazovat k vybranému infu i natočené vstupy redaktorů komentujících danou záležitost. Do budoucna samozřejmě plánujeme i reportáže či temátické speciály, nicméně vše je otázkou disponibilních finančních prostředků a také času.

Jak jste strávili uplynulý půlrok od zrušení pořadu na ČT? Jaké máte aktuálně s vedením ČT vztahy?

Každý redaktor se po zrušení pořadu dál normálně věnoval své hlavní práci, recenzování pro Game Page nebylo zaměstnáním na plný úvazek. Každopádně během posledních šesti měsíců jsme se samozřejmě několikrát sešli, abychom dali hlavy dohromady a zkusili pořad nějak udržet při životě. Co se týče vztahů s vedením, my s vedením v podstatě nikdy přímo nejednali, ani oni s námi, pořad byl ze dne na den zrušen. Tak to bohužel v televizích chodí a i když nás to samozřejmě mrzelo, nikdo nemůže zpochybňovat jejich právo takový krok učinit. Rozhodně tedy nejsme s nikým v ČT v jakémkoliv sporu.

Odpadl za tu dobu neaktivity někdo z dřívějších redaktorů GamePage nebo naopak někdo do vašeho týmu přibyl? Nebojíš se, že nějaká dívka či žena bude vašim divákům chybět?

Ze starého týmu se vedle mě na nové GP podílí Jarda Möwald, Pavel Prouza a Honza Bors. Nikdo další nepřibyl. S Mášou počítáme pro případný návrat na televizní obrazovku, v internetové verzi ale vystupovat nebude. Je to samozřejmě ztráta a ženský element u pořadu, jehož většina diváků jsou muži, má své opodstatnění, nicméně minimálně ze začátku to prostě budou muset diváci zkousnout. Na druhou stranu je pak alespoň nebude nic rozptylovat:)

Proč jste si pro start vybrali právě začátek ledna, až po skončení vánoční sezony, kdy zrovna nevycházejí žádné nové hry? Kdy najedete na pravidelnou frekvenci vydávání a jaká by měla být?

Na ukázky nových grafických předělů nebo hudby GamePage se můžete podívat zde.

Už jsem to naznačil v odpovědi na úvodní otázku, zveřejnění pilotního dílu automaticky neznamená začátek pravidelného vysílání. Chceme nejprve ověřit divácký ohlas a zájem případných partnerů o takovýto projekt. A na to se leden, jakožto měsíc, kdy panuje herní sucho docela hodí. Můžeme tak pro sebe získat daleko větší pozornost. Frekvence vydávání bude pochopitelně záležet na vývoji dalších jednání. Samozřejmě bychom chtěli být časem opět týdeník, ale minimálně zpočátku je nejrealističtější varianta občasníku směřujícího ke zhruba 14 dennímu intervalu. Co se týče vydání prvního regulérního, tedy nikoliv pouze ukázkového dílu, tam je to opět dané výsledky jednání. Na druhou stranu nechceme, aby pauza byla zbytečně velká, takže řekněme, že další díl by měl vzniknout kolem data vydání Dead Space 3, což je za měsíc.

S kterými televizemi jednáte o spolupráci a v jaké fázi se tyto námluvy nacházejí? O kolik se zvýšily šance na domluvu s rozjezdem dalších kanálů typu Fanda apod.? Byli byste ochotni jít i na nějakou menší lokální TV stanici, nebo ty jsou pro vás nezajímavé?

Žádná oficiální jednání s nikým neproběhla, neoficiálně jsme už samozřejmě něco podnikli, ale dokud nebude nic na papíře, nemohu otázku blíže komentovat. Cílíme ale primárně na celoplošné televize.

Pamatuji si, že např. s Novou o herním pořadu diskutuješ nejen ty po mnoho let, ale stále tam ne a ne dostat zelenou. Nemáš někdy chuť kvůli tomu se vším praštit?

Abych řekl pravdu, tak nemám. Pro mě je to pořád koníček. Někdo třeba tuní auta, já zase tvořím herní videa a teď tedy nový herní pořad. Vím, že to nemusí klapnout, na druhou stranu, když bych doma seděl se založenýma rukama a o něco se nepokusil, později bych si to vyčítal.

Jak dlouho byste vydrželi vydávat pravidelný pořad pouze na YouTube, pokud by jednání s TV prozatím krachla? Jinými slovy, máte nějaký záložní plán B?

Počítám, že tak půl rok až rok je v našich současných možnostech, samozřejmě ale nikoliv ve formě týdeníku. Pokud by se však ukazovalo, že ani po této době nebude naděje na návrat do TV, pak bychom tvorbu raději ukončili. Něvěřím totiž, že bychom v ČR dokázali uživit čistě internetový projekt.

Jakou dopředu odhaduješ průměrnou sledovanost každého dílu na YouTube? Budete pořad nějak propagovat reklamami atd. nebo se spokojíte s početnou fanbází na FB?

Krom sdílení ze strany našich fanoušků určitě počítáme s propagací skrze reklamu na Facebooku. Co se sledovanosti týče, tu si vůbec netroufám odhadovat... u internetových videí je to velká neznámá a tak se nechám překvapit. Jsou každopádně jen dvě možnosti jak to dopadne - buď dobře a nebo prostě blbě ;)

Z čeho budete novou GamePage financovat, budou v pořadu nějaké reklamy? Budou autoři dostávat honoráře nebo vše pojede čistě na fanouškovské bázi? Myslíš si, že časem se spoluprací s TV dokáže pořad uživit na plný úvazek?

Pilotní díl nové podoby pořadu GamePage můžete shlédnout zde.

Pořad GP je samozřejmě postaven tak, aby do něj bylo možné umístit jak klasickou reklamu, tak Product Placement. Konkrétní podoba bude záležet na dohodě se sponzory. Návrh rozpočtu s honoráři pro jednotlivé autory počítá. Spolupráce s TV samozřejmě znamená větší atraktivitu pro potenciální zadavatele reklamy a uživení v takové situaci by neměl být problém, nejsme žádná vysokorozpočtová show. Nicméně u komerčních televizí obvykle platí, že aby vás vůbec začaly vysílat, musíte si financování zajistit zcela sami, a to už je jiná... spolupracujeme ale s lidmi, kterým věříme, že to dokážou. Naopak v případě návratu na chystaný veřejnoprávní kanál ČT pro děti a mládež bychom podobné věci řešit vůbec nemuseli.

Závěrem, přinese nová GamePage něco, co dosud žádný český herní pořad nedělá nebo nenabízí, lidově řečeno něco, z čeho si každý sedne na zadek (myšleno z kteréhokoli úhlu pohledu)?

Na zadek si asi nikdo nesedne, možná jen skalní odpůrci scének z toho, že tam opravdu nejsou. Naším cílem není dělat revoluci, takže obsahově nenabídneme nic výrazně jiného, než ostatní. Na druhou stranu je velký rozdíl v tom, jak co podáte a my hodláme servírovat obsah v inteligentní, atraktivní a přitom nerušivé formě.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments