Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Schwarzenegger válčí s videohrami

Nejvyšší soud USA dnes v ostře sledované kauze "rozhodne o budoucnosti videoher v Americe".

Leland Yee neboli americký senátor za stát Kalifornie prorokuje, že pokud dá americký Nejvyšší soud zelenou jeho poslednímu návrhu zákona o videohrách, bude to mít mnohem větší dopad než dosavadní činnost ratingového boardu ESRB. Nejvyšší soud USA dnes projedná ostře sledovanou kauzu Schwarzenegger vs. EMA, v níž guvernér Kalifornie oroduje za přijetí zákona navzdory námitkám Americké asociace obchodníků.

Yee navrhl, aby byl prodej násilných her dětem a teenagerům považován za trestný čin, což by byl znatelný posun oproti současné situaci v USA. Momentálně nákup omezuje pouze nálepka Adult Only, kterou ESRB výjimečně uděluje titulům typu Manhunt 2. Představa, že by obchodům s videohrami v Kalifornii hrozily ještě mnohasetmilionové pokuty za prodej násilných titulů, mezi které se navíc často počítají áčkové tituly, prodejce pochopitelně nadšením nenaplňuje.

"ESRB je jako liška, která hlídá kurník, prostě je zaujaté. Nikdy nebude správně ohodnocovat hry, protože je v zájmu herního byznysu, aby se her prodalo co nejvíc. Nikdy nevidíte hry s nálepkou Adult Only, protože to by ohrozilo jejich prodeje," řekl nyní senátor v rozhovoru s Gamespotem. Jako důkaz svého tvrzení uvádí starý omílaný příklad s Hot Coffee módem v Grand Theft Auto. ESRB prý fatálně selhalo, když jej při posuzování hry nenašlo. "Takže se musíme pokusit o jiný způsob ratingu a použít jinou technologii na to, abychom přišli na obsah těchto extrémně násilných videoher."

Jak ve svém komentáři pro server VG247 dodává Stephany Nunneley, o ratingu Adult Only většinou neslyšíme proto, že vývojáři i vydavatelé se mu vyhýbají jako čert kříži. A když už je náhodou udělen, autoři hry (viz kauza Manhunt 2) nakonec raději pozmění její obsah, než aby titul prodávali někde zastrčený vzadu na polici. Podobným způsobem jako Manhunt 2 byly v minulosti "vyčištěny" např. Grand Theft Auto: San Andreas, Fahrenheit, The Punisher nebo první Zaklínač.

Předkladatel kontroverzního zákona, americký senátor Leland Yee.

Yee také nemá docela pravdu ohledně módu Hot Coffee. Když na něj totiž ESRB přišlo, okamžitě stáhlo svůj rating M a nahradilo ho právě oním nepřístupným AO. Kvůli němu bylo GTA: San Andreas staženo z prodeje a později znovuvydáno ve všech třech verzích.

Yeeův zákon bude dnes posuzovat Nejvyšší soud USA; k soudům se přitom vyhláška dostal ihned po podpisu v roce 2005, o dva roky později ji federální soud uznal za protikonstituční a v roce 2009 znovu po odvolání.

Ve prospěch přijetí už se ale tentokrát opakovaně vyjádřil guvernér Arnold Schwarzenegger, někdejší hvězda právě té poněkud násilnější vlny zábavního showbusinessu. Úspěchu se ovšem zatím nedočkal ani u soudů, ani u veřejnosti - podle kritiků je vyhláška jednoduše v rozporu s americkou ústavou. Neúspěch zákonu prorokuje také Jennifer Mercurio, šéfka americké Entertainment Consumers Assocation, která se proti zákonu postavila a jež před budovou Nejvyššího souda na dnešek svolala demonstraci.

Pro Yeea je ve hře mnohem víc než jen regulace prodeje videoher na území Kalifornie: vzhledem ke svým dosavadním politickým úspěchům i ambicím se o něm nahlas uvažuje jako o kandidátovi na primátora San Francisca v roce 2011. A v den, kdy bude americký Nejvyšší soud zákon projednávat, Američané u voleb rozhodují o své budoucnosti. Pokud by Nejvyšší soud zákon posvětil, odpůrci vyhlášky mají obavu, že tento princip kvapně adaptuje i většina z devětačtyřiceti ostatních států USA.

"Tak jako tak bude 2. listopad důležitým dnem v dějinách videoher," tvrdí Tor Thorsen z Gamespotu. Očekává se, že soud vyřkne definitivní ortel nad videohrami mezi březnem a červnem 2011.

Read this next